Matkari kutsuu monien kulttuuri- ja luontoelämysten pariin

(7.6.2017, päivitetty 22.6.2017)

 

 

Matkatoimisto Matkari tarjoaa myös tänä vuonna mahdollisuuden lähteä seuraamaan Savonlinnan Oopperajuhlia, Suomen kulttuurielämän valovoimaista ja kansainvälisestikin tunnettua tapahtumaa. Tänä vuonna keskiaikaisen Olavinlinnan täyttää Kullervo-ooppera, joka sopii erinomaisesti 100-vuotiaan Suomen juhlavuoden ohjelmaan. Matkalle suunnataan 12.–13.7. heinäkuuta. Matkan varrella nautitaan oopperan lisäksi mm. ravintoloiden antimista Mikkelissä ja Lappeenrannassa sekä tehdään opastettu kierros Kotkan Langinkoskella.

Syksymmällä Matkari vie matkailijat Ounasvaaran maisemiin ruskan väriloiston keskelle. Jo perinteeksi muodostunut ruskamatka järjestetään 19.–24. syyskuuta. Koe revontulet, museo- ja tiedekeskus Arktikum sekä ainutlaatuiset tunturimaisemat ja löydä luontoyhteys Ounasvaaran upeilla luontopoluilla!

Muita kesän ja loppuvuoden matkakohteita ovat mm. kartanokierros Virossa (Tartto-Rakvere-Vihula-Lahemaa-Tallinna) 17.–19.7. sekä Mälaren-järven linna- ja puutarhakierros (Gripsholm-Enköping-Grönsöö) 11.–13. elokuuta. Syksyllä retkeillään Mathildedalin ruukkimiljööseen 20.8. ja kädentaitomessuille Tampereelle 18.11. Jouluna matkailijoita hemmotellaan tunnelmallisessa Porvoossa 13.12. sekä joulumatkalla Hämeenlinnaan 23.–26. joulukuuta.

Huomaathan, että osallistujan ei tarvitse olla Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen jäsen tai potilas, mutta matkan hinta on edullisempi jäsenille. Reissaajia palvelee oma matkanjohtaja koko matkan ajan.

» Tutustu ohjelma- ja hintatietoihin ja ilmoittaudu mukaan

Annamme mielellämme lisätietoja:
Matkari Oy
02 2657 913, matkari@lssy.fi
Itäinen Pitkäkatu 30, 20700 Turku

 


Parikursseilta voimavaroja suolistosyöpäpotilaille

(19.6.2017)

 

Lounais-Suomen Syöpäyhdistys ja Suomen suolistosyöpäyhdistys Colores järjestävät kaksi sopeutumisvalmennuskurssia suolistosyöpäpotilaille Meri-Karinan hyvinvointikeskuksessa. Kurssit pidetään 4.–6.8. sekä 1.–3.12.

Kurssit ovat parikursseja, jonne suolistosyöpäpotilas voi tulla kumppaninsa tai muun läheisen kanssa. Kurssi tukee sekä potilaan että hänen läheisensä selviytymistä ja jaksamista sairauden mullistamassa elämässä. Kurssi järjestetään Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen tuella.

Täytä tulostettava hakulomake ja toimita se Meri-Karinaan, Seiskarinkatu 35, 20900 Turku. Hakea voi myös sähköisellä lomakkeella. Hakuaika umpeutuu yhtä kuukautta ennen kurssin alkua.

 

Avoin yleisöluento suolistosyövästä 18.10.

Tervetuloa lokakuussa kuulemaan ja keskustelamaan suolistosyöpään liittyvistä aiheista Tyksin T-sairaalaan (Risto Lahesmaa -sali, Hämeentie 11, Turku). Tilaisuus pidetään keskiviikkona 18.10. klo 17–18.30. Luento toteutetaan Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen ja Coloresin yhteistyönä.

Ohjelma

  • Tilaisuuden avaus: järjestäjät
  • klo 17–18 Suolistosyövän kirurginen hoito
    Arto Rantala, dosentti, kirurgian ja vatsaelinkirurgian erikoislääkäri
  • klo 18–18.30 Kysymyksiä
  • Tilaisuuden päätös

Lisätietoja suolistosyöpäpotilaiden sopeutumisvalmennuksesta:

 


Viro tarjoaa runsaasti nähtävää ja koettavaa kulttuurinnälkäisille

(16.6.2017)

Joko kesän suunnitelmat on lyöty lukkoon? Jos ei, ehdit vielä ilmoittautua Matkarin järjestämälle Viron-reissulle Tarttoon, Rakvereen, Vihulaan, Lahemaahan ja Tallinnaan! Matkalle lähdetään 17.7., ja paluu on 19. heinäkuuta.

 

 

Viron toiseksi suurin kaupunki Tartto on Viron kulttuuripääkaupunki ja kuuluisa muun muassa yliopistostaan ja vanhasta kaupungistaan. Rakveren historiallisessa kaupungissa pääsee tutustumaan vanhaan linnaan ja nauttimaan pienen kaupungin leppoisasta ilmapiiristä. Matkalla voi ihailla Pohjois-Viron kansallispuistoaluetta kartanoineen.

Lahemaalta löytyy kivisiä ja hietikkoisia rantoja, maalauksellisia suomaastoja, mäntymetsiä, jokia sekä jääkauden kuljettamia siirtolohkareita. Lahemaalla päästään myös katsomaan Sagadin kartanoa ja saadaan opastettu esittely Palmsen kartanossa.

» Matkatoimisto Matkari

 


Sopeutumisvalmennuksesta voimaa muuttuneessa elämäntilanteessa

(15.6.2017)

 

 

Lounais-Suomen Syöpäyhdistys järjestää monenlaista sopeutumisvalmennusta syöpäpotilaille sekä heidän läheisilleen. Vielä ehdit hakea esimerkiksi aikuisten syöpäpotilaiden vanhemmuutta tukevalle perhekurssille, joka pidetään Meri-Karinan hyvinvointikeskuksessa 31.7.–4.8.2017. Kurssi on Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) rahoittama.

Sopeutumisvalmennuskurssien tarkoituksena on antaa sairastuneelle tietoa syövästä sekä tukea hänen fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista toipumista. Lähde rohkeasti mukaan!

» Tutustu kurssivalikoimaamme ja hakuohjeisiin

 


Syöpiin sairastuminen lisääntyy tulevaisuudessa – samoin syövästä selviäminen

(Syöpäjärjestöt 14.6.2017)

On arvioitu, että vuonna 2030 todetaan noin 11 000 syöpää enemmän kuin nykyään. Syöpään sairastuvien määrän kasvu merkitsee sitä, että syöpä vaatii yhä suuremman osan terveydenhuollon voimavaroista.

Suomen Syöpärekisterin ennusteiden mukaan vuonna 2030 Suomessa todetaan yhteensä noin 43 000 uutta syöpää, ja niistä noin 23 000 miehillä ja 20 000 naisilla. Kaiken kaikkiaan miesten syöpätapausten määrä kasvaa 37 prosenttia vuoden 2013 tasoon verrattuna ja naisten 29 prosenttia.

Syöpään sairastuvat tulevaisuudessa erityisesti yli 65-vuotiaat. Alle 65-vuotiailta todettujen syöpien määrä jopa vähenee hieman. Suurten ikäluokkien vaikutus näkyy selvästi 65–74-vuotiailta löydettävien syöpien määrässä. Ennusteen mukaan vuosittainen sairastuneiden määrä kasvaa 23 prosenttia vuoteen 2020 mennessä, mutta kääntyy tämän jälkeen laskuun. Yli 75-vuotiaiden vuotuisen tapausmäärän ennustetaan lähes kaksinkertaistuvan vuodesta 2013 vuoteen 2030.

Ihosyövät ja naisten rintasyöpä lisääntyvät

Ennusteiden mukaan riski sairastua ihosyöpiin sekä naisten riski sairastua rintasyöpään kasvavat selvästi.

– Ihosyövissä kasvun taustalla on auringon ottamisen lisääntyminen, mutta näitä syöpiä myös todetaan aiempaa herkemmin. Rintasyövässä kasvua selittää se, että naiset hankkivat lapsia yhä vanhempana, käyttävät enemmän alkoholia, ovat ylipainoisia ja käyttävät hormonikorvaushoitoja, hän selittää, erikoistutkija Karri Seppä kertoo.

Ihosyövät ovat yleistyneet huomattavasti viimeisten vuosien aikana, ja niiden ilmaantuvuuden ennustetaan kasvavan edelleen. Ihosyöpiä todetaan vuosittain jo enemmän kuin suolistosyöpiä.

Hyvä uutinen on, että tulevaisuudessa yhä harvempi sairastuu huonon ennusteen syöpiin, kuten keuhkosyöpään, mahasyöpään ja ruokatorven syöpiin. Toisaalta myös yhä suurempi osa syövistä on parannettavissa. Myös parantumatonta syöpää sairastavien potilaiden elinaika pitenee, kun hoidot kehittyvät.

» Lue koko uutinen Syöpäjärjestöjen nettisivuilta

 


Tietoa ja tukea läpi kesän

(12.6.2017)

Syöpäjärjestöjen neuvontapalvelun neuvontahoitajat ovat koko kesän paikalla potilaita ja omaisia varten. Myös Syöpäkipulinja ja Syöpäjärjestöjen etuusneuvonta palvelevat kesällä normaalisti.

 

 

Maksutonta puhelinneuvontaa saa numerosta 0800 19414 (ma ja to klo 10–18 sekä ti, ke ja pe klo 10–15). Voit myös lähettää viestin tai toiveen soittopyynnöstä sähköpostiosoitteeseen neuvonta@cancer.fi. Syöpäjärjestöjen maksuttomaan neuvontapalveluun voi ottaa yhteyttä mistä päin Suomea tahansa. Hoitajat vastaavat viestiisi mahdollisimman pian.

Syöpäkipulinja on syöpäkipujen hoitoa tukeva puhelinpalvelu. Syöpäkipulinjan asiantuntijat palvelevat syöpäpotilaita ja heidän läheisiään sekä tekevät tarvittaessa yhteistyötä terveydenhuollon henkilöstön kanssa potilaan kipuongelman ratkaisemiseksi. Syöpäkipulinja palvelee arkisin klo 9–12 numerossa 050 369 6707.

Syöpä tuo mukanaan kysymyksiä ja huolta myös toimeentulosta, korvauksista ja erilaisista maksuista. Jos toimeentulo, sosiaalietuudet tai potilaan oikeudet herättävät kysymyksiä, Syöpäjärjestöjen valtakunnallinen etuusneuvonta auttaa. Maksuton etuusneuvontapuhelin palvelee keskiviikkoisin klo 15–17 numerossa 0800 411 303

Lue lisää valtakunnallisista neuvontapalveluista:
» www.kaikkisyovasta.fi/neuvontapalvelut
» www.neuvontahoitaja.fi

Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen neuvontapiste Tyksin T-sairaalassa on auki vielä kesäkuun keskiviikkoina klo 9–12, ennen heinä- ja elokuun kesätaukoa. Syöpätautien poliklinikan edustalla sijaitseva neuvontapiste on kiinni seuraavina keskiviikkopäivinä: heinäkuussa 5.7., 12.7., 19.7. ja 26.7. sekä elokuussa 16.8., 23.8. ja 30.8.

Jos Sinä tai läheisesi tarvitsette vertaistukihenkilöä tai olet itse kiinnostunut toimimaan tukihenkilönä, ota yhteyttä Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen kurssi- ja neuvontapalveluihin numeroon 02 2657 619. Vertaistuki on vapaaehtoista ja vastavuoroista kokemusten vaihtoa sekä tukemista samassa elämäntilanteessa olevien tai samoja ongelmia käsittelevien kesken.

 


Haluaisitko toimia vapaaehtoisena Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksessä?

(9.6.2017)

Vapaaehtoisena voi toimia oman kiinnostuksen mukaan joko jossakin tietyssä, yksittäisessä tehtävässä tai vaikkapa osallistua useampaan eri toimintaan.

 

 

Vapaaehtoistoiminnan lähtökohtana on halu vaikuttaa yhteiskuntaan ja kokemus siitä, että muiden hyväksi tehtävä toiminta on aidosti mielekästä ja tarpeellista. Vapaaehtoistoiminta on omasta halusta ja kiinnostuksesta tehtävää palkatonta työtä, jota vapaaehtoiset tekevät vapaa-aikanaan.

Tällä hetkellä kaipaamme erityisesti Arjen ystäviä. Syöpä vaikuttaa laajasti sairastuneen lähipiiriin, ja etsimmekin Lounais-Suomen alueelta vapaaehtoisia mukaan auttamaan syöpäsairauden kanssa kamppailevia tai auttamaan heitä sopeutumaan takaisin normaalielämään.

Onko sinulla kysyttävää vapaaehtoistyöstä? Vapaaehtoistoiminnan koordinaattorinamme toimii Kaarina Anttila, jolta saat vastauksia mahdollisiin lisäkysymyksiisi: p. 02 2657 841, (yhteydenotot puhelimitse maanantaista keskiviikkoon), kaarina.anttila@lssy.fi. Ota rohkeasti yhteyttä!

» Lue verkkosivuiltamme, minkälaisissa tehtävissä voisit olla avuksi
» Saattohoidon vapaaehtoiset

 


Rintasyöpäpotilaille suunnattujen avokurssien ajankohdat julkaistu

(8.6.2017)

 

 

Nuorten rintasyöpäpotilaiden ryhmä
joka kuukauden ensimmäinen torstai klo 18–20:
3.8., 7.9., 5.10., 2.11. ja 7.12.2017

Yli 45-vuotiaiden rintasyöpäpotilaiden ryhmä
joka kuukauden toinen torstai klo 18–20:
10.8., 14.9., 12.10., 9.11. ja 14.12.2017

Levinnyttä rintasyöpää sairastavien ryhmä
joka kuukauden kolmas torstai klo 18–20:
17.8., 21.9., 19.10., 16.11. ja 21.12.2017

Kurssit ovat Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) rahoittamia ja siten maksuttomia osallistujille. 

STEA:n tukemille kursseille haetaan Syöpäjärjestöjen kurssihakemuksella. Hakemuslomakkeita on saatavana myös Meri-Karinan hyvinvointikeskuksen kurssitoimistosta. Lähetä hakemuksesi Meri-Karinaan osoitteella Seiskarinkatu 35, 20900 Turku. Hakuaika kursseille päättyy kuukautta ennen ensimmäistä kokoontumiskertaa.

Lounais-Suomen sopeutumisvalmennuskurssivalikoima on laaja ja tarjoaa myös monenlaisia muita maksuttomia kursseja mm. sairaus- ja ikäryhmittäin kohdennettuina. Poimi ohjelmasta juuri sinulle sopiva ja hae mukaan!  

 

 

 

 

 


Lounaissuomalaisten Syöpärahastojen apurahat haettavissa 

(6.6.2017)

Moikoisten Syöväntutkimussäätiön, Lounais-Suomen ja Ahvenanmaan Syöpärahaston sekä Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen vuoden 2017 apurahat on julistettu haettaviksi. Hakuaika päättyy 31. elokuuta 2017 klo 16.00.

Vuonna 2016 tutkimus- ja matka-apurahoja vastaanotti joukko tyytyväisiä syöpätutkijoita. Apurahojen turvin kasvatetaan tulevaisuuden tohtoreita ja syövänvastaisen työn tekijöitä. Kuva: Ari Peuho

Lounaissuomalaiset Syöpärahastot myöntävät apurahoja Lounais-Suomen ja Ahvenanmaan sekä Lounais-Hämeen alueella tapahtuvaan syöpätauteja koskevaan tieteelliseen tutkimustyöhön. Apurahojen myöntämisessä etusijalla ovat väitöskirjojen tekijät ja nuoret väitelleet syöpätutkijat. Yhteensä jaettavana on 80 000 euroa. Hakijalle ei myönnetä samanaikaisesti sekä tutkimus- että matka-apurahaa.

Apurahat jaetaan perinteisessä Lounaissuomalaisen Syöväntorjuntapäivän tilaisuudessa Meri-Karinan hyvinvointikeskuksessa 14. joulukuuta 2017. Myönnetyistä apurahoista ilmoitetaan asianomaisille henkilökohtaisesti ennen tilaisuutta.

» Tarkemmat ohjeet sekä hakulomakkeet

Hakijoita kehotetaan tutustumaan huolellisesti hakulomakkeiden täyttöohjeisiin sekä muuhun ohjeistukseen.

Lisätiedot:
Ville Viitanen, asiamies, Lounaissuomalaisten Syöpärahastojen hoitokuntien sihteeri
ville.viitanen@lssy.fi, 02 2657 601

 


 » Lue lisää: vuosi 2017