Uutta syksyllä 2018: Meri-Karinan hyvän olon tunnit

(15.5.2018, päivitetty 20.6.2018)

Meri-Karinassa (Seiskarinkatu 35, Turku) järjestetään ohjattuja hyvän olon tunteja 3.9. alkaen. Tunteja pidetään kevään 2019 loppuun asti. Ryhmätunnit tarjoavat kokonaisvaltaista kehon ja mielen rentoutusta ja virkistystä sekä liikunnan iloa.

 

 

 

 • Nia maanantaisin klo 18.30–19.30, ohjaajana Mia Kuusisto. Niassa on vaikutteita eri tanssi- ja kamppailulajeista, joogasta sekä rentoutustekniikoista.
 • Äänimaljarentoutus maanantaisin klo 19.40–20.30, ohjaajana Teija Kemppainen. Vanhat, perinteiset nepalilaiset äänimaljat johdattelevat kehon ja mielen syvärentoutukseen. Tunti poistaa jännitystä ja puhdistaa ajatuksia.
 • Mindful Body perjantaisin klo 17–18, ohjaajana Mia Kuusisto. Rentouttava musiikki, hengitykseen keskittyminen ja hetkeen pysähtyminen auttavat vähentämään stressiä. Alkulämmittely voitelee niveliä, parantaa kudosten verenkiertoa ja hapensaantia sekä avaa kehon liikeratoja.

Ilmoittaudu mukaan: ilmoittautumiset@lssy.fi. Ryhmäkoko on enintään 30 henkilöä, osallistujat valitaan ilmoittautumisjärjestyksessä.

Kausimaksut (sis. 15 kertaa, tunteja ei voi yhdistellä): Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen jäseniltä 60 euroa, muut 80 euroa. Yksittäisille tunneille on mahdollista osallistua 10 euron kertamaksulla (ei vaadi ennakkoilmoittautumista). Maksu Meri-Karinan infoon.

 

Lisätiedot:

 


Avokurssit rintasyöpään sairastuneille alkavat syyskuussa

(19.6.2018)

Lounais-Suomen Syöpäyhdistys järjestää useamman päivän kestävien sopeutumisvalmennuskurssien ohella niin sanottuja avokuntoutuskursseja, jotka sisältävät keskimäärin viisi kokoontumiskertaa.

 

 

Keskusteluryhmät rintasyöpään sairastuneille toteutetaan yhteistyössä Tyksin rintasyöpäsairaanhoitajien kanssa. Ryhmien tavoitteena on löytää yhdessä selviytymiskeinoja ja saada vertaistukea.

 • Nuorten rintasyöpäpotilaiden ryhmä:
  torstai klo 18–20: 13.9., 27.9., 18.10., 8.11., 29.11.2018         
 • Yli 45-vuotiaiden rintasyöpäpotilaiden ryhmä:
  torstai klo 18–20: 6.9., 4.10., 25.10., 15.11., 13.12.2018
 • Levinnyttä rintasyöpää sairastavien ryhmä:
  torstai klo 18–20: 20.9., 11.10., 1.11., 22.11., 20.12.2018

Mukaan otetaan 10 lähiaikoina rintasyöpään sairastunutta, jotka eivät ole aikaisemmin osallistuneet ryhmiin. Ryhmät sulkeutuvat aloituskerran jälkeen.

 

Syöpään sairastuneiden läheisten vertaistukiryhmä

Syksyn ohjelmassa on lisäksi mm. avokurssi syöpään sairastuneiden läheisille. Vertaistukiryhmä järjestetään yhteistyössä Lounais-Suomen Mielenterveysseuran kanssa. Ryhmä kokoontuu Turun kriisikeskuksen tiloissa (Maariankatu 6 b, 3. krs) 19.9., 3.10., 17.10., 31.10. ja 14.11.2018. Tarkempi aika sovitaan myöhemmin.

Huomaathan, että avokursseille haetaan Syöpäjärjestöjen hakulomakkeella, joka palautetaan Meri-Karinaan.

 

» Sopeutumisvalmennuskurssit ja hakuohjeet

 


Taidekappeli täyttyy ruusuaiheisista sävelmistä 9.9.

(19.6.2018)

Ruusuja-konsertti soi vaikuttavasta arkkitehtuuristaan tunnetussa Pyhän Henrikin ekumeenisessa taidekappelissa sunnuntaina 9.9. klo 16. Lipputulot suunnataan Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen toiminnan tukemiseen.

 

 

Konsertissa sopraano Katri Jalonen ja pianisti Esa Ylönen tulkitsevat tunnelmallisia lauluja, säveltäjinä mm. Johannes Brahms, Gabriel Faure, Oskar Merikanto, Seppo Nummi, Henry Purcell, Franz Schubert, Jean Sibelius ja Richard Strauss.

Liput 18 €, Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen jäsenkortilla 15 €. Lippuja voi ostaa etukäteen Meri-Karinan hyvinvointikeskuksen (Seiskarinkatu 35, Turku) infosta sekä matkatoimisto Matkarista (Itäinen Pitkäkatu 30, Turku).

Hyväntekeväisyyskonsertti on osa Hirvensalopäivien ohjelmaa. Konsertin tuotto ohjataan syöväntorjuntatyöhön.

Taidekappeli sijaitsee Turun Hirvensalossa. Paikalle pääsee helposti linja-autolla nro 54 (lähtöpysäkki T41 Turun kauppatorilla). Piha-alueella on ilmaiset pysäköintipaikat aivan kappelin välittömässä läheisyydessä.

 

Tiedustelut:
Kati Tilli, kati.tilli@lssy.fi, 044 0551 571

 


Selviytymiskeinoja sopeutumisvalmennuskurssilta

(14.6.2018)

Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen kurssitarjonnassa on vielä runsaasti kursseja tälle vuodelle. Tutustu valikoimaan ja täytä hakemus!

 

 

Lounais-Suomen Syöpäyhdistys tarjoaa syöpään sairastuneille ja heidän läheisilleen kuntouttavaa toimintaa sekä virkistyslomia. Sopeutumisvalmennuskurssit ovat kuntoutujalle maksuttomia, virkistyslomat ovat omakustanteisia. Kurssikeskuksena toimii Turussa sijaitseva Meri-Karina.

Sopeutumisvalmennuskursseilla osallistujat pääsevät vaihtamaan kokemuksia ja ajatuksia toisten saman kokeneiden tai samassa elämäntilanteessa olevien kesken. Vertaistuen lisäksi kursseilla etsitään jokaiselle osallistujalle selviytymiskeinoja ja voimavaroja arjessa jaksamisen ja oman hyvinvoinnin tueksi.

Voit tulla Meri-Karinan hyvinvointikeskukseen koko viikoksi tai käydä ns. avokurssia, joka sisältää tyypillisesti 3–8 kokoontumiskertaa, pari tuntia kerrallaan. Kurssien sisällöt vaihtelevat kurssin teeman mukaisesti esimerkiksi hyvinvoinnista kehonhuoltoon tai voimavaroista surun käsittelyyn.

Sopeutumisvalmennuskurssille on suositeltavaa hakeutua 1–2 vuoden sisällä sairastumisesta tai ajankohtana, joka sopii omaan elämäntilanteeseen ja jolloin tarvitsee tukea kuntoutumiseen. Kurssin tarpeesta ja sopivasta ajankohdasta kannattaa keskustella Syöpäyhdistyksen neuvontahoitajan, hoitavan lääkärin tai sairaanhoitajan kanssa.

 

Lisätietoja:

 


Sykerö retkeilee Naantaliin Väskin seikkailusaareen

(13.6.2018)

Sykerö-perheet, tervetuloa seikkailemaan Väskiin, Muumimaailman naapurisaareen, tiistaina 26.6. Saarella on paljon luonnonläheistä tekemistä, pulmatehtäviä, kotieläimiä sekä uimaranta.

 

 

Ankkuri irtoaa Muumimaailman sillan viereisestä rannasta aamukahdeksalta, ja paluumatkalle Väskistä lähdetään kello 10. Retki sopii infektioeristyksessä oleville. Huomioi kuitenkin, että saari ei ole täysin esteetön.

Ilmoittautumiset osoitteeseen sykero@lssy.fi sunnuntaihin 17.6. mennessä. Ensisijalla ovat infektioriskissä olevat, loput paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Mukaan päässeet saavat vahvistuksen maanantaina 18.6.

 

» Väskin seikkailusaari

 


Salon paikallisosaston syksyn 2018 ohjelma julkaistu

(13.6.2018)

Salon paikallisosasto jakaa asiatietoa terveyteen ja hyvinvointiin liittyvistä aiheista kaikille kiinnostuneille. Syksyn tapaamisilloissa kuullaan ja keskustellaan suolisto-, rinta- ja eturauhassyövästä eri asiantuntijoiden alustamana.

 

 

 • 12.9. klo 18 Suolistosyöpä, Arto Rantala, LT, dosentti, toimialuejohtaja Tyks
 • 10.10. klo 18 Rintasyövän lääkehoito, Antti Ellonen, LL, erikoistuva lääkäri, Tyks
 • 7.11. klo 18 Eturauhassyöpä, Otto Ettala, LT, urologian erikoislääkäri, Tyks

Salon paikallisosaston kaikille avoimet ja maksuttomat tapaamisillat pidetään Salo-Karinassa (Helsingintie 52, Salo). Myynnissä on kahvia ja teetä sekä pientä purtavaa (2 €), lisäksi pidetään arpajaiset. Muutokset ohjelmaan ovat mahdollisia.

 

Keskusteluryhmät rinta- sekä eturauhassyöpää sairastaville

Rintasyöpään sairastuneiden uusi ryhmä aloittaa 6.9. klo 17–18.30 Salo-Karinassa. Ryhmään otetaan 5–8 lähiaikoina rintasyöpään sairastunutta (ryhmä sulkeutuu aloitusillan jälkeen). Ryhmään voi ilmoittautua Salo-Karinan toimistossa (Helsingintie 52, Salo) tai sähköpostilla osoitteeseen salo@lssy.fi.

Ryhmä eturauhassyöpään sairastuneille, pariskunnille tai muuten kiinnostuneille alkaa 27.9. Ryhmä kokoontuu joka kuukauden viimeinen torstai klo 18–20 (ei joulukuussa).

Keskusteluryhmien tavoitteena on löytää yhdessä selviytymiskeinoja ja saada vertaistukea. Ryhmänohjaajina toimivat koulutetut vertaistukihenkilöt. Kaikilla osallistujilla on vaitiolovelvollisuus.

Huomaathan, että Salo-Karinan toimisto on suljettu kesä-heinäkuun.

 

» Lue lisää Salon paikallisosaston monipuolisesta toiminnasta

 


Jäsensaunaperuutuksia kesän perhekurssien vuoksi

(13.6.2018)

Meri-Karinan sauna- ja uintivuorot on peruttu seuraavina maanantaipäivinä: 25.6., 16.7. ja 30.7.2018.

Lounais-Suomen Syöpäyhdistys tarjoaa jäsenilleen kuntoutuspalveluja alennettuun hintaan. Uima-allasta ja kuntosalia on mahdollista käyttää maksuttomasti hoitosarjan aikana. Tiedustelut ja ajanvaraukset numerosta 02 2657 606 tai 02 2657 666.

Sauna- ja uintivuorot ovat maanantaisin naisille ja miehille klo 12–14, perheille klo 14–16. Maksu on 2 euroa/kerta. Huomaathan erikseen ilmoitettavat poikkeusajat.

 

» Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen jäsenedut

 


Vertaistukea puhelimitse rintasyöpään sairastuneille

(13.6.2018)

Rintasyöpäyhdistys tarjoaa puhelinvertaistukea myös kesällä. Vertaistukipuhelimeen vastaavat koulutetut vapaaehtoiset, jotka ovat itse sairastaneet rintasyövän tai joilla on levinnyt rintasyöpä.

 

 

Vertaistukipuhelin palvelee numerossa 040 191 6799:

 • tiistaisin klo 18–20, kaikki rintasyöpään sairastuneet
 • keskiviikkoisin klo 18–20, levinnyttä tai uusiutunutta rintasyöpää sairastavat

 

Tykkää Facebookissa

Rintasyöpäyhdistys ylläpitää Facebookissa suljettua “Rinnakkain”-ryhmää rintasyöpädiagnoosin saaneille.

BRCA-geenivirheen kantajien Facebook-ryhmät:

 • Ryhmä ”Rinnakkain BRCA-kantajat” on tarkoitettu rintasyöpään sairastuneille geenivirheen kantajille
 • Ryhmä ”Vertaistukea BRCA-kantajille” on terveille henkilöille, joilla todettu geenivirhe

 

» Rintasyöpäyhdistys – Europa Donna Finland ry

 


Tupakointia on vähennettävä kaikilla tarpeellisilla keinoilla

(Syöpäjärjestöt 31.5.2018)

Torstaina 31.5. vietetään Maailman tupakatonta päivää. Suomen tavoitteena on olla nikotiiniton maa vuoteen 2030 mennessä. Tätä tavoitetta ei saavuteta ilman monipuolisia toimia.

 

 

– Tupakka on tärkein ehkäistävissä oleva sairauksien ja ennenaikaisen kuoleman aiheuttaja. Tupakka on suurin yksittäinen syy syöpien taustalla. Tuoreen tutkimuksen mukaan Suomessa vältettäisiin jopa 75 000 syöpää seuraavan 30 vuoden aikana, mikäli tupakointi loppuisi täysin, kertoo Syöpäjärjestöjen terveysosaston johtaja Juha Heino.

Tupakkatuotteiden käyttö aloitetaan tyypillisesti alaikäisenä. Siksi erityisesti lapsiin ja nuoriin vaikuttaminen on tärkeää ja tupakkapoliittisesti vaikuttavaa. Yksi toimiva keino on tuotemerkittömät pakkaukset, jotka tutkitusti vähentävät tupakkatuotteiden houkuttelevuutta lasten ja nuorten keskuudessa. Tuotemerkittömät pakkaukset ovat käytössä useissa maissa, mm. Australiassa, Ranskassa ja Isossa-Britanniassa, ja niiden käyttöönotosta on tehty päätöksiä monissa Euroopan maissa.

– Suomen on tärkeä omaksua kansainvälinen linja tupakkapakkauksissa. Tämä on yksi keino, jolla voimme suojella lastemme ja nuortemme terveyttä, Heino muistuttaa.

Nikotiinittoman Suomen saavuttamiseksi ei kuitenkaan riitä yksi keino. Yksi erityinen ongelma on nuuska, jonka käyttö lisääntyy hälyttävästi nuorten keskuudessa. 23 prosenttia suomalaisista 18-vuotiaista pojista nuuskaa päivittäin tai satunnaisesti. Nuuska on merkittävä poikkeus trendiin, jonka mukaan nuorten tupakointi vähenee.

 

Lue lisää:

 


Neuvontahoitajat palvelevat maksutta koko kesän

(Syöpäjärjestöt, LSSY 30.5.2018)

Syöpäjärjestöjen neuvontapalvelut on tarkoitettu kaikille, joita syöpään liittyvät asiat mietityttävät. Neuvontahoitajat ovat syöpään erikoistuneita terveydenhuollon ammattilaisia.  

 

 

Valtakunnalliset neuvontapalvelut ovat auki potilaita ja omaisia varten koko kesän. Hoitajat antavat tietoa ja tukea sairauden eri vaiheissa. Myös Syöpäkipulinja ja Syöpäjärjestöjen etuusneuvonta palvelevat kesällä normaalisti.

Maksutonta puhelinneuvontaa saa numerosta 0800 19414 (ma ja to klo 10–18 sekä ti, ke ja pe klo 10–15). Voit myös lähettää viestin tai toiveen soittopyynnöstä sähköpostiosoitteeseen neuvonta@cancer.fi. Syöpäjärjestöjen neuvontapalveluun voi ottaa yhteyttä mistä päin Suomea tahansa. Hoitajat vastaavat viestiisi mahdollisimman pian.

Syöpäkipulinja on syöpäkipujen hoitoa tukeva puhelinpalvelu. Syöpäkipulinjan asiantuntijat palvelevat syöpäpotilaita ja heidän läheisiään sekä tekevät tarvittaessa yhteistyötä terveydenhuollon henkilöstön kanssa potilaan kipuongelman ratkaisemiseksi. Kysy neuvoa arkisin klo 9–12 numerosta 050 369 6707.

Syöpä tuo mukanaan kysymyksiä ja huolta myös toimeentulosta, korvauksista ja potilaan oikeuksista. Maksuton etuusneuvontapuhelin palvelee keskiviikkoisin klo 15–17 numerossa 0800 411 303

Lisätietoja:

 

Syöpäyhdistyksen neuvontapiste auki kesäkuussa

Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen neuvontapiste Tyksin T-sairaalan ensimmäisessä kerroksessa on auki vielä kesäkuun kolmena keskiviikkona klo 9–12, ennen kesätaukoa 27.6.–1.8. Neuvontapisteestä saat tietoa muun muassa Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen järjestämästä kurssi- ja vertaistukitoiminnasta.

Jos sinä tai läheisesi tarvitsette vertaistukihenkilöä tai olet itse kiinnostunut toimimaan tukihenkilönä, ota yhteyttä Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen tuki- ja neuvontapalveluihin numeroon 02 2657 619. Vertaistuki on vapaaehtoista ja vastavuoroista kokemusten vaihtoa sekä tukemista samassa elämäntilanteessa olevien tai samoja ongelmia käsittelevien kesken.

 

Tule kuntoutumaan

Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen kurssitarjonnasta löytyy vielä runsaasti kursseja tälle vuodelle. Tutustu kurssivalikoimaan ja ilmoittaudu mukaan!

Yhdistys tarjoaa syöpään sairastuneille ja heidän läheisilleen kuntouttavaa toimintaa sekä virkistyskursseja. Voit tulla Meri-Karinan hyvinvointikeskukseen koko viikon kurssille tai käydä niin sanottua avokurssia.

Sopeutumisvalmennuskurssille kannattaa hakeutua 1–2 vuoden sisällä sairastumisesta, kun hoidot ovat jo päättyneet tai päättymässä.

Lisätietoja:

 


”Laita se kumipuku päälle!” – Antti Tuisku on vuoden 2018 kesäkumiartisti

(29.5.2018)

Syöpäjärjestöt on mukana Kesäkumikampanjassa kertomassa, että kondomilla ehkäistään myös syöpää. Tämän vuoden kampanjassa tahdotaan muistuttaa nuoria suojautumaan suuseksissä.

 

 

Tiistaina 29.5. julkaistu Kumipuku-kappale käynnistää tämän vuoden Kesäkumikampanjan. Antti Tuiskun lisäksi Kumipukua ovat olleet tekemässä Idolsistakin tuttu tuottaja Jurek sekä Bumtsibum-ohjelmaa luotsaava Kalle Lindroth. Kuuntele tuore Kesäkumibiisi: bit.ly/kumipuku

Kesäkumikampanja kiertää Suomen suurimpia kesäfestareita. YleX tuo YleXPop-tapahtuman Vaasaan koulujen loppumisviikonloppuna 2.6. Kauppatorilla pidettävässä ilmaistapahtumassa esiintyvät suomalaisen popin eturivin artisteja. YleXPopin lisäksi kampanja on isosti mukana Turun Ruisrockissa 7.–9.7. sekä Tampereen Blockfesteillä 17.–18.8.

Tänä vuonna jo 23. kertaa järjestettävää kampanjaa ovat toteuttamassa Syöpäjärjestöjen lisäksi YleX, Suomen Punainen Risti, Väestöliitto ja Sotilaskotiliitto. Kampanjaa tukee sosiaali- ja terveysministeriö.

 


Lounaissuomalaisten Syöpärahastojen vuoden 2018 apurahat haettavissa

(27.5.2018)

Moikoisten Syöväntutkimussäätiön ja Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen apurahat on julistettu haettaviksi. Apurahojen myöntämisessä etusijalla ovat väitöskirjojen tekijät ja nuoret väitelleet syöpätutkijat.

 

 

Lounaissuomalaiset Syöpärahastot myöntävät apurahoja Lounais-Suomen ja Ahvenanmaan sekä Lounais-Hämeen alueella tapahtuvaan syöpätauteja koskevaan tieteelliseen tutkimustyöhön sekä kansainväliseen jatko-opiskeluun.

Apurahoja on jaossa yhteensä 100 000 euroa. Hakijalle ei myönnetä samanaikaisesti sekä tutkimus- että matka-apurahaa. Hakuaika päättyy elokuun 31. päivänä 2018 klo 16.00.

Tänä vuonna julistetaan haettavaksi myös kolmivuotinen, yhteensä 90 000 euron suuruinen, tutkimusapuraha vuosiksi 2019–2021. Sitä haetaan 31.8.2018 mennessä Lounaissuomalaisten Syöpäjärjestöjen omalla apurahahakemuksella.

Myönnetyistä apurahoista ilmoitetaan asianomaisille joulukuun alkupuolella, ja ne jaetaan Lounaissuomalaisen Syöväntorjuntapäivän tilaisuudessa Turussa 13.12.2018.

» Hakuohjeet ja -lomakkeet

 

Lisätiedot:

Ville Viitanen, asiamies, Lounaissuomalaisten Syöpärahastojen hoitokuntien sihteeri, ville.viitanen@lssy.fi, 0400 953 835

 


» Lue lisää: vuosi 2018