Sykerön infektioriskitön liikuntapäivä on täynnä hauskanpitoa

(26.5.2018)

Lapsisyöpäpotilasperheiden kesän ensimmäinen liikuntateemainen päivä järjestetään Meri-Karinassa lauantaina 9.6. klo 11–17.

 

 

Mukaan ovat tervetulleita kaikenikäiset lapset ja nuoret. Luvassa on yhteisiä pelejä ja leikkejä ulkona ja sisällä (mm. olympialaiset), päivään mahtuu myös vapaata touhuamista sekä ruokailu ja välipala. Ohjaajat ovat tuttuja Sykerön toiminnasta.

Liikuntapäivään mahtuu noin 20 lasta/nuorta ja etusijalla ovat infektioriskissä olevat sisaruksineen. Loput osallistujat valitaan ilmoittautumisjärjestyksessä.

Lapsen osallistuminen vahvistetaan vanhemmalle tiistaina 5.6., ja samalla lähetetään lisätiedot päivästä. Ilmoitathan liikuntapäivään osallistuvien lasten tiedot maanantaihin 4.6. mennessä osoitteeseen sykero@lssy.fi. Ilmoita sähköpostissa lapsen/lasten:

 • nimi
 • ikä
 • arvioitu tulo- ja lähtöaika
 • onko lapsella infektioriskiä
 • mahdolliset allergiat ja muut huomiot
 • vanhemman puhelinnumero
 
Tutustu kesän ohjelmaan

Sykerön kesän ohjelma on päivitetty nettisivuille. Tapahtumat ovat useimmiten maksuttomia sykeröläisille. Jos keräämme omavastuun, siitä ilmoitetaan erikseen. Myös ilmoittautumisohjeista ja tarkemmista aikatauluista kerrotaan lisää Sykerön sähköpostilistalla oleville. Seuraa ilmoittelua!

Ilmoittauduthan Sykerön tapahtumiin omalla sähköpostilla ohjeiden mukaisesti. Muista myös perua tulosi, jos et pääsekään paikalle. Infektioeristyksessä olevat tarkistavat tarvittaessa hoitavalta lääkäriltä osallistumisensa ja riskin ohittaneet muistavat osallistua tapahtumiin terveinä.

Toivottavasti nähdään kesän tapahtumissa runsain joukoin!

 


Kevätkonsertti soi Heikki Löyttyniemen muistolle

(25.5.2018)

Keväinen hyväntekeväisyystilaisuus järjestettiin edesmenneen kaupunkineuvos Heikki Löyttyniemen 90-vuotissyntymäpäivän kunniaksi Meri-Karinassa 25. toukokuuta.

Tilaisuuden tervetulosanat lausui Matti Löyttyniemi. Saattohoitosäätiön tervehdyksen toivat säätiön asiamies Ville Viitanen ja Karinakodin vastaava hoitaja Satu Nurmela. Juhlaluennon piti Tyksin toimialuejohtaja, dosentti Sirkku Jyrkkiö ja kauniista musiikista vastasivat sopraano Irina Tatti ja pianisti Kaija Jukola. Lipunmyyntitulot lahjoitettiin saattohoitotyöhön.

Heikki Löyttyniemi kuului Lounais-Suomen Saattohoitosäätiön perustajiin ja toimi säätiön hallituksen puheenjohtajana vuosina 1990–1996.

» Lisää kuvia tilaisuudesta Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen Facebook-sivulla

 

Juhlayleisö viihtyi Meri-Karinassa Heikki Löyttyniemen katetulla nimikkopihalla, Heikin Pihalla.

 

Tilaisuus alkoi Meri-Karinan keittiön tervehdyksellä, näyttävällä ja maukkaalla cocktailtarjoilulla.

 

Sirkku Jyrkkiön mukaan kansallisen syöpäkeskuksen tavoitteena on potilaan parempi hoito. ”Yhteistyössä on voimaa!”

 

Irina Tatti tulkitsi Löyttyniemen lempisävelmiä tunnelmallisessa Taidekappelissa.

 


Saattohoitokotien julkilausuma

(23.5.2018)

Saattohoitoa on kehitetty samaan aikaan, kun Suomessa on tehty mittavaa sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistusta. Valmisteilla oleva lainsäädäntö vaikuttaa myös saattohoidon toteuttamiseen. Lainsäätäjän tulee turvata sairaanhoitopiirien ja maakuntien mahdollisuudet tukeutua myös tulevaisuudessa saattohoitokotien vahvaan ja koeteltuun osaamiseen.

 

 

Suomessa on keskusteltu laajasti ja monipuolisesti saattohoidon kehittämisestä sekä kansalaisten että lainsäätäjien keskuudessa. Kansalaisaloite eutanasian laillistamisesta johti saattohoitolain valmistelun aloittamiseen. Samaan aikaan Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi uudet suositukset palliatiivisen hoidon ja saattohoidon järjestämisestä loppuvuodesta 2017. Suositusten tavoitteena on taata jokaiselle kansalaiselle yhdenmukainen oikeus hyvään saattohoitoon. Tavoite on erittäin kannatettava, kunnianhimoinen ja vaatii paljon työtä hoidon järjestämiseksi. Suosituksissa koordinaatiovastuu on yliopistosairaaloilla. Hoidon laadun varmistamiseksi tarvitaan myös laajamittainen koulutus osaamisen parantamiseksi kaikilla hoidon tasoilla.

Ensimmäiset Suomeen perustetut saattohoitokodit täyttävät tänä vuonna 30 vuotta. Nuorinkin on toiminut jo 16 vuotta. Toiminta on ollut pioneerityötä kuolevien ihmisten auttamiseksi. Saattohoitokotien ydinosaamista on potilaan yksilöllinen ja kokonaisvaltainen hoitaminen, kriisissä olevien läheisten tukeminen sekä henkilökunnan hyvinvoinnista ja osaamisesta huolehtiminen. Saattohoitoyhteisössä jokainen työntekijä saa keskittyä perustehtäväänsä kohdaten samalla arvostavasti kuolevan potilaan ja hänen läheisensä yksilöinä. Lisäarvoa on tuonut saattohoitokodeissa alusta alkaen toiminut laaja koulutettujen, monitaitoisten vapaaehtoisten joukko. Saattohoitokodit ovat kouluttaneet myös terveydenhuollon asiantuntijoita ja toteuttaneet saattohoitopotilaiden edunvalvontaa. Saattohoito on ollut ja on työnä arvokasta ja arvostettua.

Hyvä, turvallinen ja osaava saattohoito kuuluu myös vaikeasti oireileville potilaille. Kuolema muuttaa perheen elämän ja siihen sopeutuminen voi olla vaikeaa kaikille osallisille. Saattohoitokodeissa annetaan tukea koko perheelle, pieniä lapsia unohtamatta. Tuen antaminen on tärkeää ennaltaehkäisevää työtä. Saattohoitokotien toimintakulttuuri on keskeinen osa vaativaa saattohoitoa nyt ja tulevaisuudessa.

 

Helsingissä 21.5.2018

Mirja Sisko Anttonen, johtaja, Terho-säätiö sr Terhokoti
Riikka Koivisto, johtaja, Koivikkosäätiö sr Koivikko-koti
Ville Viitanen, johtaja, Lounais-Suomen Saattohoitosäätiö sr Karinakoti
Mirja Jussila, johtaja, Syöpäpotilaiden Hoitokotisäätiö sr Pirkanmaan Hoitokoti
Annikki Thodén, hallituksen puheenjohtaja, Terho-säätiö sr Terhokoti
Eija Aittola, hallituksen puheenjohtaja, Koivikkosäätiö sr Koivikko-koti
Jouko Suonpää, hallituksen puheenjohtaja, Lounais-Suomen Saattohoitosäätiö sr Karinakoti
Anne Lindfors, hallituksen puheenjohtaja, Syöpäpotilaiden Hoitokotisäätiö sr Pirkanmaan Hoitokoti

 

Lisätiedot:

Ville Viitanen, asiamies, Karinakoti / Lounais-Suomen Saattohoitosäätiö
02 2657 601, ville.viitanen@lssy.fi

 


Tule golfaamaan hyvää – tuotto lapsisyöpäpotilaiden hyväksi

(30.4.2018, päivitetty 23.5.2018)

LC Turku Archipelago järjestää Celeb-Am 2018 -hyväntekeväisyysgolfin yrityksille torstaina 14.6. Harjattula Golf & Country Clubilla Turun Kakskerrassa. Tapahtuman tuotto suunnataan Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen lapsisyöpäpotilasperheiden Sykerö-kerhon toiminnan tukemiseen.

 

Osallistumismaksu 650 €/joukkue sisältää mm. huikean kilpailun palkintoineen sekä runsaat kisaeväät. Voittajajoukkue saa mukaansa kiertopalkinnon, ja parhaiten pärjänneet joukkueet ja erikoiskilpailuissa loistaneet palkitaan mukavilla palkinnoilla.

Joukkuekilpailussa kisaavat kolmen yrityspelaajan ja yhden julkisuudesta tutun henkilön eli ”Sykerö-kapteenin” muodostamat joukkueet.

Kokoa joukkue ja lähde mukaan! Varaa joukkueellesi paikka hyväntekeväisyyskisasta hyvissä ajoin, sillä paikkoja on rajoitetusti.

Yhteydenotot ja varaukset:
Marko Riionheimo
050 312 2364
marko@riionheimo.com

Lisätiedot:

 


Keväinen konsertti ja juhlaluento Saattohoitosäätiön hyväksi

(7.3.2018, päivitetty 23.5.2018)

Meri-Karinan hyvinvointikeskuksessa ja Pyhän Henrikin ekumeenisessa taidekappelissa (Seiskarinkatu 35, Turku) torstaina 24.5.2018 klo 16–18 

 

 

Kaupunkineuvos Heikki Löyttyniemen 90-vuotissyntymäpäivän kunniaksi järjestetään keväinen hyväntekeväisyyskonsertti sekä juhlaluento. Luennon pitää toimialuejohtaja, dosentti Sirkku Jyrkkiö. Musiikista vastaavat sopraano Irina Tatti ja pianisti Kaija Jukola.

Lipun hinta on 25 euroa. Tilaisuuden tuotto lahjoitetaan saattohoitotyön hyväksi.

Ohjelma: 

 • Tervetuloa ja cocktailtarjoilu (Meri-Karina, Heikin Piha)
 • Matti Löyttyniemi, Ville Viitanen
 • Juhlaluento: ”Kansallisen syöpäkeskuksen tavoitteena on potilaan parempi hoito”, toimialuejohtaja, dosentti Sirkku Jyrkkiö
 • Musiikkia: Irina Tatti ja Kaija Jukola (Taidekappeli) » Konsertin ohjelma

Tiedustelut:
Kati Tilli, 044 055 1571, kati.tilli@lssy.fi

Lippuvaraukset ja ilmoittautuminen:
www.lssy.fi/ilmoittautuminen

Voit osallistua tapahtumaan maksamalla lipun hinnan (25 €/kpl) Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen tilille FI96 5713 4520 0005 05. Huomaathan kirjoittaa viestikenttään ”Keväinen konsertti” ja oman nimesi. Lippuja voit halutessasi lunastaa useamman kerralla. Kuitti toimii sisäänpääsylippuna. Tilisiirtoja voi tehdä ajalla 7.3.–20.5.2018.

Lippuja voi ostaa ennakkoon:
Meri-Karinan info, Seiskarinkatu 35, Turku
Matkari, Itäinen Pitkäkatu 30, Turku

Vuonna 2014 poisnukkunut Heikki Löyttyniemi teki merkittävän elämäntyön turkulaisen kunnallispolitiikan ja liike-elämän palveluksessa. Lounais-Suomen Saattohoitosäätiön hallituksen puheenjohtajana hän toimi vuosina 1990–1996.

 


Tule kuuntelemaan ja kyselemään maksuttomaan perintöoikeus- ja testamentti-iltaan

(22.2.2018, päivitetty 22.5.2018)

Tervetuloa maksuttomaan perintöoikeus- ja testamentti-iltaan keskiviikkona 23.5. klo 18 alkaen. Tilaisuus järjestetään Meri-Karinassa (Seiskarinkatu 35, Turku), ja se on suunnattu kaikille aiheesta kiinnostuneille.

Tilaisuudessa varatuomari Martti Brander kertoo perintöoikeuteen ja testamentin laadintaan liittyvistä asioista ja Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen toimitusjohtaja Ville Viitanen siitä, mihin lahjoitusvaroja on käytetty ja voidaan käyttää. Tilaisuuden ohjelmaan sisältyy myös kahvitarjoilu.

Sinulla on mahdollisuus esittää aiheeseen liittyviä kysymyksiä. Luentojen jälkeen on mahdollisuus myös lyhyeen, henkilökohtaiseen neuvontaan. Ajan neuvontaan voit varata numerosta 02 2657 601.

Tilaisuuden järjestävät Lounais-Suomen Syöpäyhdistys, Lounais-Suomen Saattohoitosäätiö ja Moikoisten Syöväntutkimussäätiö.

 

 


Runsas UV-säteilyn määrä ja ihon palaminen lapsuudessa lisäävät riskiä sairastua ihosyöpään

Aurinkoagentit saapuvat päiväkoteihin

(18.5.2018, päivitetty 21.5.2018)

Mitä useammin lapsi altistuu UV-säteilylle, sitä herkemmin ihovauriot kehittyvät ihosyöväksi. Lounais-Suomen Syöpäyhdistys käynnistää Aurinkoagentit 2.0 -toiminnan, jonka tavoitteena on lisätä varsinaissuomalaisten lasten tietoisuutta auringon riskeistä ja edistää lasten omatoimista aurinkorasvausta. Samalla vanhemmat saavat tutkittuun tietoon perustuvaa opastusta auringolta suojautumiseen.

 

 

Suomen Syöpäyhdistyksen selvitysten mukaan useissa päiväkodeissa on puutteita lasten aurinkorasvauksessa päivähoidon aikana, eikä päiväkotien piha-alueilla välttämättä ole lainkaan varjopaikkoja.

– Auringon UV-säteily on vaarallista lapsen herkälle iholle. Siksi lapset tulee suojata huolellisesti jo varhain alkukeväästä alkaen. Mitä nuorempana iho altistuu haitalliselle säteilylle, sitä pidemmän aikaa ihovaurioilla on aikaa kehittyä pahimmillaan ihosyöväksi. Iho muistaa palamisen, toteavat Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen Aurinkoagentti-toiminnasta vastaavat Pia Ilves ja Minna Salakari

Ihosyöpä johtuu lähes aina auringon UV-säteilystä, ja 95 prosenttia ihosyövistä voidaan ennaltaehkäistä oikeanlaisen aurinkokäyttäytymisen avulla. Ensisijaiset keinot suojautua UV-säteilyltä ovat varjossa pysyttely ja suojaavan vaatetuksen käyttäminen. 

 

Ohjausta sadun ja leikin keinoin

Aurinkoagentit neuvovat lapsia ja aikuisia aurinkorasvauksessa sadun, leikin ja toiminnallisten tuokioiden menetelmin. Vanhemmille toimitetaan erillinen ohjemateriaali aurinkosuojauksesta. Toiminnassa käytetään Suomen Syöpäyhdistyksen julkaisemia lasten aurinkosuojaus-materiaaleja, kuten Hipposten telttaretki -kirjaa, sekä Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen Arska Aurinkoagentti -puuhamateriaaleja.  

– Lapsille luetaan, lauletaan ja heidän kanssaan toteutetaan konkreettinen, ohjattu aurinkorasvaus päiväkodin tiloissa ennen ulkoilua. Lapset myös opettavat ja ohjaavat toisiaan: esikoululaiset pääsevät auttamaan päiväkodin pienimpiä oman rasvausurakkansa jälkeen, kertovat aurinkoagentit. 

– Lapsille kannattaa opettaa auringolta suojautuminen jo pienenä niin, että varjossa oleskelusta, suojaavasta, kevyestä vaatetuksesta ja aurinkolaseista sekä aurinkorasvan levittämisestä tulee arkinen tapa. Parasta on, jos vanhempi muistaa suojata itsensä. Tällöin on todennäköisempää, että lapsi ottaa mallia ja oppii suojautumaan auringon säteilyltä. 

Aurinkoagentit-toiminta toteutetaan Varsinais-Suomen alueen päiväkotien 2–6-vuotiaiden lasten ryhmissä, Suomen Syöpäyhdistyksen laatiman mallin mukaisesti. Vuoden 2018 keväällä ja kesällä toiminta pilotoidaan yhdessä isossa päiväkodissa ja Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen lasten ja nuorten kuntoutustoiminnassa. Varsinainen agenttitoiminta toteutuu ensi vuonna osassa Turun alueen, Salon, Kaarinan, Raision, Naantalin, Loimaan ja Paraisten päiväkoteja.    

 

Aurinkoagentit vierailivat Turussa Päiväkoti Vilskeessä 21.5. opastamassa lapsia ja aikuisia suojavoiteen käytössä. 

» Lisää kuvia päiväkotivierailusta Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen Facebook-sivulla

 


Liikkumalla pienennät riskiä sairastua syöpään

(Syöpäjärjestöt, LSSY 21.5.2018)

Syöpäviikkoa vietetään 25.–31.5. Syöpäviikolla haluamme muistuttaa, että jokainen voi itse vaikuttaa riskiin sairastua syöpään. Riittävän liikunnan, terveellisen ravinnon ja painonhallinnan avulla voidaan ehkäistä vähintään kolmannes yleisimmistä syövistä.

 

 

Säännöllinen kuntoliikunta on tehokas tapa pienentää syöpäriskiä. Liikunta nopeuttaa ruoansulatusta, jolloin haitallisille, syöpää aiheuttaville aineille jää vähemmän aikaa imeytyä elimistöön. Liikunta vaikuttaa myös keuhkojen toimintaan, energiatasapainoon ja painonhallintaan. Vaikutus ulottuu myös immuunivasteeseen eli elimistön puolustusjärjestelmään infektioita vastaan, hormoneihin ja DNA-muutoksiin.

Liikunnalla on suora vaikutus jopa syöpäkasvaimeen tai sen esiasteeseen. Liikkuminen vähentää paksunsuolen syövän, kohtusyövän, rintasyövän, eturauhassyövän sekä mahdollisesti haimasyövän vaaraa. On kuitenkin hyvä muistaa, että syöpään sairastumiseen vaikuttavat myös sattuma ja perimä.

Käypä hoito -suosituksen mukaan ylipaino lisää riskiä sairastua ainakin kymmeneen eri syöpätyyppiin. Vähintään seitsemän tuntia viikossa liikkuvilla vaihdevuosien jälkeinen rintasyöpäriski on noin 10 prosenttia pienempi verrattuna vähiten liikkuviin. Paksusuolen syövän riski säännöllisesti liikkuvilla on noin 25 prosenttia pienempi.

Lounais-Suomen Syöpäyhdistys tarjoaa syöpään sairastuneille ja heidän läheisilleen kuntouttavaa toimintaa sekä toiminnallisia teemakursseja. Meri-Karinassa järjestetään lisäksi hyvän olon tunteja syksystä alkaen.

 

Lue lisää:

 


Torstaina 31.5. on Kansainvälinen tupakaton päivä

(21.5.2018)

Kansainvälistä tupakatonta päivää vietetään perinteisesti toukokuun viimeisenä päivänä Maailman terveysjärjestö WHO:n organisoimana.

 

 

Tänä vuonna teemapäivässä kiinnitetään huomiota tupakoinnin ja sydän- ja verenkiertoelinsairauksien väliseen yhteyteen.

Tupakointi on myös merkittävä yksittäinen syövän aiheuttaja: jopa kolmannes kaikista syöpätapauksista johtuu tupakoinnista.

 

Lue lisää: 

 


Sykerön viikonloppuleiri kutsuu kesäiseen Meri-Karinaan

(20.5.2018)

Sykerö järjestää koko perheen maksuttoman virkistysleirin Meri-Karinan hyvinvointikeskuksessa 20.–22.7. Mukaan ovat tervetulleita Sykerön lisäksi Syöpykät ja Eppulit. Leiri sopii infektioeristyksissä oleville.

 

 
Leiri alkaa päivällisellä perjantaina 20.7. klo 17 (saapuminen aikaisintaan klo 16) ja päättyy sunnuntaina 22.7. iltapäiväkahviin. Leiri on osallistujille maksuton.

Kesän kursseilta ja lastenhoitopäivistä tutut hoitajat järjestävät mukavaa puuhaa lapsille ja nuorille. Myös vanhemmille on luvassa omaa ohjelmaa, mutta myös vapaata oleskelua. Lauantaina on asiantuntijaluento ja keskustelutilaisuus sekä perheiden yhteinen illanvietto. Kaikki järjestetty ohjelma on vapaaehtoista. Jokaisena päivänä on uintimahdollisuus.

Ilmoittautumiset 21.6. mennessä osoitteeseen sykero@lssy.fi. Kerro ilmoittautumisen yhteydessä:

 • keitä leirille osallistuu
 • lasten iät
 • onko lapsi infektioeristyksessä
 • erityiset toiveet viikonlopulle
 • erityisruokavalio
 • jos osallistut vain osaan päivistä / vain luennolle / tms.
 • jos voit tarvittaessa yöpyä kotona

Koko Meri-Karina on käytössämme viikonlopun ajan. Jos tulijoita on enemmän kuin huoneita, ovat ensisijalla infektioeristyksessä olevat sekä he, jotka eivät aiemmin ole päässeet osallistumaan virkistysleirille. Vanhempien ollessa estyneitä isovanhemmat ovat tervetulleita vanhempien sijaan.

Jos et ilmoittautumisestasi huolimatta pääsekään osallistumaan, muistathan peruuttaa ilmoittautumisesi välittömästi. Perheille vahvistetaan osallistuminen juhannuksen jälkeisellä viikolla.

 

Lisätietoja:

 


Avoimien ovien tapahtuma houkutteli Vakka-Suomen sairaalaan

(17.5.2018)

Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen tuki- ja neuvontapalvelut esittäytyivät Uudessakaupungissa järjestetyssä avoimien ovien iltapäivässä 16.5.

Tapahtumassa oli jaossa tietoa Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen ja sen Uudenkaupungin paikallisosaston toiminnasta, muun muassa sopeutumisvalmennuskursseista, vertaistuen saatavuudesta ja ennaltaehkäisevistä neuvontapalveluista. Paikalla oli yhdistyksen henkilökuntaa plastiikka- ja yleiskirurgian poliklinikan tiloissa sekä paikallisosaston vapaaehtoistoimijoita syöpätautien poliklinikalla.

Sairaalan ja sen yhteistyökumppaneiden toimintaan tutustui noin 200 kävijää iltapäivän aikana. Tyks Vakka-Suomen sairaala sijaitsee Uudessakaupungissa osoitteessa Terveystie 2.

Kiitos kaikille esittelypisteillämme vierailleille!  

Neuvontahoitaja Eija Säteri (oik.) opasti auringolta suojautumisessa.

 


Ajankohtaista tietoa sairastumisen aiheuttamassa muuttuneessa elämäntilanteessa

(17.5.2018)

Seuraava ensitietopäivä pidetään Tyksin T-sairaalan Risto Lahesmaa -salissa keskiviikkona 6.6. klo 12–16.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri ja Lounais-Suomen Syöpäyhdistys järjestävät “Miten selvitä arjessa syöpähoitojen keskellä” -ensitietopäiviä, jotka on tarkoitettu hiljattain sairastuneille ja syöpähoitojen alkuvaiheessa oleville aikuisille potilaille läheisineen.

Ensitietopäivät tarjoavat ajankohtaista tietoa sekä uusia näkökulmia sairastumisen aiheuttamassa muuttuneessa elämäntilanteessa. Tilaisuuksissa on puhumassa eri alojen ammattilaisia. Vapaa pääsy, ei ennakkoilmoittautumista.

 

Lisätiedot:

 


Nyt on aika varata Matkarin kesäretki!

(17.5.2018)

Tutustu matkatoimisto Matkarin kesäkohteisiin ja varaa paikkasi. Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen jäsenenä saat alennusta matkoista.

 

Kuva: visitoro.fi

 

Vielä muutamia paikkoja vapaana:

 • 10.6. Upea Naantalin Musiikkijuhlien kesäkonsertti Seilin saarella
 • 6.7. Art Teatro – huikeaa sirkustaidetta Kustavin Salminiityssä, tutuksi tulee myös Pollin piha Taivassalossa
 • 11.8. Nauti Tuusulan rantatien järvimaisemista ja koe hulvattoman hauska Krapin kesäteatteri ”Pokka Pitää”
 • 16.8. Kesäpäivä Helsingissä – laivamatka Vallisaareen ja käynti Haltian luontokeskuksessa Nuuksiossa
 • 25.–26.8. Örö – ulkosaariston ja muinaistulien tunnelmaa!

 

Lisätiedot ja varaukset:
02 2657 913, matkari@lssy.fi
www.lssy/matkari.fi

 


Syöpäjärjestöjen selvitys: Sähkösavukkeisiin myydään makunesteitä lainvastaisesti

(Syöpäjärjestöt 15.5.2018)

Syöpäjärjestöjen tekemän selvityksen mukaan vuoden 2016 tupakkalaki on pääosin onnistunut suojaamaan nuoria sähkösavukkeilta. Tupakkalain kieltoa myydä makuja ja hajuja sisältäviä sähkösavukenesteitä kuitenkin kierretään – sähkösavukkeita myyvissä erikoisliikkeissä myydään makutiivisteitä, joita voi sekoittaa sähkösavukkeiden nikotiininesteisiin.

Selvitys paljastaa, että 2016 hyväksyttyä tupakkalakia kierretään myymällä sähkösavukeliikkeissä nikotiininesteiden rinnalla erikseen makutiivisteitä. Tupakkalaki sallii ainoastaan nikotiinia sisältävien sähkösavukenesteiden myynnin ilman makuja ja tuoksuja tuoksuja ja makuja sisältävien sähkösavukenesteiden myynti on Valviran mukaan tupakkalain vastaista.

Selvityksessä kävi ilmi, että vaikka makutiivisteitä myytiin nikotiininesteiden rinnalla, valmiiksi maustettuja nikotiininesteitä ei ollut saatavilla. Neljässä kuudesta myymälästä makutiivisteet olivat esillä liikkeissä, kahdessa liikkeessä makutiivisteistä oli tarjolla lista, tai tuotteita piti erikseen kysyä.

Sähkösavukkeissa käytetään elintarvikkeiksi hyväksyttyjä makuaineita. Niiden turvallisuutta on siis arvioitu suun kautta nautittavina elintarvikkeina, muttei kuumennettavina ja keuhkoihin imettävänä höyrynä. Tämä on huolestuttavaa, sillä höyrystettyjen makuaineiden epäillään voivan aiheuttaa merkittäviäkin terveysvaaroja keuhkoille.

Selvityksen mukaan nuorten suojelu sähkösavukkeilta näyttää toimivan uuden tupakkalain tultua voimaan paremmin kuin aiemmin. Aiemmin nikotiininesteitä saattoi tilata ulkomailta ilman mitään valvontaa. Nyt sähkösavukkeiden myyntiä alle 18-vuotiaille näytetään valvottavan samalla tavalla kun tupakkatuotteiden myyntiä. Tässä selvityksessä ei tosin testattu ikärajavalvontaa ostokokein.

Selvitys tehtiin 2017 osana Syöpäyhdistyksen nuorten nikotiinituotteiden käytön vähentämisohjelmaa, jota rahoittaa STEA.

 

Lue lisää:

 


Uutta syksyllä 2018: Meri-Karinan hyvän olon tunnit

(15.5.2018)

Meri-Karinassa (Seiskarinkatu 35, Turku) järjestetään ohjattuja hyvän olon tunteja 3.9. alkaen. Tunteja pidetään kevään 2019 loppuun asti. Ryhmätunnit tarjoavat kokonaisvaltaista kehon ja mielen rentoutusta ja virkistystä sekä liikunnan iloa.

 

 

 

 • Nia maanantaisin klo 18.30–19.30, ohjaajana Mia Kuusisto. Niassa on vaikutteita eri tanssi- ja kamppailulajeista, joogasta sekä rentoutustekniikoista.
 • Äänimaljarentoutus maanantaisin klo 19.40–20.30, ohjaajana Teija Kemppainen. Vanhat, perinteiset nepalilaiset äänimaljat johdattelevat kehon ja mielen syvärentoutukseen. Tunti poistaa jännitystä ja puhdistaa ajatuksia.
 • Mindful Body perjantaisin klo 17–18, ohjaajana Mia Kuusisto. Rentouttava musiikki, hengitykseen keskittyminen ja hetkeen pysähtyminen auttavat vähentämään stressiä. Alkulämmittely voitelee niveliä, parantaa kudosten verenkiertoa ja hapensaantia sekä avaa kehon liikeratoja.

Ilmoittaudu mukaan: ilmoittautumiset@lssy.fi. Ryhmäkoko on enintään 30 henkilöä, osallistujat valitaan ilmoittautumisjärjestyksessä.

Kausimaksut (sis. 15 kertaa, tunteja ei voi yhdistellä): Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen jäseniltä 60 euroa, muut 80 euroa. Yksittäisille tunneille on mahdollista osallistua kertamaksulla 10 euroa/kerta (ei vaadi ennakkoilmoittautumista). Maksu Meri-Karinan infoon.

 

Lisätiedot:

 


IARC:in tuore raportti tuo pontta Suomen suolistosyövän seulontaohjelman aloitukseen

(Syöpäjärjestöt 14.5.2018)

Kansainvälisen syöväntutkimuslaitoksen (IARC) tuoreen raportin tulokset tukevat Suomen suunnitelmaa uuden suolistosyövän seulontaohjelman käynnistämisestä. Yhteenvetoraportin mukaan ulosteen veritestiin perustuva seulonta vähentää merkittävästi kuolleisuutta suolistosyöpään ja sen haitat ovat hyötyihin nähden marginaalisia.

Suolistosyöpä on maailmanlaajuisesti miesten kolmanneksi yleisin ja naisten toiseksi yleisin syöpä. Suomessa suolistosyöpään sairastuu vuosittain noin 3200 ja kuolee noin 1200 henkilöä. Suolistosyöpäkuolleisuutta voidaan vähentää seulonnan ja elämäntapamuutosten avulla.

New England Journal of Medicinessa julkaistu IARC:in raportti arvioi nykyisten maailmalla käytettyjen suolistosyövän seulontamenetelmien kuolleisuusvaikutuksia sekä hyötyjen ja haittojen suhdetta. Raportti koski neljää menetelmää: kahta ulosteen veritestiä ja kahta tähystysmenetelmää. Yksityiskohtainen selvitys julkaistaan myöhemmin tänä vuonna (IARC Handbooks of Cancer prevention, Volume 17).

Kaikkien arvioitujen menetelmien todettiin vähentävän kuolleisuutta suolistosyöpään.

 

Suomi suunnittelemassa uutta seulontaohjelmaa – EU-suosittaa

Suomessa oli käynnissä gFOBT-veritestiin perustuva suolistosyövän seulonta vuosina 2004–2016. Vaiheittain laajenneeseen seulontaohjelmaan kutsuttiin noin neljännes 60–69-vuotiaista miehistä ja naisista. Suomesta ja kansainvälisistä tutkimuksista saatujen tulosten pohjalta Suomen Syöpärekisteri, Sosiaali- ja terveysministeriö ja kliiniset asiantuntijat suunnittelevat uutta, FIT-testiin perustuvaa seulontaa.

– Suomi on ollut edelläkävijä rintasyövän ja kohdunkaulan syövän seulonnassa, ja suolistosyövän seulonnoissakin olemme aloittaneet väestölähtöisen seulonnan ensimmäisten joukossa. Seulonta on kuitenkin nyt tauolla ja uusi ohjelma pitää saada käyntiin mahdollisimman nopeasti, toteaa Suomen Syöpärekisterin seulontajohtaja Tytti Sarkeala.

EU suosittaa suolistosyövän seulontaa. Suolistosyövän seulontaohjelmia on 2000-luvulla käynnistetty lähes kaikissa EU-maissa.

Suolistosyövän seulonnan tavoitteena on vähentää kuolleisuutta paksu- ja peräsuolen syöpiin. Seulonnan avulla nämä suolistosyövät voidaan löytää varhaisvaiheessa. Syövän toteaminen varhaisvaiheessa parantaa sen ennustetta ja voi myös lyhentää hoitoaikoja ja vähentää vaativien hoitojen tarvetta.

 

Lue lisää:

 


Syöpäyhdistyksen neuvontapiste palvelee Tyksin T-sairaalassa

(14.5.2018)

Tyksin neuvontapisteestä saat tietoa muun muassa Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen järjestämästä kurssi- ja vertaistukitoiminnasta. Huomaathan, että neuvontapiste on kesätauolla 27.6.–1.8.2018.

Neuvontapiste sijaitsee T-sairaalan ensimmäisessä kerroksessa, syöpäpoliklinikan ja sädehoitopoliklinikan välisessä aulassa. Paikalla on terveydenhuollon ammattilainen keskiviikkoisin klo 9–12. 

Tule vaihtamaan kuulumisia tai kysymään Syöpäyhdistyksen toiminnasta!

 

Lisätietoja:

 

 

 


Sykerö-kerho muistaa oppilaitoksista valmistuvia tsemppistipendein

(9.5.2018)

Sykerö-kerho jakaa tsemppistipendejä eri oppilaitoksista valmistuvien, syöpää sairastavien tai sairastaneiden nuorten muistamiseen.

 

 

Peruskoulunsa päättävien stipendi on 40 euroa, ammattiin valmistuvien sekä ylioppilastutkinnon suorittaneiden 100 euroa.

Stipendiä voi hakea lähettämällä vapaamuotoisen hakemuksen Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen lapsiperhekoordinaattori Pia Ilvekselle osoitteeseen pia.ilves@lssy.fi.

Kirjoita hakemukseen:

 • milloin ja mistä oppilaitoksesta nuori valmistuu
 • tilitiedot stipendin maksamiseksi
 • yhteystiedot paperisen tsemppistipendin lähettämiseksi

» Lapsisyöpäpotilasperheiden kerho Sykerö 

 


Tutustu Turun paikallisosaston syksyn ohjelmaan

(9.5.2018)

Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen Turun paikallisosaston syksyn esite on julkaistu ja luettavissa paikallisosaston nettisivulla.

Turun paikallisosasto tukee syöpäpotilaita ja heidän läheisiään jakamalla tietoa ja järjestämällä sosiaalista toimintaa, muun muassa luentoja, yhdessäoloa, retkiä ja kerhoja. Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen jäseniltä ei peritä erillistä jäsenmaksua.

Syksyn jäsenilloissa on asiaa henkilökohtaisesta turvallisuudesta sekä senioreiden kuulonhuollosta. Lokakuussa vietetään jälleen Naisten iltaa, ja joulukuussa juhlitaan jouluisissa merkeissä. Jäseniltoihin ovat tervetulleita kaikki syöpäpotilaat ja heidän läheisensä, LSSY:n jäsenet sekä muut asiasta kiinnostuneet.

Paikallisosasto toteuttaa myös erilaisia retkiä ja teatterimatkoja. Loppuvuonna tehdään retki Forssaan, nautitaan teatteriesityksestä Tampereella, vietetään kartanopäivää Wiurilan kartanossa ja herkutellaan joululounaan parissa Paimiossa. Linja-automatkoilla on arpajaiset.

Turun paikallisosastolla on aktiivinen käsityöpiiri Ahkerat Kertut, jonka tuotteita myy­dään Meri-Karinan aulassa sijaitsevassa Putiikissa. Käsityöpiiriin on jokainen tervetullut tekemään käsitöitä ja viihtymään oman vointinsa mukaan. Meri-Karinassa kokoontuvat myös paikallisosaston tuolijooga- ja Lavis-ryhmät.

» Tutustu tarkemmin Turun paikallisosaston tulevaan ohjelmaan

 


Iso osa syövistä pystyttäisiin estämään alkoholista luopumalla

(Syöpäjärjestöt 9.5.2018)

Suomessa vältettäisiin lähes 13 000 syöpää seuraavan 30 vuoden aikana, jos suomalaiset lopettaisivat kokonaan alkoholinkäytön. Pohjoismaiset tutkijat laskivat syöpien vähenemistä erilaisin alkoholinkulutuksen vähentämisen ja lopettamisen skenaarioin.

Suurin vältettävien syöpien määrä löytyi Suomessa rintasyövästä ja suun ja nielun syövistä. Rintasyöpiä alkoholin täydellinen välttäminen vähentäisi 30 vuodessa 4964 ja suun ja nielun syöpiä 3237 tapausta. Prosentuaalisesti eniten estettäisiin ruokatorven syöpiä – 23 prosenttia.

Alkoholinkulutuksen lopettamisen tai vähentämisen vaikutuksia tutkittiin myös suolisto-, maksa-, kurkunpään ja ruokatorven syövissä. 

Jos kaikki Pohjoismaat olisivat sulkeneet hanat 2016, seuraavan 30 vuoden aikana vältettäisiin kaikkiaan noin 83 000 syöpää. Alkoholinkulutuksen jatkuessa nykyisenlaisena sitä vastoin Pohjoismaissa ennustetaan todettavan noin 1,5 miljoonaa kyseisten kuuden syövän tapausta 2016–2045.

– Alkoholi on merkittävä ja ehkäistävissä oleva syövän aiheuttaja. Vaikka alkoholin käyttö aiheuttaa kaiken kaikkiaan vähemmän syöpiä kuin tupakointi tai lihavuus, useissa yksittäisissä syöpätaudeissa hyvin suuri osa syövistä olisi estettävissä alkoholin käytöstä luopumalla, toteaa Suomea tutkimusryhmässä edustanut professori Eero Pukkala Suomen Syöpärekisteristä.

Tutkimus tehtiin Prevent-makrosimulaatiomallilla. Siinä olivat mukana Islanti, Ruotsi, Norja, Suomi ja Tanska. Sen tilaaja oli Nordic Cancer Union.

Lue lisää:

 


Turussa zumbataan syöpään sairastuneiden lasten hyväksi 12.5.

(22.2.2018, päivitetty 7.5.2018)

Tulevana lauantaina 12.5. Turun Puolalanpuiston valtaa Zumbathon-tapahtuma, joka kutsuu tekemään hyvää pienten syöpäpotilaiden hyväksi. Tapahtuman koko tuotto suunnataan Sykerö-kerhon toimintaan. Sykerö on Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen alainen potilaskerho, joka järjestää monipuolista toimintaa syöpään sairastuneille lapsille ja heidän vanhemmilleen. 

 

 

Hyväntekeväisyystapahtuma pidetään lauantaina 12.5. klo 14–15. Idea tapahtuman järjestämisestä tuli Zumba-ohjaaja ja -yrittäjä Mia Kuusistolta, joka kannustaa lähtemään mukaan kokemaan tanssiliikunnan iloa. 

– Minulle on henkilökohtaisesti tärkeää saada auttaa syöpäsairaita lapsia ja nuoria Zumban avulla. Mikään ei ole koskettanut minua niin syvästi kuin ohjata iloista liikuntaa näille rohkeille lapsille muutamana kesänä Meri-Karinan sopeutumisvalmennuskursseilla. Kenenkään lapsen tai nuoren ei pitäisi joutua kokemaan syöpäsairauden kaltaisia isoja ja vakavia asioita elämässään, Kuusisto sanoo.

– Olen toiminut Zumba-ohjaajana viisi vuotta ja haluan järjestää tapahtuman sen kunniaksi. Matka ohjaajana on ollut huikea, ja siihen on mahtunut kaikenlaista ihanaa vuosien varrella.

Tapahtumaan tuovat vauhtia Kuusiston ohjaamien FaceVizion ryhmien lisäksi muun muassa Turun Yrittäjänaisten zumbaajat.

Tapahtumaan voi osallistua lahjoittamalla valitsemansa summan Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen tilille FI96 5713 4520 0005 05. Suositushinta lipulle on 20 euroa. Huomaathan kirjoittaa viestikenttään “Sykerö/Zumba” ja halutessasi oman nimesi. Kuitti toimii sisäänpääsylippuna. Tilisiirtoja voi tehdä ajalla 1.3.–12.5.2018.

Tule tekemään hyvää ja nauttimaan liikunnan ilosta!

» Tapahtuma Facebookissa

 


”Surusta tie eteenpäin” – nuorten leskien perhekurssi 21.–23.9.

(7.5.2018)

Kurssi on tarkoitettu läheisensä syöpäkuoleman kokeneille leskille ja heidän lapsilleen.

 

 

Kurssi toteutetaan kolmen päivän internaattikuntoutuksena. Ammattilaisten johdolla käydään läpi surun vaiheet, niiden tunnistaminen, ymmärtäminen ja käsitteleminen. Kurssilla osallistujia autetaan pääsemään elämässä eteenpäin ja etsimään voimavaroja tulevaisuuteen.

Vertaistuki on tärkeä osa kurssia. Lapsilla on omat ryhmät, toiminnan koordinoi lapsiperhekoordinaattori yhdessä lastenohjaajien kanssa. Aikuisten ryhmän ohjaajina toimivat sairaanhoitaja, psykologi ja tanssi-/liikuntaterapeutti. Kurssille haetaan omalla ”Hakemus surukurssille” -lomakkeella.

» Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen sopeutumisvalmennuskurssit

 


Meri-Karinan uusi taidenäyttely johdattaa varjosta valoon

(30.4.2018)

Meri-Karinan Airisto-salin aulaan on avautunut taiteilija Jarmo Pakarisen taidenäyttely ”Kuun varjosta valoon”.

Näyttely koostuu kolmestakymmenestä akvarelli- ja öljyvärimaalauksesta. Siihen on mahdollista tutustua Meri-Karinan hyvinvointikeskuksen (Seiskarinkatu 35, Turku) aukioloaikoina. Tervetuloa!

 


Perhekurssi syöpäkuntoutujille sekä heidän puolisoilleen ja lapsilleen 2.–6.7.

(30.4.2018)

Meri-Karinan hyvinvointikeskuksessa järjestettävä sopeutumisvalmennuskurssi on tarkoitettu perheille, joissa äiti tai isä on sairastunut syöpään. Yksi merkittävimmistä kurssin hyödyistä on vertaistuki, vanhemmuuden tukemi­nen ja tukiverkkojen löytäminen perheille.

 

 

Sopeutumisvalmennuskurssi lisää perheen voimavaroja ja toimintakykyä muuttuneessa elämäntilanteessa. Kurssi tarjoaa ajankohtaista tietoa syöpäsairauksista ja niiden hoidoista sekä antaa mahdollisuuden tunteiden käsittelyyn.

Kurssiohjelmaan kuuluu mm. asiantuntijoiden ohjaamaa ryhmätoimintaa ja keskusteluryhmiä aikuisille, ohjattua toimintaa lapsille ikätaso huomioiden sekä koko perheen mukavaa yhdessä tekemistä. Lapsille tar­jotaan onnistumisen kokemuksia ja leikkejä turvallisessa ympäristössä.

Täytä STEA:n perhekurssihakemus ja lähetä se liitteineen Meri-Karinaan. Kurssi sisältää kolmen päivän seurantajakso viikolla 8 vuonna 2019.

 

Kesäkurssit syöpää sairastaville lapsille ja heidän perheilleen

Meri-Karinassa järjestetään lisäksi perhekursseja, jotka on tarkoitettu perheille, joissa on syöpää sairastava alle kouluikäinen, alakoululainen tai yläkouluikäinen lapsi. Sopeutumisvalmennuskurssit ovat Kelan rahoittamia.

 • 11.–15.6. Leukemia, yläkoululaisille, KELA nro 72006
 • 25.–29.6. Leukemia, alle kouluikäisille, koulunsa aloittaville ja alakoululaisille, KELA nro 72005
 • 16.–20.7. Syöpäsairaudet, alle kouluikäisille, koulunsa aloittaville ja alakoululaisille, KELA nro 72004
 • 30.7.–3.8. Syöpäsairaudet, alle kouluikäisille, koulunsa aloittaville ja alakoululaisille, KELA nro 72003

 

» Tutustu Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen koko kurssitarjontaan

 


Tivoli Sariola kutsuu lapsisyöpäpotilasperheet hurvittelemaan 11.5.

(27.4.2018)

Tivoli Sariolan tivolikiertue rantautuu Turun Kupittaanpuistoon, ja tivolin väki haluaa tarjota sykeröläisille yksityistilaisuuden perjantaina 11.5. klo 13.30–15. Sykerö-perheillä on silloin mahdollisuus nauttia tivolihuveista muutamissa laitteissa, turvallisesti ja maksutta.

 

 

Noin klo 14.45–15 ovat auki narunveto, karkki- ja hattarakoju sekä tivolituotemyymälä (omakustanteisia). Sykerö-kerho tarjoaa osallistujille munkkikahvit, lapsille mehua.

Ilmoittautumiset osoitteeseen sykero@lssy.fi ma 7.5. klo 12 mennessä. Ilmoitathan samalla auluisten ja lasten määrän. Tilaisuus on tarkoitettu ainoastaan Sykerö -perheille. Osallistuthan tapahtumaan täysin terveenä infektioriskin vuoksi.

Lapsisyöpäpotilasperheiden Sykerö-kerho tarjoaa monipuolista toimintaa syöpään sairastuneille lapsille ja heidän vanhemmilleen, mm. asiantuntijaluentoja, virkistystä ja infektioriskittömiä tapahtumia. Sykerö-toiminnasta perheen vanhemmat ja lapset saavat tukea vertaisiltaan.

 


Esitä kysymys, asiantuntija vastaa

(26.4.2018)

Askarruttaako sinua jokin syöpään liittyvä asia? Esitä se meille, etsimme siihen vastauksen asiantuntijalta.

Lähetä kysymys LOKI-lehden toimitukselle elokuun loppuun mennessä osoitteeseen viestinta@lssy.fi. Kysymykset julkaistaan nimettöminä tai halutessasi nimimerkillä.

» Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen julkaisut

 

 


Miten selviytyä arjessa syöpähoitojen keskellä?
– ensitietopäivä Salon sairaalan auditoriossa 7.5. klo 12–16

(26.4.2018)

Ensitietopäivä on tarkoitettu syöpään sairastuneille ja syöpähoitoja saaville sekä heidän läheisilleen. Tarjolla on tietoa mm. sairastuneen sosiaaliturvasta, psyykkisestä tuesta sekä ravitsemuksesta.

Ohjelma:

 • 12.00 Tilaisuuden avaus
  Syövän hoitokäytännöt, onkologi Sanna Palovaara
 • 12.30 Sairastuneen sosiaaliturva, sosiaalityöntekijä Minna Salo
 • 13.00 Kokemusasiantuntija Ritva Heinistö
 • 13.30 Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen puheenvuoro, neuvontahoitaja Eija Säteri
 • 13.45 Kahvitauko
 • 14.00 Syöpään sairastuneen psyykkinen tuki – palvelut Salossa, Turun AMK:n sairaanhoitajaopiskelijat Wananong Laine, Kalle Määttänen, Sari Suutari ja Niina Turunen
 • 14.30 Syöpäpotilaan hoitoa tukeva ravitsemus, Sari Isotupa
 • 15.00 Salon terveyskeskussairaalan ja kotisairaalan tarjoamat mahdollisuudet oireenmukaisen hoidon toteutuksessa
 • Vapaata keskustelua ja kysymyksiä
 • Tilaisuuden päättäminen

Lisätiedot tilaisuudesta: elina.suonio-peltosalo@tyks.fi

 


Infektioriskittömästi ostoksille Skanssiin

(25.4.2018)

Sykerö järjestää infektioriskittömän ostosreissun kauppakeskus Skanssiin (Skanssinkatu 10, Turku) tulevana lauantaina 28.4. klo 8–10.

Lukuisat kauppaliikkeet avaavat ovensa lapsisyöpäpotilasperheille ostoksia varten ennen varsinaista aukioloaikaansa. Suurin osa ennen klo 10 avautuvista liikkeistä sijaitsee Skanssin itäpäässä.

Ilmoittauduthan mukaan torstaihin 26.4. mennessä osoitteeseen sykero@lssy.fi. Sykeröläisten lisäksi mukaan ovat tervetulleita Syöpykät, Eppulit ja Kympin lapset.

 

Lisätiedot:

 

 

Älä unohda näitä!

Sykerön loppukevään ohjelma:

 


Matkarin lähtöpaikka on muuttunut

(24.4.2018)

Matkarin matkoille lähdetään jatkossa Turun linja-autoasemalta, tilausajolaiturilta 9. Aiemmin lähtöpaikkana on ollut Turun ortodoksinen kirkko.

Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen matkatoimisto Matkari järjestää elämyksiä yli kolmenkymmenen vuoden kokemuksella. Matkauutuutena on Ranskan Normandia, joka on viehättävä yhdistelmä kalastajakyliä, merta, jylhiä kallioita, vehreää maaseutua ja makuelämyksiä.

Tutustu loppuvuoden matkakohteisiin ja varaa paikkasi!

 

 


Tyksin lasten ja nuorten syöpäosasto sai uudet sairaalavaatteet

(24.4.2018)

Lapsisyöpäpotilasperheiden Sykerö-kerhon lapsia sekä Tyksin lastenklinikan osaston potilaita nähtiin Helsingin Messukeskuksessa järjestetyssä hyväntekeväisyysmuotinäytöksessä perjantaina 20.4.

Lastenvaateyritys Vimma lanseerasi sairaalavaatemalliston Lapsimessujen yhteydessä. Mallisto on suunniteltu ja toteutettu yhteistyössä Maija Louekarin ja Brother Christmasin kanssa.

Uudet sairaalavaatteet lahjoitettiin Tyksin lasten ja nuorten syöpäosastolle keskiviikkona 18.4.

Kuvat muotinäytöksestä ja lahjoitustilaisuudesta: Pia Ilves, Taina Ylenius

 

Lue lisää:

 

 

 

 


Tervetuloa sääntömääräiseen vuosikokoukseen

(18.4.2018)

Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen vuosikokous pidetään Meri-Karinan hyvinvointikeskuksessa (Seiskarinkatu 35, Turku) tiistaina 8.5. klo 15 alkaen. Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat. Kaikki jäsenet, lämpimästi tervetuloa!

Sydvästra Finlands Cancerförening r.f.:s årsmöte hålls i Meri-Karina Välmåendecenter (Seitskärsgatan 35, Åbo) på tisdag 8.5. kl. 15. På mötet behandlas stadgeenliga ärenden. Alla medlemmar är hjärtligt välkomna!

 

 


Muista äitiä herkullisella juhlalounaalla

(9.4.2018, päivitetty 18.4.2018)

Meri-Karinan runsas lounasbuffet katetaan äitienpäivänä 13.5. klo 12–13.30 ja 14.15–16.

 

 

Tarjolla on mm. pariloitua lohta ja sitruunaista kermaviilikastiketta, härän sisäfileetä punaviinikastikkeen kera, savustettua siikaa, porsaanpaistia, kermaperunoita sekä salaatteja. Jälkiruoaksi on mansikkakakkua, hedelmiä ja valikoima erilaisia juustoja. Myös lapset on huomioitu! Tutustu seisovan pöydän koko tarjontaan: www.merikarina.fi/ravintola

Hinta 28 €, Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen jäsenet 24 €, 4–12-vuotiaat 12 € ja alle 3-vuotiaat veloituksetta. Pöytävaraukset numerosta 02 2657 666 tai sähköpostilla meri-karina@lssy.fi. Tervetuloa!

Meri-Karinan hyvinvointikeskukseen (Seiskarinkatu 35, Turku) pääsee linja-autolla nro 54. Linja-autovuorot Turun kauppatorin (pysäkki T41) ja Meri-Karinan välillä ajetaan tunnin välein. Meri-Karinassa on ilmaiset pysäköintipaikat hyvinvointikeskuksen välittömässä läheisyydessä.

Lue lisää:

 


Nuoret, nikotiini ja terveys -yleisötilaisuus Salossa 24.4.

Miten tukea nuoren valintoja? Luennoimassa urheilupsykologi, entinen huippukiekkoilija Tuomas Grönman

(16.4.2018)

Nuuskaaminen on lisääntynyt huolestuttavasti. Nuorten nikotiinin käyttö monipuolistuu, ja eri nikotiinituotteita käytetään yhä enemmän myös rinnakkain. Hyvinvoinnin turvaamiseksi on tärkeää, että nikotiinituotteiden käytön ennaltaehkäisyyn kiinnitetään huomiota yhä enemmän.

 

 

Salon kaupungintalolla tiistaina 24.4. klo 17 järjestettävässä tilaisuudessa on tarjolla faktatietoa nuorten terveydenedistämisen aiheista, kiinnostavalla ja asiantuntevalla tavalla esitettynä. Maksuton yleisöluento on suunnattu nuorten lähiaikuisille ja heidän parissa toimiville ammattilaisille. Tilaisuuteen on ilmoittautuminen

Iltapäivän aikana kuullaan psykologi Tuomas Grönmanin puheenvuoro otsikolla ”Nuori on laumaeläin – miten tuemme nuorten valintoja?”. Grönman on entinen NHL-jääkiekkoilija, joka toimii nykyään urheilupsykologina. Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen projektipäällikkö, terveydenedistämisen asiantuntija Minna Salakari kertoo nikotiinituotteiden vaikutuksista nuorten terveyteen. Lisäksi tilaisuudessa keskustellaan terveydenedistämisen mahdollisuuksista nuorten arjessa.

 

Nuuska on syöpä

Nuoret, nikotiini ja terveys -yleisötilaisuuden järjestävät Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen NIKO-projekti sekä Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöjen Linkki-toiminta. NIKO on Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen maaliskuussa 2017 alkanut kaksivuotinen projekti, joka pyrkii edistämään nuorten terveellisiä elämäntapoja ja vähentämään nikotiinituotteiden käyttöä.

Tutkimukset osoittavat, että yhä nuoremmat altistuvat terveyshaitoille tupakkatuotteiden käytön myötä joko aktiivisina tai passiivisina käyttäjinä.

– Nuoret omaksuvat nikotiinivalmisteisiin ja terveyteen liittyvät asenteet ja taidot perheen ja ystävien parissa sekä sosiaalisessa ja kulttuurisessa ympäristössä. NIKO-projektissa koulutusta ja osallistavaa toimintaa järjestetään nuorille ja heidän vanhemmilleen sekä lähiaikuisille, kuten opettajille ja valmentajille, kertoo projektipäällikkö Minna Salakari.

Nikotiini on voimakkaasti riippuvuutta aiheuttava myrkky, joka vaikuttaa haitallisesti muun muassa nuorten vielä kehittymättömään aivotoimintaan sekä suun, sydämen ja keuhkojen terveyteen. Kaikki nikotiinituotteet aiheuttavat tutkitusti myös syöpäsairauksia.

Nuoret, nikotiini ja terveys yleisötilaisuus Salon kaupungintalolla (Tehdaskatu 2) tiistaina 24.4. klo 17–19.30. Vapaa pääsy. Kahvitarjoilu.

 


Tuki- ja neuvontapalvelut esittäytyvät Uudessakaupungissa

(13.4.2018) 

Lounais-Suomen Syöpäyhdistys osallistuu Vakka-Suomen sairaalan avoimien ovien tapahtumaan keskiviikkona 16.5. klo 12–16. Neuvontahoitajat ovat paikalla kertomassa yhdistyksen toiminnasta, mm. sopeutumisvalmennuskursseista ja ennaltaehkäisevistä neuvontapalveluista.

 

 

Kesän lähestyessä on aika kiinnittää huomiota terveelliseen aurinkokäyttäytymiseen. Tule vierailemaan esittelypisteellämme plastiikka- ja yleiskirurgian poliklinikalla ja nappaa oikeaoppiset vinkit auringolta suojautumiseen! Tyks Vakka-Suomen sairaala sijaitsee Uudessakaupungissa osoitteessa Terveystie 2.

 

Syöpäneuvonta-asema antaa maksutonta opastusta

Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen syöpäneuvontapalvelut ovat kaikkien käytössä Turussa, Salossa ja Loimaalla. Opastusta ja tukea on saatavilla myös Forssassa ja Uudessakaupungissa. Yhteyttä voi ottaa puhelimitse ja varata ajan vastaanotolle.

Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen antama syöpä- ja terveyskasvatusneuvonta täydentää julkisen terveydenhuollon palveluja. Tarjolla on monipuolista ja luotettavaa tietoa syöpäsairauksista ja niiden ennaltaehkäisystä, varhaisesta toteamisesta ja oireiden tunnistamisesta. Lisäksi yhdistys välittää apuvälineitä ja vertaistukihenkilöitä sekä antaa keskusteluapua ja henkistä tukea. Syöpäneuvonta-asemaa hoitaa koulutettu ja asiaan perehtynyt sairaanhoitaja.

 

Huolestuttavatko ihomuutokset?

Meri-Karinan neuvonta-aseman asiakkaista suuri osa tulee luomihuolien vuoksi. Sairaanhoitaja tarkastaa ihomuutoksia ja antaa UV-altistukseen liittyvää terveyskasvatusta. Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen jäsenille maksuttomaan luomitarkastukseen varataan aikaa noin 20 minuuttia. Luomihuolipoliklinikka toimii Meri-Karinan ohella Loimaan ja Salo-Karinan palveluasemalla.

Neuvonta-asemilla saa lisäksi periytyvyysneuvontaa. Sairaanhoitaja tekee sukupuun syövän periytyvyydestä asiakkaan antamien sukutietojen perusteella. Yhteyttä voi myös ottaa, jos mieltä askarruttavat esimerkiksi ennaltaehkäisyyn ja varhaistoteamiseen liittyvät kysymykset.

 

Lue lisää:

 


Varaa huone Meri-Karinasta Booking.comissa

(13.4.2018)

Meri-Karina tarjoaa myös lyhytaikaista majoitusta lähietäisyydellä Turun keskustasta. Varattavana on kahden hengen huoneita perusvarusteluineen sekä standardihuonetta suurempia superior-tason majoitustiloja merinäköalalla.

 

 

Huoneissa on wc- ja suihkutilat, allergiatestatut vuode- ja liinavaatteet, langaton nettiyhteys, puhelin ja tv sekä lukolliset kaapit asiakkaiden henkilökohtaisten tavaroiden säilyttämistä varten. Majoituspaikassa on jaettu keittiö, yhteinen lounge ja kampaamo.

Lähialueen vehreät lenkkipolut ja aivan kivenheiton päässä sijaitseva ranta tuovat vierailijoille monipuolisia ulkoilumahdollisuuksia.

Lisätiedot:

 


Haku kesän perhekursseille on käynnissä

(10.4.2018)

Perhekurssit on tarkoitettu perheille, joissa on syöpää sairastava alle kouluikäinen, alakoululainen tai yläkouluikäinen lapsi. Sopeutumisvalmennuskurssit järjestetään Meri-Karinan hyvinvointikeskuksessa Kelan rahoittamina.

 

 

Perhekurssien tavoitteena on mm. antaa ajankohtaista tietoa lapsen syöpäsairauksista ja niiden hoidoista, löytää keinoja arjessa selviytymiseen ja antaa mahdollisuus koko perheelle tunteiden käsittelyyn. Lapsille tarjotaan onnistumisen kokemuksia ja leikkejä turvallisessa ympäristössä sekä lisätään heidän sosiaalisia taitojaan, itsetuntemustaan ja luovuuttaan. Kurssit auttavat myös sisaruksia ymmärtämään arjen tilanteita.

Kurssiohjelmaan kuuluu esim. asiantuntijoiden ohjaamaa ryhmätoimintaa ja keskusteluryhmiä aikuisille, ohjattua toimintaa lapsille ikätaso huomioiden ja koko perheen mukavaa yhdessä tekemistä. Yksi merkittävimmistä perhekurssien hyödyistä on vanhemmuuden tukeminen ja tukiverkkojen löytäminen perheille.

Perhekurssit vuonna 2018:

 • leukemia, yläkoululaisille, 11.–15.6., KELA nro 72006
 • leukemia, alle kouluikäisille, koulunsa aloittaville ja alakoululaisille, 25.–29.6., KELA nro 72005
 • syöpäsairaudet, alle kouluikäisille, koulunsa aloittaville ja alakoululaisille, 16.–20.7., KELA nro 72004
 • syöpäsairaudet, alle kouluikäisille, koulunsa aloittaville ja alakoululaisille, 30.7.–3.8., KELA nro 72003

Kelan rahoittamille kursseille haetaan Kelan lomakkeella KU132, joita saa myös Kelan toimistoista, syöpäyhdistyksen toimipisteistä sekä sairaaloiden sosiaalityöntekijöiltä, syöpähoitajilta ja kuntoutusohjaajilta. Liitä hakemukseen sairauskertomus tai lääkärin B-lausunto ja lähetä hakemuslomake liitteineen suoraan Kelaan. 

Lisätiedot:

 


Toukokuussa tapahtuu – tule mukaan!

(10.4.2018)

Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen loppukevään ohjelmassa on luvassa kaksi hyväntekeväisyystapahtumaa sekä avoin perintöoikeus- ja testamentti-ilta kaikille aiheesta kiinnostuneille. 

 

 

Zumbathon-tapahtuma syöpään sairastuneiden lasten hyväksi

Järjestäjä: Lounais-Suomen Syöpäyhdistys / Sykerö-kerho
Aika: la 12.5. klo 14–15
Paikka: Turun Puolalanpuisto

Idea tapahtuman järjestämisestä tuli Zumba-ohjaaja ja -yrittäjä Mia Kuusistolta, joka kannustaa lähtemään mukaan kokemaan tanssiliikunnan iloa. Tapahtumaan tuovat vauhtia Kuusiston ohjaamien FaceVizion ryhmien lisäksi mm. Turun Yrittäjänaisten zumbaajat.

Osallistu tapahtumaan lahjoittamalla valitsemasi summa LSSY:n tilille FI96 5713 4520 0005 05. Suositushinta lipulle on 20 €. Kirjoitathan viestikenttään “Sykerö/Zumba” ja halutessasi oman nimesi. Kuitti toimii sisäänpääsylippuna.

» Tapahtuma Facebookissa

 

Maksuton perintöoikeus- ja testamentti-ilta

Järjestäjä: Lounais-Suomen Syöpäyhdistys, Lounais-Suomen Saattohoitosäätiö ja Moikoisten Syöväntutkimussäätiö
Aika: ke 23.5. klo 18
Paikka: Meri-Karinan hyvinvointikeskus (Seiskarinkatu 35, Turku)

Varatuomari Martti Brander kertoo perintöoikeuteen ja testamentin laadintaan liittyvistä asioista ja Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen toimitusjohtaja Ville Viitanen siitä, mihin lahjoitusvaroja on käytetty ja voidaan käyttää. Tilaisuuden ohjelmaan sisältyy kahvitarjoilu.

Luentojen jälkeen on mahdollisuus lyhyeen henkilökohtaiseen neuvontaan. Ajan neuvontaan voit varata numerosta 02 2657 601.

» Tapahtuma Facebookissa

 

Keväinen konsertti ja juhlaluento Saattohoitosäätiön hyväksi

Järjestäjä: Lounais-Suomen Syöpäyhdistys ja Lounais-Suomen Saattohoitosäätiö
Aika: to 24.5. klo 16–18
Paikka: Meri-Karina ja Pyhän Henrikin ekumeeninen taidekappeli (Seiskarinkatu 35, Turku)

Keväinen hyväntekeväisyyskonsertti sekä juhlaluento kaupunkineuvos Heikki Löyttyniemen 90-vuotissyntymäpäivän kunniaksi. Luennon pitää toimialuejohtaja, dosentti Sirkku Jyrkkiö. Musiikista vastaavat sopraano Irina Tatti ja pianisti Kaija Jukola. Cocktailtarjoilu. Liput 25 €.

Voit osallistua tapahtumaan maksamalla lipun hinnan LSSY:n  tilille FI96 5713 4520 0005 05. Viestikenttään ”Keväinen konsertti” ja oma nimesi. Lippuja voit halutessasi lunastaa useamman kerralla. Kuitti toimii sisäänpääsylippuna. Tilisiirtoja voi tehdä 20.5. asti.

Lippuvaraukset ja ilmoittautuminen:
www.lssy.fi/ilmoittautuminen

Liput ennakkoon:
Meri-Karinan info, Seiskarinkatu 35, Turku
Matkari, Itäinen Pitkäkatu 30, Turku

Tiedustelut:
Kati Tilli, 044 055 1571, kati.tilli@lssy.fi

» Tapahtuma Facebookissa

 


Sinustako vertaistukihenkilö syöpään sairastuneelle?

(9.4.2018)

Lounais-Suomen Syöpäyhdistys etsii alueeltaan vapaaehtoisesta vertaistukityöstä kiinnostuneita miehiä ja naisia, jotka ovat itse sairastaneet syövän tai olleet läheisenä perheessä sairastaneen rinnalla.

 

 

Tehtävä edellyttää vertaistukihenkilöltä empatiakykyä, luotettavuutta sekä sitoutumista. Valituiksi tulleille järjestetään peruskoulutuksen ensimmäinen osa lauantaina 19.5. Meri-Karinan hyvinvointikeskuksessa (Seiskarinkatu 35, Turku).

Odotamme yhteydenottoasi! Lisätiedot ja ilmoittautuminen 2.5. mennessä: Pirkko-Liisa Santala, 02 2657 619 (keskiviikkoisin klo 10–15) tai pirkko-liisa.santala@lssy.fi

Lue lisää:

 


Nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn uusia keinoja

(Syöpäjärjestöt 9.4.2018)

Syöpäjärjestöt vahvistavat syrjäytymisen ehkäisyssä vähemmälle huomiolle jäänyttä aluetta, terveyden edistämistä. Hyvä Päivä -toiminta on konkreettista terveyserojen kaventamista ja syrjäytymisen ehkäisemistä. 2016 alkanut Hyvä Päivä on laajentunut useille paikkakunnille. Sekä ohjaajat että nuoret kokevat ryhmät tärkeinä ja antoisina. Ongelmia kitketään niiden juurilla.

– Nuorille Hyvä Päivä -toiminta tuo tekemistä, paikan jossa tutustua uusiin ihmisiin, paikan johon lähteä ja jossa kokee olevansa tervetullut. Ei ole painetta olla jotakin. Voi tulla sellaisena kuin on, toteaa Hyvä Päivä -projektikoordinaattori Elina Selamo Joensuusta. 

Ilman opiskelu- ja työpaikkaa olevien nuorten terveysriskit ovat paljon keskimääräistä suurempia ja ne lisääntyvät, kun heidän tilanteensa pitkittyy. Syöpäjärjestöt toteuttavat yhteistyössä kuntien nuorisopalveluiden ja muiden toimijoiden (mm. Tyttöjen talo) kanssa Hyvä Päivä -terveyden edistämisen toimintaa. Se lisää työ- ja opiskeluelämän ulkopuolella olevien nuorten tietoja ja taitoja terveellisistä elintavoista ja näin vähentää riskiä sairastua yleisimpiin kansantauteihin, kuten syöpään. Terveyttä edistämällä saadaan myös lisättyä nuorten työ- ja opiskelukykyä.

Hyvä Päivä on systemaattinen ryhmämalli, jossa terveyttä edistetään hauskalla tavalla ja yhteisöllisesti. Nuoret kokoontuvat yhdeksän kertaa nuoriso-ohjaajan kanssa.

Tällä hetkellä Hyvä Päivä -ryhmiä on toteutettu tai käynnissä Kuopiossa, Nilsiässä, Juankoskella ja Kaavilla, Joensuussa, Polvijärvellä, Kajaanissa, Sotkamossa ja Kemijärvellä. Huhtikuun lopussa toiminta laajenee pääkaupunkiseudulle, kun Hyvä Päivä -ryhmät käynnistyvät Vantaalla. Kesän jälkeen toiminta alkaa Rovaniemellä.

Lue lisää:

 


Nuoret, nikotiini ja terveys -yleisötilaisuus Salossa 24.4.

Miten tukea nuoren valintoja? Luennoimassa urheilupsykologi, entinen NHL-kiekkoilija Tuomas Grönman

(19.3.2018, päivitetty 9.4.2018)

NIKO-projektin ja Linkki-toiminnan Nuoret, nikotiini ja terveys -yleisötilaisuus on suunnattu nuorten lähiaikuisille ja ammattilaisille sekä kaikille asiasta kiinnostuneille. Tilaisuus on maksuton ja sisältää kahvitarjoilun.

 

 

Ohjelma:

 • 17.00 Kahvitarjoilu ja nuuskanäyttely
 • 17.30–18.15 10 syytä nikotiinittomuuteen – nikotiinituotteet ja nuorten terveys, Minna Salakari, projektipäällikkö, terveydenedistämisen asiantuntija, opettaja
 • 18.15–19.00 Nuori on laumaeläin – miten tuemme nuorten valintoja? PsM, psykologi, urheilupsykologi Tuomas Grönman
 • 19.00–19.30 Mitä tehdä, kun nuori on koukussa? Moniammatillinen* osallistava paneelikeskustelu terveydenedistämisen mahdollisuuksista nuorten arjessa

Yleisötilaisuus järjestetään Salon kaupungintalolla (Tehdaskatu 2) tiistaina 24.4. klo 17–19.30. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu.

*) Moniammatillisessa paneelissa asiantuntijoina toimivat nuorten terveydenedistämistyötä tekevät Tuomas Grönman, Katja Marjanen, Minna Salakari, Tiia-Maija Lehto ja Jenni Vaskelainen.

Ilmoittautuminen:

Lisätiedot:

 


» Lue lisää: vuosi 2018