Sykerö Beach valtasi Sorttamäen 16. kerran – tervetuloa myös ensi vuonna!

(15.8.2018)

Hyväntuulinen Sykerö Beach -hyväntekeväisyysturnaus järjestettiin tuttuun tapaan Turun Sorttamäen rannalla elokuun toisena viikonloppuna. 

Turnausviikonlopun ensimmäisenä päivänä pelattiin naisten ja miesten kilpa-, yleis- ja harrastesarjat kolmen pelaajan joukkuein. Päätöspäivänä miteltiin naisten ja miesten A- ja B-sarjat pareittain.

Sykerö Beach -turnauksen tuotto suunnataan nimensä mukaisesti Sykerö-kerholle, syöpään sairastuneiden lasten ja heidän perheidensä hyväksi. Sykerö on Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen alainen potilaskerho, joka järjestää monipuolista toimintaa pienille syöpäpotilaille ja heidän vanhemmilleen.

Tänä vuonna turnaus pelattiin jo kuudettatoista kertaa. Järjestäjät Pia ja Ville Kakko toivottavat kaikki beach volleyn ystävät tervetulleiksi Meri-Karinan naapurissa sijaitsevalle Sorttamäen rannalle myös ensi vuonna.

– Kaikenikäiset ja -tasoiset pelaajat voivat ilomielin osallistua. Sykerö Beach pelataan ennen kaikkea hyvällä meiningillä, Ville Kakko kannustaa.

Jos ilmoittautuneita joukkueita on riittävästi, Kakot lupaavat järjestää seka- ja juniorisarjat perinteisten ottelumuotojen lisäksi. Kenttien lukumäärää on mahdollista kasvattaa helposti.

– Sorttamäen ranta on sopivan tasainen, suojaisa ja rauhallinen, joten siellä voivat lapsetkin temmeltää turvallisesti, Pia Kakko iloitsee.

 

Lisätiedot:
Ville Kakko, 040 839 7576

 

Aurinko helli rantalentiksen pelaajia lauantaina 11.8.

 


Vire-Lavis liikuttaa Meri-Karinassa lavatanssimusiikin tahtiin 

(14.8.2018)

Hyvinvointi- ja ravintovalmentaja Riitta Lindroosin ohjaaman Vire-Laviksen syyskauden ensimmäinen tanssikerta on maanantaina 10.9. 

Vire-Lavis on tarkoitettu niille, joilla liikkuminen on rajoitettua esimerkiksi vamman, sairauden tai muun syyn vuoksi. Vire-Lavis-tunnit toteutetaan pääosin istuen ja/tai tuolia apuna käyttäen.

Lavista pääsee kokeilemaan Meri-Karinan liikuntasalissa (Seiskarinkatu 35, Turku) maanantaisin klo 16–16.45, 10.9. alkaen. Kertamaksu on 5 euroa (virike- ja Smartum-setelit käyvät).

Huom! Lindroos ohjaa Vire-Laviksen lisäksi Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen Turun paikallisosaston perinteisiä Lavis-ryhmiä maanantaisin klo 17–18, 10.9. alkaen. Hinta on 3 euroa/kerta.

 

Tiedustelut:
Riitta Lindroos, 040 551 7626

 

 


Salo-Karinasta vapautumassa valoisa vuokrakaksio  

(10.8.2018)

Salon keskustassa sijaitsevasta kiinteistöstä on vapautumassa vuokra-asunto 1.9.2018 alkaen. Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen omistama Salo-Karinan pienkerrostalo sijaitsee osoitteessa Helsingintie 52.

 

 

Salo-Karinan vuokratalo on rakennettu vuonna 2001 ja käsittää 12 huoneistoa. Syyskuun alusta on vapaana valoisa kaksio (41 m2): kaksi huonetta, keittiö, iso lasitettu parveke. Vuokra on kuukaudessa 563 euroa, sisältäen sähkön ja veden. Asunto on remontoitu osittain vuonna 2017.

» Täytä asuntohakemus

 

Lisätiedot:
Camilla Carpelan, asuntosihteeri
Lounais-Suomen Syöpäyhdistys
050 591 4974, camilla.carpelan@lssy.fi

 


NIKO toimii terveyttä edistäen yhdessä nuorten kanssa

(9.8.2018)

Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen NIKO-projektin päätarkoituksena on kehittää terveyden edistämisen malleja ja nuorten ympäristöihin jalkautuvaa osallistavaa toimintaa nikotiinituotteiden käytön vähentämiseksi, lopettamiseksi ja ennaltaehkäisemiseksi.

 

 

 

Tiesitkö, että nikotiini koukuttaa yhtä nopeasti kuin heroiini? Entä oletko kuullut, että yhdessä nuuskapussissa on yhtä paljon nikotiinia kuin askillisessa savukkeita?

NIKOn tarpeen muodostavat tieto ja huoli nuorten ja nuorten aikuisten nikotiinituotteiden lisääntyneestä ja monipuolistuneesta käytöstä. Varsinais-Suomen alueella savukkeita käytetään yhä vähemmän, mutta nuuskan käyttö on lisääntynyt huomattavasti viimeisten vuosien aikana.

Projektissa toteutetaan terveyden edistämisen työtä nuorten ja heidän lähiyhteisöjensä kanssa. Saatat törmätä NIKOon esimerkiksi koulu-, nuorisotalo- ja järjestöympäristössä. Tule rohkeasti tutustumaan nuuskanäyttelyyn tai kysymään vinkkejä nikotiinituotteiden käytön lopettamiseksi!

Haluaisitko tietää lisää maksuttomasta toiminnastamme? Vielä on mahdollisuus saada NIKO koululle, nuorisoasemille, minimessuille tai esimerkiksi vanhempainiltoihin syys-marraskuussa. Käy tutustumassa NIKO-projektin verkkosivuihin ja ota rohkeasti yhteyttä: minna.salakari@lssy.fi

 


Roosa nauha nousi hyväntekeväisyyskeräysten ykköseksi

(Syöpäsäätiö 9.8.2018)

Syöpäsäätiön Roosa nauha -keräys on noussut tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaisten mielikuvissa kaikkein mieluisimmaksi lahjoituskohteeksi. Roosa nauha on kärkisijalla, kun katsotaan usean mielikuvatekijän yhteisvaikutusta. Roosa nauhan vahvuuksia ovat muun muassa näkyminen julkisuudessa, toiminnan luotettavuus, asiantuntemus ja vaikuttavuus.

Syöpätutkimukseen varoja keräävä Roosa nauha on kasvattanut merkittävästi tunnettuuttaan ja tukijoiden määrää viime vuosina. Roosa nauhan suosio on ymmärrettävää, sillä vakavien sairauksien hoito ja ennaltaehkäisy on ollut suomalaisille kaikista mieluisin hyväntekeväisyyskohde jo vuosia.

Suomalaisten mielikuvia hyväntekeväisyydestä tutki Taloustutkimus Oy maalis-huhtikuussa 2018. Kyselyyn vastasi 3 501 suomalaista. Suomi tänään -kyselytutkimuksen mukaan yhä useampi suomalainen on tukenut sairauksien hoitoa ja ehkäisyä viimeksi kuluneen vuoden aikana. Syöpäsäätiö on vahvasti tuonut esiin tarvetta turvata tutkimusrahoitus, sillä syöpätutkimuksen julkinen rahoitus on vähentynyt merkittävästi viime vuosina.

Syöpäsäätiö on järjestänyt Roosa nauha -keräyksen lokakuussa vuodesta 2003 alkaen. Roosa nauha -keräys käynnistyy 16. kerran 27.9. Nauhan suunnittelijoina ovat olleet muun muassa Duudsonit ja Michael Monroe.

Roosa nauhalla kerättiin viime vuonna lahjoituksia syöpätutkimukseen kaksi miljoonaa euroa. Roosa nauha -varoista tuetaan ensisijaisesti rintasyövän tutkimusta, sillä se on yleisin syöpä Suomessa. Syöpätutkimuksen ansiosta muun muassa vaikeasti hoidettavat rintasyövät eivät nykyisin uusiudu entisen lailla ja levinnyttä rintasyöpää sairastavien elossaoloaika on pidentynyt.

 


’’Opin paljon uutta sairaudestani ja itsestäni” – hae rohkeasti sopeutumisvalmennuskursseille  

(7.8.2018)

Sopeutumisvalmennuskurssit antavat valmiuksia mahdollisimman täysipainoiseen elämään sairaudesta huolimatta. Kurssit ovat pääsääntöisesti viiden vuorokauden pituisia ja osallistujille maksuttomia.

 

 

Lounais-Suomen Syöpäyhdistys on tukena syöpää sairastavan jokaisessa vaiheessa tarjoten kuntoutus-, tuki- ja neuvontapalveluja sopeutumisvalmennuksesta vertaistukeen.

Esimerkiksi seuraavilla kursseilla on vielä tilaa:

 • Kun vanhempi sairastaa -yksilökurssi syöpäsairaiden nuorille aikuisille noin 18-30 v., STEA, 26.–28.10.2018
 • ”Voimavarakurssi” -parikurssi parantumatonta syöpää sairastaville, STEA, 26.–30.11.2018
 • Voimavaroja arkeen -parikurssi aivokasvaimeen sairastuneille, STEA, 3.–7.12.2018

Sopeutumisvalmennuskursseja rahoittavat Kansaneläkelaitos, Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri sekä Lounais-Suomen Syöpäyhdistys. Kurssikeskuksena toimii Turun Hirvensalossa sijaitseva Meri-Karina.

Kursseillamme kuultua:

 • ’’Opin paljon uutta sairaudestani ja itsestäni.’’
 • ’’Monipuolinen ohjelma, päteviä asiantuntijoita ja mieleenpainuvia luentoja.’’
 • ’’Tutustuin ihmisiin, joiden kanssa oli helppo jakaa kokemuksia.’’
 • ’’Rentouttava viikko kauniissa maisemissa.’’
 • ’’Sain tärkeää vertaistukea muilta kurssilaisilta.’’

» Tutustu kurssikalenteriin ja täytä hakemus


Kysy lisää:

Meri-Karinan tuki- ja neuvontapalvelut
02 2657 610, kurssi@lssy.fi

 


Savuttomuus keskeinen osa hoitosuunnitelmaa – ammatillinen koulutus Tyksissä 10.10.

(7.8.2018)

Koulutukseen osallistujat saavat ajantasaista tietoa savuttomuuden merkityksestä potilastyössä.

 

Tyksin tupakasta vieroitus -toiminta täyttää 20 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi järjestetään koulutus 10.10. klo 8–15.15. Tyksin T-sairaalan Johan Haartman -salissa. Tilaisuus alkaa klo 8.15 sairaalajohtaja Petri Virolaisen puheenvuorolla.

Koulutustilaisuus on maksuton Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin sairaaloiden, terveyskeskusten ja kuntien henkilöstölle. Muilta peritään osallistumismaksu 60 euroa. Koulutukseen on videoyhteysmahdollisuus.

» Koulutuksen koko ohjelma ja linkki ilmoittautumiseen

 


Lounaissuomalaisten Syöpärahastojen apurahahaku käynnissä 31.8.2018 asti

(27.5.2018, päivitetty 6.8.2018)

Moikoisten Syöväntutkimussäätiön ja Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen apurahat on julistettu haettaviksi. Apurahojen myöntämisessä etusijalla ovat väitöskirjojen tekijät ja nuoret väitelleet syöpätutkijat.

 

 

Lounaissuomalaiset Syöpärahastot myöntävät apurahoja Lounais-Suomen ja Ahvenanmaan sekä Lounais-Hämeen alueella tapahtuvaan syöpätauteja koskevaan tieteelliseen tutkimustyöhön sekä kansainväliseen jatko-opiskeluun.

Apurahoja on jaossa yhteensä 100 000 euroa. Hakijalle ei myönnetä samanaikaisesti sekä tutkimus- että matka-apurahaa. Hakuaika päättyy elokuun 31. päivänä 2018 klo 16.00.

Tänä vuonna julistetaan haettavaksi myös kolmivuotinen, yhteensä 90 000 euron suuruinen, tutkimusapuraha vuosiksi 2019–2021. Sitä haetaan 31.8.2018 mennessä Lounaissuomalaisten Syöpäjärjestöjen omalla apurahahakemuksella.

Myönnetyistä apurahoista ilmoitetaan asianomaisille joulukuun alkupuolella, ja ne jaetaan Lounaissuomalaisen Syöväntorjuntapäivän tilaisuudessa Turussa 13.12.2018.

» Hakuohjeet ja -lomakkeet

 

Lisätiedot:

Ville Viitanen, asiamies, Lounaissuomalaisten Syöpärahastojen hoitokuntien sihteeri, ville.viitanen@lssy.fi, 0400 953 835

 


Infektioriskittömät lastenhoitopäivät palaavat Sykerön ohjelmaan

(4.8.2018)

Syksyn ensimmäinen lastenhoitopäivä järjestetään Meri-Karinassa lauantaina 25.8. klo 11–17. Mukaan ovat tervetulleita kaikenikäiset lapset ja nuoret. Sykerön lastenohjaajat vastaavat heistä päivän aikana. 

 

 

Päivä alkaa nyrkkeilijä Mia Salokanteleen ohjaamalla lasten kamppailukoulutunnilla, lastenohjaajat ovat mukana tunnilla avustamassa lapsia. Luvassa on myös ulkoilua, askartelua ja leikkejä. Päivän aikana järjestetään ruokailu ja välipala. 

Mukaan mahtuu parikymmentä lasta, etusijalla infektioriskissä olevat sisaruksineen sekä ne, jotka eivät ole osallistuneet lastenhoitopäiviin aikaisemmin. Ilmoitathan lastenhoitopäivään osallistuvien lasten tiedot 17.8. mennessä osoitteeseen sykero@lssy.fi. Ilmoita sähköpostissa lapsen/lasten:

 • nimi
 • ikä
 • arvioitu hoitoaika (tulo- ja lähtöaika)
 • onko lapsella infektioriskiä
 • mahdolliset allergiat ja muut huomiot
 • vanhemman puhelinnumero

Lapsen osallistuminen vahvistetaan vanhemmalle 18.8. 

Muut syksyn lastenhoitopäivät järjestetään 13.10., 24.11. ja 15.12., joista on luvassa lisätietoa myöhemmin.

 


Löydä itsellesi uusi mukava harrastus geokätköilystä

(2.8.2018, päivitetty 4.8.2018)

Matkatoimisto Matkari järjestää geokätköilypäivän lauantaina 1.9. Reissu sisältää bussikuljetukset Turun alueella, lounaan ja kahvitarjoilun, opastuksen sekä matkanjohtajan palvelut. Hinta 45 €/hlö (LSSY:n jäsenet).

 

 

Geokätköilyä harrastetaan jo kaikkialla maailmassa, ja se sopii kaikenikäisille ja -kuntoisille. Harrastuksen aloittamiseen riittää verkkoyhteys ja älypuhelin tai pelkkä kartta. Voit toimia omaan tahtiin, oman aikataulusi mukaan. Geokätköily on mukaansatempaavaa puuhaa, joka innostaa ulkoilemaan ja näkemään luonnon ja ympäristön kohteet aivan uudella tavalla!

HUOM! Tuusulanjärven ja Krapin retkelle 11.8. on vielä pari paikkaa vapaana. Näe Tuusulanjärven kulttuurihistorialliset maisemat ja kesäteatterin hulvattoman hauska loppuunmyyty komedia ”Pokka Pitää”!


Kysy lisää:
MATKATOIMISTO MATKARI OY
Itäinen Pitkäkatu 30, 20700 Turku
02 2657 913
matkari@lssy.fi
www.lssy.fi/matkari

 


Tunnelmallinen joulu Matkarin matkassa 24.–26.12. – suora laivayhteys Turusta Tallinnaan

(4.8.2018)

Lähde viettämään joulujuhlaa merellä Tallink Siljan Baltic Princess -laivalla.

 

 

Laivalla nautitaan joulupöydän herkuista ja monipuolisesta ohjelmasta, mukana on myös joulupukki. Joulupäivän voi ihastella Tallinnan kaupungin idyllistä joulutunnelmaa Raatihuoneen torilla tai osallistua opastettuun kiertoajeluun.

» Tarkempi matkaohjelma ja ilmoittautumistiedot Matkarin nettisivulla

 

Matkan hinta:

Club One -kortilla (max 1 hytti/kortti)

 • 2-hengen hytissä 320 €/hlö (ilman korttia 382 €)
 • 1-hengen hytissä 505 €/hlö (ilman korttia 628 €)

Club One -kortin voi tilata Tallink Siljan nettisivuilta tai Siljan Turun toimistosta, osoitteesta Yliopistonkatu 27.

 

Hintaan sisältyy:

 • risteily A-luokan hytissä
 • 2 x illallinen
 • jouluglögi
 • 2 x aamiaisbrunssi
 • ohjelma laivalla

 

Lisämaksusta: 

 • shuttle-bussikuljetukset Tallinnassa (terminaali–keskusta–terminaali) 6 €/hlö
 • kaupunkikierros (n. 3 h) 30 €/hlö. Osa kierroksesta tehdään bussilla ja osa kävellen Vanhassa kaupungissa.

Matkalle tarvitaan voimassa oleva passi tai virallinen EU-henkilökortti. Vastuullinen matkanjärjestäjä on Tallink Silja Oy.

 


Elokuussa shoppaillaan, käydään teatterissa ja pelataan rantalentistä

(27.7.2018)

Sykerö-kerhon elokuun tapahtumakalenteri täyttyy kovaa vauhtia. Muistathan ilmoittautua ajoissa ja osallistua tilaisuuksiin täysin terveenä infektioriskin vuoksi.

Sykerö on Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen alainen kerho, joka järjestää monipuolista toimintaa jäsenperheilleen. Poimi päivämäärät kalenteriisi ja klikkaa lisätietoihin:

 

Huhtikuussa lapsisyöpäpotilasperheet pääsivät yksityiselle ostosvierailulle Skanssiin. Sunnuntaina 5.8. on luvassa ostosreissu Länsikeskuksen Prismaan. Kuva: Kauppakeskus Skanssi

 


Cycle4sarcoma kerää varoja sarkoomatutkimukselle 

(18.7.2018)

Hyväntekeväisyyspyöräilyllä lisätään tietoisuutta harvinaisista ja vaikeahoitoisista sarkoomasairauksista.

Turkulainen Ville Laakso, 41-vuotias sarkoomapotilas ja kahden pojan isä, toteuttaa pitkäaikaisen haaveensa ja pyöräilee noin 600 kilometriä viikonlopun 7.–9.9. aikana: Turusta Tampereen kautta Helsinkiin ja takaisin Turkuun.

Lahjoitusvaroilla tuetaan Helsingin yliopiston sarkoomatutkimusta ja tutkijoiden matkoja kansainvälisiin sarkoomakokouksiin. Tempauksessa on mukana muun muassa Suomen Syöpäpotilaat, jolla on oma potilasverkosto luu- ja pehmytkudossarkoomiin sairastuneille aikuisille ja heidän läheisilleen

Sarkooma on yleisnimitys tukikudossyövälle. Jotta kaikille potilaille voidaan tarjota paras osaaminen näissä hankalasti hoidettavissa ja harvinaisissa syöpäsairauksissa, sarkoomien hoito on keskitetty suurimpiin sairaaloihin.

Kampanjaa voi seurata häshtägillä #cycle4sarcoma Facebookissa ja Instagramissa.

» Tue kampanjaa

 

Ville Laakson tavoitteena on polkea kolmen päivän etappiajo kolmen yliopistosairaalakaupungin kautta. Matkaan hän lähtee perjantaina 7.9.2018.

 


Sykerö Beach tempaisee lapsisyöpäpotilaiden hyväksi jo 16. kerran

(6.7.2018)

Tule pelaamaan beach volleyta syöpään sairastuneiden lasten ja heidän perheidensä hyväksi! Hyväntuulinen Sykerö Beach -turnaus järjestetään tuttuun tapaan Turun Sorttamäen rannalla elokuun toisena viikonloppuna.

 

 

Kaikki beach volleyn ystävät, tervetuloa pelaamaan hyvää Meri-Karinan hyvinvointikeskuksen (Seiskarinkatu 35, Turku) naapuriin, Sorttamäen rannalle 11.–12.8.

 • lauantaina 11.8. naisten ja miesten kilpa-, yleis- ja harrastesarjat kolmen pelaajan joukkuein. Vaihtopelaajat sallittuja.
 • sunnuntaina 12.8. naisten ja miesten A ja B-sarja kahden pelaajan joukkuein. Myös seka- ja juniorisarjat järjestetään, jos ilmoittautuneita joukkueita on riittävästi.

Osallistumismaksu (25 €/hlö), sisältää pelipaidan. Maksu suoritetaan Sykerön tilille FI51 5713 4520 013052. Tulot suunnataan lyhentämättömänä Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen Sykerö-kerhon toimintaan. Hyväntekeväisyysturnaus järjestetään jo 16. kerran.

Ilmoittautumiset 4.8. mennessä:
Pia Kakko, pia.kakko@gmail.com tai Ville Kakko, 040 839 7576. Ilmoittautuminen vahvistetaan turnausviikolla (sis. otteluohjelman ja muita mahdollisia tietoja).

Lisätiedot:
Ville Kakko, 040 839 7576

 

 

 


Syntymäpäiväkonsertti 26.8. Aurassa pienten syöpäpotilaiden hyväksi – ilmoittaudu 19.8. mennessä!

(3.7.2018)

Kaarina Hannula täyttää 85 vuotta ja järjestää sen kunniaksi “Elämälle kiitos” -konsertin Auran yhtenäiskoululla (Urpontie 2, Aura) sunnuntaina 26.8. klo 14 alkaen. Tilaisuuden tuotto lahjoitetaan Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen lapsisyöpäpotilastoimintaan.

 

 

Ohjelma:

 • Puurotarjoilu
 • Gospelkuoro Juha-Pekka Kahkösen johdolla
 • Laulua
 • Puheenvuoro Pia Ilves, lapsiperhekoordinaattori, Lounais-Suomen Syöpäyhdistys
 • Katsaus menneeseen
 • Kahvitarjoilu
 • Musiikkia, yhteislaulu
 • Päivien kimallus, kuorolaulua
 • Juhlapoloneesi

Liput 10 euroa. Lippuja voi ostaa ennakkoon: Kukka Fuksia (Turuntie 2, Aura) tai Auranmaan Osuuspankki / Auran konttori (Turuntie 2, Aura).

Sukulaiset, ystävät, tuttavat ja kanssamatkustajat, lahjarahat ja muistamiset voi osoittaa Elämälle kiitos -tilille FI65 5014 0520 0659 08.

Ilmoittautuminen 19.8. mennessä:
Kaarina Hannula 050 343 4239 tai Päivi Hannula 050 360 5076

 


Selviytymiskeinoja sopeutumisvalmennuskurssilta

(14.6.2018, päivitetty 29.6.2018)

Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen kurssitarjonnassa on vielä runsaasti kursseja tälle vuodelle. Tutustu valikoimaan ja täytä hakemus!

 

 

Lounais-Suomen Syöpäyhdistys tarjoaa syöpään sairastuneille ja heidän läheisilleen kuntouttavaa toimintaa sekä virkistyslomia. Sopeutumisvalmennuskurssit ovat kuntoutujalle maksuttomia, virkistyslomat ovat omakustanteisia. Kurssikeskuksena toimii Turussa sijaitseva Meri-Karina.

Sopeutumisvalmennuskursseilla osallistujat pääsevät vaihtamaan kokemuksia ja ajatuksia toisten saman kokeneiden tai samassa elämäntilanteessa olevien kesken. Vertaistuen lisäksi kursseilla etsitään jokaiselle osallistujalle selviytymiskeinoja ja voimavaroja arjessa jaksamisen ja oman hyvinvoinnin tueksi.

Voit tulla Meri-Karinan hyvinvointikeskukseen koko viikoksi tai käydä ns. avokurssia, joka sisältää keskimäärin viisi kokoontumiskertaa, pari tuntia kerrallaan. Kurssien sisällöt vaihtelevat kurssin teeman mukaisesti esimerkiksi hyvinvoinnista kehonhuoltoon tai voimavaroista surun käsittelyyn.

Sopeutumisvalmennuskurssille on suositeltavaa hakeutua 1–2 vuoden sisällä sairastumisesta tai ajankohtana, joka sopii omaan elämäntilanteeseen ja jolloin tarvitsee tukea kuntoutumiseen. Kurssin tarpeesta ja sopivasta ajankohdasta kannattaa keskustella Syöpäyhdistyksen neuvontahoitajan, hoitavan lääkärin tai sairaanhoitajan kanssa.

 

Lisätietoja:

 


Nuuska ei kuulu urheiluun

(26.6.2018)

Nikotiinituotteiden käyttö on monipuolistunut. Erityisesti nuuskaaminen on yleistynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana sekä tyttöjen että poikien keskuudessa.

 – Yleisesti ajatellaan, että urheilua harrastavat nuoret elävät terveellisemmin ja käyttävät vähemmän päihteitä kuin nuoret yleensä. Tutkimusten mukaan liikunta- tai urheiluseuraan kuuluvien nuorten nuuskan käyttö on kuitenkin selvästi yleisempää kuin muilla nuorilla, kertoo Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen NIKO-projektin projektipäällikkö Minna Salakari.

Nuuskan käytöstä on vahvoja myönteisiä mielikuvia joukkuelajeja harrastavien nuorten parissa. Salakarin mukaan nuuska koetaan “tavaramerkiksi” ja sopii paremmin urheilijan imagoon kuin perinteinen tupakka. Nuuskaavien nuorten mielestä nuuska myös rauhoittaa, ja sen koetaan antavan mielihyvää ja tuovan fyysisen hyvän olon tunteen.

Aikuiset roolimallit ovat kaveripaineen jälkeen merkittävin syy nuorten päihteiden käytölle. Urheilun parissa tarvitaankin asennemuutosta – nuuska on päihde, joka aiheuttaa voimakkaan riippuvuuden, eikä se kuulu nuoruuteen eikä urheiluun.  

– Huolestuttavinta on, että suurin osa nuorista kertoo vanhempiensa, opettajiensa ja urheiluvalmentajiensa käyttävän nuuskaa, Salakari toteaa.

– Nuorella on oikeus terveyteen, hyvinvointiin sekä päihteettömyyttä edistävään elinympäristöön. Urheiluseurat ovat tärkeä toimintaympäristö, kun puhutaan nuorten nikotiinin käytön vähentämisestä.  

» Lue koko juttu Turun Pallokerhon tuoreimmasta Pallokerholainen-lehdestä (s. 8–9)

 

Jätä nuuskakiekko ja ota pallo haltuun!

Turun Pallokerhon Soccer Cup 2018 pelattiin Kupittaan nurmikentillä 15.–17.6. Lounais-Suomen Syöpäyhdistys ja NIKO-projekti olivat mukana nuuskimassa, mitä nuoret ajattelevat nuuskasta. Yhdistyksen ständillä pääsi tutustumaan muun muassa nuuskanäyttelyyn.

Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen NIKO-projekti pyrkii ennaltaehkäisemään nuorten nikotiinituotteiden käyttöä. Tarkoituksena on kehittää toiminnallisia ja osallistavia terveyden edistämisen malleja nuorille ja heidän lähiaikuisilleen.

 

NIKO oli kannustamassa junnufutaajia kentän laidalla…

 

… ja kertomassa nikotiinin terveyshaitoista. Selvitysten mukaan tupakkatuotteita käyttävät nuoret sisäistävät hyvin tupakan haitat terveydelle, mutta nuuskaamista ei yleisesti pidetä terveydelle haitallisena tekijänä.

 

Nikotiinituotteet aiheuttavat voimakkaan riippuvuuden ja sisältävät runsaasti elimistölle haitallisia ja myrkyllisiä aineita.

 


Uutta syksyllä 2018: Meri-Karinan hyvän olon tunnit

(15.5.2018, päivitetty 20.6.2018)

Meri-Karinassa (Seiskarinkatu 35, Turku) järjestetään ohjattuja hyvän olon tunteja 3.9. alkaen. Tunteja pidetään kevään 2019 loppuun asti. Ryhmätunnit tarjoavat kokonaisvaltaista kehon ja mielen rentoutusta ja virkistystä sekä liikunnan iloa.

 

 

 • Nia maanantaisin klo 18.30–19.30, ohjaajana Mia Kuusisto. Niassa on vaikutteita eri tanssi- ja kamppailulajeista, joogasta sekä rentoutustekniikoista.
 • Äänimaljarentoutus maanantaisin klo 19.40–20.30, ohjaajana Teija Kemppainen. Vanhat, perinteiset nepalilaiset äänimaljat johdattelevat kehon ja mielen syvärentoutukseen. Tunti poistaa jännitystä ja puhdistaa ajatuksia.
 • Mindful Body perjantaisin klo 17–18, ohjaajana Mia Kuusisto. Rentouttava musiikki, hengitykseen keskittyminen ja hetkeen pysähtyminen auttavat vähentämään stressiä. Alkulämmittely voitelee niveliä, parantaa kudosten verenkiertoa ja hapensaantia sekä avaa kehon liikeratoja.

Ilmoittaudu mukaan: ilmoittautumiset@lssy.fi. Ryhmäkoko on enintään 30 henkilöä, osallistujat valitaan ilmoittautumisjärjestyksessä.

Kausimaksut (sis. 15 kertaa, tunteja ei voi yhdistellä): Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen jäseniltä 60 euroa, muut 80 euroa. Yksittäisille tunneille on mahdollista osallistua 10 euron kertamaksulla (ei vaadi ennakkoilmoittautumista). Maksu Meri-Karinan infoon.

 

Lisätiedot:

 


Eturauhas Open pelataan Salossa jälleen elokuussa

(19.6.2018)

Suomen eturauhassyöpäyhdistyksen (PROPO) ja Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen Salon paikallisosaston golfturnaus järjestetään Salo Golfin kentällä (Anistenkatu 1) sunnuntaina 5.8. klo 10 alkaen. 

 

 

» Katso peli- ja ilmoittautumisohjeet PROPOn nettisivuilta

Pelaamisen ohessa puhutaan tärkeästä asiasta – eturauhassyövästä. Turnaus järjestetään nyt kolmatta kertaa.

Tapahtuman on ideoinut salolainen Jouko Laxell, joka toimii vertaistukihenkilönä ja ryhmänvetäjänä LSSY:n Salon paikallisosastossa. Lisäksi hän vaikuttaa PROPOn hallituksessa. 

 


Sykerö retkeilee Naantaliin Väskin seikkailusaareen

(13.6.2018)

Sykerö-perheet, tervetuloa seikkailemaan Väskiin, Muumimaailman naapurisaareen, tiistaina 26.6. Saarella on paljon luonnonläheistä tekemistä, pulmatehtäviä, kotieläimiä sekä uimaranta.

 

 

Ankkuri irtoaa Muumimaailman sillan viereisestä rannasta aamukahdeksalta, ja paluumatkalle Väskistä lähdetään kello 10. Retki sopii infektioeristyksessä oleville. Huomioi kuitenkin, että saari ei ole täysin esteetön.

Ilmoittautumiset osoitteeseen sykero@lssy.fi sunnuntaihin 17.6. mennessä. Ensisijalla ovat infektioriskissä olevat, loput paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Mukaan päässeet saavat vahvistuksen maanantaina 18.6.

 

» Väskin seikkailusaari

 


Salon paikallisosaston syksyn 2018 ohjelma julkaistu

(13.6.2018)

Salon paikallisosasto jakaa asiatietoa terveyteen ja hyvinvointiin liittyvistä aiheista kaikille kiinnostuneille. Syksyn tapaamisilloissa kuullaan ja keskustellaan suolisto-, rinta- ja eturauhassyövästä eri asiantuntijoiden alustamana.

 

 

 • 12.9. klo 18 Suolistosyöpä, Arto Rantala, LT, dosentti, toimialuejohtaja Tyks
 • 10.10. klo 18 Rintasyövän lääkehoito, Antti Ellonen, LL, erikoistuva lääkäri, Tyks
 • 7.11. klo 18 Eturauhassyöpä, Otto Ettala, LT, urologian erikoislääkäri, Tyks

Salon paikallisosaston kaikille avoimet ja maksuttomat tapaamisillat pidetään Salo-Karinassa (Helsingintie 52, Salo). Myynnissä on kahvia ja teetä sekä pientä purtavaa (2 €), lisäksi pidetään arpajaiset. Muutokset ohjelmaan ovat mahdollisia.

 

Keskusteluryhmät rinta- sekä eturauhassyöpää sairastaville

Rintasyöpään sairastuneiden uusi ryhmä aloittaa 6.9. klo 17–18.30 Salo-Karinassa. Ryhmään otetaan 5–8 lähiaikoina rintasyöpään sairastunutta (ryhmä sulkeutuu aloitusillan jälkeen). Ryhmään voi ilmoittautua Salo-Karinan toimistossa (Helsingintie 52, Salo) tai sähköpostilla osoitteeseen salo@lssy.fi.

Ryhmä eturauhassyöpään sairastuneille, pariskunnille tai muuten kiinnostuneille alkaa 27.9. Ryhmä kokoontuu joka kuukauden viimeinen torstai klo 18–20 (ei joulukuussa).

Keskusteluryhmien tavoitteena on löytää yhdessä selviytymiskeinoja ja saada vertaistukea. Ryhmänohjaajina toimivat koulutetut vertaistukihenkilöt. Kaikilla osallistujilla on vaitiolovelvollisuus.

Huomaathan, että Salo-Karinan toimisto on suljettu kesä-heinäkuun.

 

» Lue lisää Salon paikallisosaston monipuolisesta toiminnasta

 


Jäsensaunaperuutuksia kesän perhekurssien vuoksi

(13.6.2018)

Meri-Karinan sauna- ja uintivuorot on peruttu seuraavina maanantaipäivinä: 25.6., 16.7. ja 30.7.2018.

Lounais-Suomen Syöpäyhdistys tarjoaa jäsenilleen kuntoutuspalveluja alennettuun hintaan. Uima-allasta ja kuntosalia on mahdollista käyttää maksuttomasti hoitosarjan aikana. Tiedustelut ja ajanvaraukset numerosta 02 2657 606 tai 02 2657 666.

Sauna- ja uintivuorot ovat maanantaisin naisille ja miehille klo 12–14, perheille klo 14–16. Maksu on 2 euroa/kerta. Huomaathan erikseen ilmoitettavat poikkeusajat.

 

» Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen jäsenedut

 


Vertaistukea puhelimitse rintasyöpään sairastuneille

(13.6.2018)

Rintasyöpäyhdistys tarjoaa puhelinvertaistukea myös kesällä. Vertaistukipuhelimeen vastaavat koulutetut vapaaehtoiset, jotka ovat itse sairastaneet rintasyövän tai joilla on levinnyt rintasyöpä.

 

 

Vertaistukipuhelin palvelee numerossa 040 191 6799:

 • tiistaisin klo 18–20, kaikki rintasyöpään sairastuneet
 • keskiviikkoisin klo 18–20, levinnyttä tai uusiutunutta rintasyöpää sairastavat

 

Tykkää Facebookissa

Rintasyöpäyhdistys ylläpitää Facebookissa suljettua “Rinnakkain”-ryhmää rintasyöpädiagnoosin saaneille.

BRCA-geenivirheen kantajien Facebook-ryhmät:

 • Ryhmä ”Rinnakkain BRCA-kantajat” on tarkoitettu rintasyöpään sairastuneille geenivirheen kantajille
 • Ryhmä ”Vertaistukea BRCA-kantajille” on terveille henkilöille, joilla todettu geenivirhe

 

» Rintasyöpäyhdistys – Europa Donna Finland ry

 


Tupakointia on vähennettävä kaikilla tarpeellisilla keinoilla

(Syöpäjärjestöt 31.5.2018)

Torstaina 31.5. vietetään Maailman tupakatonta päivää. Suomen tavoitteena on olla nikotiiniton maa vuoteen 2030 mennessä. Tätä tavoitetta ei saavuteta ilman monipuolisia toimia.

 

 

– Tupakka on tärkein ehkäistävissä oleva sairauksien ja ennenaikaisen kuoleman aiheuttaja. Tupakka on suurin yksittäinen syy syöpien taustalla. Tuoreen tutkimuksen mukaan Suomessa vältettäisiin jopa 75 000 syöpää seuraavan 30 vuoden aikana, mikäli tupakointi loppuisi täysin, kertoo Syöpäjärjestöjen terveysosaston johtaja Juha Heino.

Tupakkatuotteiden käyttö aloitetaan tyypillisesti alaikäisenä. Siksi erityisesti lapsiin ja nuoriin vaikuttaminen on tärkeää ja tupakkapoliittisesti vaikuttavaa. Yksi toimiva keino on tuotemerkittömät pakkaukset, jotka tutkitusti vähentävät tupakkatuotteiden houkuttelevuutta lasten ja nuorten keskuudessa. Tuotemerkittömät pakkaukset ovat käytössä useissa maissa, mm. Australiassa, Ranskassa ja Isossa-Britanniassa, ja niiden käyttöönotosta on tehty päätöksiä monissa Euroopan maissa.

– Suomen on tärkeä omaksua kansainvälinen linja tupakkapakkauksissa. Tämä on yksi keino, jolla voimme suojella lastemme ja nuortemme terveyttä, Heino muistuttaa.

Nikotiinittoman Suomen saavuttamiseksi ei kuitenkaan riitä yksi keino. Yksi erityinen ongelma on nuuska, jonka käyttö lisääntyy hälyttävästi nuorten keskuudessa. 23 prosenttia suomalaisista 18-vuotiaista pojista nuuskaa päivittäin tai satunnaisesti. Nuuska on merkittävä poikkeus trendiin, jonka mukaan nuorten tupakointi vähenee.

 

Lue lisää:

 


Neuvontahoitajat palvelevat maksutta koko kesän

(Syöpäjärjestöt, LSSY 30.5.2018)

Syöpäjärjestöjen neuvontapalvelut on tarkoitettu kaikille, joita syöpään liittyvät asiat mietityttävät. Neuvontahoitajat ovat syöpään erikoistuneita terveydenhuollon ammattilaisia.  

 

 

Valtakunnalliset neuvontapalvelut ovat auki potilaita ja omaisia varten koko kesän. Hoitajat antavat tietoa ja tukea sairauden eri vaiheissa. Myös Syöpäkipulinja ja Syöpäjärjestöjen etuusneuvonta palvelevat kesällä normaalisti.

Maksutonta puhelinneuvontaa saa numerosta 0800 19414 (ma ja to klo 10–18 sekä ti, ke ja pe klo 10–15). Voit myös lähettää viestin tai toiveen soittopyynnöstä sähköpostiosoitteeseen neuvonta@cancer.fi. Syöpäjärjestöjen neuvontapalveluun voi ottaa yhteyttä mistä päin Suomea tahansa. Hoitajat vastaavat viestiisi mahdollisimman pian.

Syöpäkipulinja on syöpäkipujen hoitoa tukeva puhelinpalvelu. Syöpäkipulinjan asiantuntijat palvelevat syöpäpotilaita ja heidän läheisiään sekä tekevät tarvittaessa yhteistyötä terveydenhuollon henkilöstön kanssa potilaan kipuongelman ratkaisemiseksi. Kysy neuvoa arkisin klo 9–12 numerosta 050 369 6707.

Syöpä tuo mukanaan kysymyksiä ja huolta myös toimeentulosta, korvauksista ja potilaan oikeuksista. Maksuton etuusneuvontapuhelin palvelee keskiviikkoisin klo 15–17 numerossa 0800 411 303

Lisätietoja:

 

Syöpäyhdistyksen neuvontapiste auki kesäkuussa

Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen neuvontapiste Tyksin T-sairaalan ensimmäisessä kerroksessa on auki vielä kesäkuun kolmena keskiviikkona klo 9–12, ennen kesätaukoa 27.6.–1.8. Neuvontapisteestä saat tietoa muun muassa Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen järjestämästä kurssi- ja vertaistukitoiminnasta.

Jos sinä tai läheisesi tarvitsette vertaistukihenkilöä tai olet itse kiinnostunut toimimaan tukihenkilönä, ota yhteyttä Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen tuki- ja neuvontapalveluihin numeroon 02 2657 619. Vertaistuki on vapaaehtoista ja vastavuoroista kokemusten vaihtoa sekä tukemista samassa elämäntilanteessa olevien tai samoja ongelmia käsittelevien kesken.

 

Tule kuntoutumaan

Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen kurssitarjonnasta löytyy vielä runsaasti kursseja tälle vuodelle. Tutustu kurssivalikoimaan ja ilmoittaudu mukaan!

Yhdistys tarjoaa syöpään sairastuneille ja heidän läheisilleen kuntouttavaa toimintaa sekä virkistyskursseja. Voit tulla Meri-Karinan hyvinvointikeskukseen koko viikon kurssille tai käydä niin sanottua avokurssia.

Sopeutumisvalmennuskurssille kannattaa hakeutua 1–2 vuoden sisällä sairastumisesta, kun hoidot ovat jo päättyneet tai päättymässä.

Lisätietoja:

 


”Laita se kumipuku päälle!” – Antti Tuisku on vuoden 2018 kesäkumiartisti

(29.5.2018)

Syöpäjärjestöt on mukana Kesäkumikampanjassa kertomassa, että kondomilla ehkäistään myös syöpää. Tämän vuoden kampanjassa tahdotaan muistuttaa nuoria suojautumaan suuseksissä.

 

 

Tiistaina 29.5. julkaistu Kumipuku-kappale käynnistää tämän vuoden Kesäkumikampanjan. Antti Tuiskun lisäksi Kumipukua ovat olleet tekemässä Idolsistakin tuttu tuottaja Jurek sekä Bumtsibum-ohjelmaa luotsaava Kalle Lindroth. Kuuntele tuore Kesäkumibiisi: bit.ly/kumipuku

Kesäkumikampanja kiertää Suomen suurimpia kesäfestareita. YleX tuo YleXPop-tapahtuman Vaasaan koulujen loppumisviikonloppuna 2.6. Kauppatorilla pidettävässä ilmaistapahtumassa esiintyvät suomalaisen popin eturivin artisteja. YleXPopin lisäksi kampanja on isosti mukana Turun Ruisrockissa 7.–9.7. sekä Tampereen Blockfesteillä 17.–18.8.

Tänä vuonna jo 23. kertaa järjestettävää kampanjaa ovat toteuttamassa Syöpäjärjestöjen lisäksi YleX, Suomen Punainen Risti, Väestöliitto ja Sotilaskotiliitto. Kampanjaa tukee sosiaali- ja terveysministeriö.

 


» Lue lisää: vuosi 2018