Soten kynnyksellä – ajankohtaistilaisuus Meri-Karinassa 11.4. klo 17

(2.2.2018, päivitetty 4.4.2018)

Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen, Turun Seudun Vammaisjärjestöjen ja JärjestöSoteHanke 113:n yhteistyötilaisuudessa kuullaan sote-uudistuksen ajankohtaisimmat uutiset. 

 

Puhumassa ovat HUS:n toimitusjohtaja Aki Lindén, Varsinais-Suomen muutosjohtaja Antti Parpo ja JärjestöSoteHanke 113:n asiantuntija Marjut Aalto. JärjestöSotehanke 113 on varsinaissuomalaisten sote-järjestöjen yhteinen hanke, jolla vahvistetaan järjestöjen roolia osana tulevaa sote-aluetta ja maakuntaa.

Tilaisuudessa on kahvitarjoilu. Ilmoittautumiset pe 6.4. mennessä: kati.tilli@lssy.fi tai 040 715 0004 (Päivi Kukkonen)

Meri-Karinaan (Seiskarinkatu 35, Turku) pääsee linja-autolla nro 54. Linja-autovuorot Turun kauppatorin (pysäkki T41) ja Meri-Karinan välillä ajetaan tunnin välein. Meri-Karinassa on ilmaiset pysäköintipaikat hyvinvointikeskuksen välittömässä läheisyydessä.

 


Uudenkaupungin leijonat lahjoittivat lapsisyöpäperheiden virkistystoimintaan – täytä avustushakemus paikallisosaston toimistossa

(3.4.2018)

Lions Club Uusikaupunki-Männäinen lopetti toimintansa viime vuonna ja päätti myöntää varainhankinnassa kertyneet noin 2 000 euroa Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen Uudenkaupungin paikallisosastolle. Toiveena oli, että rahat käytettäisiin alueella asuvien syöpälasten ja -nuorten hyväksi.

Saatu lahjoitus on tarkoitus suunnata syöpää sairastavien lasten ja nuorten sekä heidän perheidensä virkistykseen esimerkiksi siten, että varoilla kustannetaan vaikkapa kylpyläpäivä tai liput jääkiekko- tai koripallo-otteluun kiinnostuksen ja voinnin mukaan.

Sairastuneen lapsen tai nuoren huoltaja voi ottaa yhteyttä Tarja-Liisa Kukkoseen, joka päivystää Uudenkaupungin keskustassa sijaitsevalla Ystävän Tuvalla (Alinenkatu 26) torstaisin kello 13–17.

Avustusta varten tehdään hakemus, jonka paikallisosaston johtokunta käsittelee. Ehtona on, että avustusta hakevan syöpäsairaan lapsen tai nuoren on asuttava Uudenkaupungin paikallisosaston toiminta-alueella.

» Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen Uudenkaupungin paikallisosasto

 


Tuhannet suomalaiset välttävät syövän, jos tupakointi vähenee

(Syöpäjärjestöt 3.4.2018)

Suomessa vältettäisiin yli 75 000 syöpää seuraavan 30 vuoden sisällä, jos suomalaiset olisivat kokonaan lopettaneet tupakoinnin 2016. Pohjoismaiset tutkijat laskivat eri syöpätyyppien vähenemistä erilaisin tupakoinnin vähentämisen ja lopettamisen skenaarioin. Tupakan merkitys syöpätaakalle on suuri.

Kaikki tietävät, että tupakointi aiheuttaa syöpää. Vuonna 2016 noin 15 prosenttia suomalaisista poltti päivittäin.

– Ei ole tietenkään realistista ajatella, että yhtäkkiä kaikki lopettaisivat tupakoinnin. Mutta tutkimuksestamme näkee, miten paljon potentiaalia meillä yhä on syövänehkäisyssä, kertoo yhteispohjoismaista tutkimusta johtanut apulaisprofessori Therese M. L. Andersson Tukholman Karoliinisesta instituutista.

– Tuhansia syöpiä voitaisiin ehkäistä, jos harvemmat ihmiset tupakoisivat. Siksi Suomessa on tärkeää jatkaa systemaattista tupakkapolitiikkaa: tupakkaveronkorotuksia, tuotemerkittömien pakkausten käyttöönottoa sekä tupakoinnin lopettamisen tukea, toteaa Suomea tutkimusryhmässä edustanut professori Eero Pukkala Suomen Syöpärekisteristä.

Määrällisesti eniten vähenisivät keuhkosyövät, joita Suomessa jäisi sairastamatta noin 44 000. Prosentuaalisesti suurin estettävissä oleva osuus olisi kurkunpään syövät.

 

35 000 syöpää voidaan ehkäistä

Tutkimuksessa laskettiin myös mitä tapahtuu, jos suomalaisten tupakoijien määrä vähenee niin, että vuonna 2030 vain viisi prosenttia polttaa ja sen jälkeen tupakointi vielä vähenee kahteen prosenttiin vuonna 2040. Tämä estäisi 35 000 syöpätapausta vuoteen 2045 mennessä.

Tämä olisi Syöpäjärjestöjen tavoitteiden mukainen tulevaisuus: tupakoitsijoita on alle viisi prosenttia, eivätkä nuoret enää polta, nuuskaa tai käytä muitakaan tupakka- ja nikotiinituotteita.

Pohjoismaisella tasolla skenaariossa, jossa tupakointi olisi lopetettu 2016, kyettäisiin ehkäisemään 430 000 syöpää 2,2 miljoonasta seuraavan 30 vuoden aikana. Suurin ehkäistävissä oleva syöpämäärä on Tanskassa.

Tutkimus Tackling the tobacco epidemic in the Nordic countries and lower cancer incidence by 1/5 in a 30-year period – The effect of envisaged scenarios changing smoking prevalence julkaistiin European Journal of Cancerissa 3/2018. 

 

Lue lisää:

 


Lähde lokakuussa ihastuttavalle matkalle Normandiaan: Pariisi – Caen – Honfleur

(29.3.2018)

Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen matkatoimisto Matkarin uutuutena on Ranskan Normandia, joka on viehättävä yhdistelmä kalastajakyliä, merta, jylhiä kallioita, vehreää maaseutua ja makuelämyksiä. Viiden päivän kiertomatkalle lähdetään 1.10.2018.

 

 

Matkalla vieraillaan toisen maailmansodan maihinnousurannikon keskeisillä tapahtumapaikoilla, tutustutaan Caenin 1000-vuotiseen historiaan vanhan kaupungin kortteleissa ja maistellaan Calvadosin departamenttien tuotteita. Honfleurin kauniin, pienen merenrantakaupungin tunnelmista siirrytään herkuttelemaan juusto- ja Calvados-tiloille.

Käyntikohteina ovat myös idyllinen Givernyn kylä ja Claude Monet’n kotitalo puutarhoineen. Matkan alussa saadaan ihastella Pariisin tärkeimpiä maamerkkejä kiertoajelulla.

Hinta 1475 €, LSSY:n jäsenet 1455 €. Hinta sisältää:

 • lennot Finnairilla meno-paluu Turku/Helsinki-Pariisi
 • hotellimajoitus 4 yötä 2-hengen huoneessa
 • puolihoitoruokailut
 • monipuoliset retkiohjelmat
 • matkanjohtajan ja paikallisoppaan palvelut

Lisätiedot ja varaukset:
Matkari Oy
Itäinen Pitkäkatu 30, Turku
02 2657 913, matkari@lssy.fi
www.lssy.fi/matkari

Matkari järjestää elämyksiä yli kolmenkymmenen vuoden kokemuksella. Tutustu kaikkiin loppuvuoden matkakohteisiin ja varaa paikkasi!

 


Upealle risteilylle Pietariin

(28.3.2018)

Matkatoimisto Matkari kutsuu risteilylle itänaapurimme Venäjän suurkaupunkiin 31.5.–2.6.2018.

 

 

Matkalla nautitaan merellisestä tunnelmasta M/S Princess Anastasian palveluiden äärellä ja aamulla lähdetään tutustumaan Pietarin loistoon. Kuljetus satamasta keskustaan nähtävyyksien äärelle ja takaisin laivalle kokemusrikkaan päivän jälkeen.

Pietari on rakennettu 42 saarelle, joita yhdistää yli 300 siltaa. Lukuisat kirkot ja palatsit kohoavat Nevajoen rannalta. Satumaiset Eremitaasi ja Talvipalatsi johdattavat Venäjän keisareiden aikaan.

Hinta alk. 350 €/hlö

Sisältää:

 • bussikuljetukset Turku–Helsinki–Turku
 • laivamatkat ikkunallisessa hytissä
 • 2 x illallinen ja 2 x aamiainen laivalla
 • viisumi- ja satamamaksut
 • kuljetukset ja kiertoajelu Pietarissa
 • matkanjohtajan ja paikallisoppaan palvelut

Tutustu tarkemmin matkaohjelmaan sekä muihin Matkarin tuleviin kesämatkoihin!

www.lssy.fi/matkari
matkari@lssy.fi
02 2657 913

 

 


Pääsiäisenä herkutellaan – tee hankinnat juhlapöytään Meri-Karinan myyjäisistä

(19.3.2018, päivitetty 27.3.2018)

Meri-Karinassa (Seiskarinkatu 35, Turku) pidetään pääsiäisherkkumyyjäiset keskiviikkona 28.3. klo 11–14. Hanki Meri-Karinan keittiön omilla resepteillä tehdyt leivonnaiset pääsiäispöytään!

 

 


Isovanhempien ja lastenlasten kesäleiri Kuortinkartanossa

(26.3.2018)

Kympin lapset ry kutsuu sykeröläiset isovanhempien ja lastenlasten yhteiselle kesäleirille Kuortinkartanoon 25.–29.6. Ohjelmassa on ohjattua kesäistä yhdessäoloa lasten ja isovanhempien kesken: leikkejä, pelejä, rantaelämää, hyvää ruokaa sekä isovanhemmille omat vertaisryhmät.

 

 

Leirille ovat tervetulleita noin neljä vuotta täyttäneet entiset ja nykyiset potilaat sekä heidän sisaruksensa yhdessä yhden tai useamman isovanhemman kanssa. Leiri alkaa 25.6. klo 16 ja päättyy 29.6. noin klo 13.

Lapset pääsevät leirille maksutta, 1. isovanhempi/perhe 100 €, 2.–4. isovanhempi 50 €. Leirimaksuun sisältyvät ohjelma ja täysihoito.

Ilmoittaudu (nimet, isovanhempien yhteystiedot, lasten ikä) 27.4. mennessä: saila.ylonen@hus.fi tai 050 427 1832

Lisätiedot:
Saila Ylönen, saila.ylonen@hus.fi tai 050 427 1832

Kympin lapset ry
Vanhatie 160
19410 Kuortti
015 680 414

 


Energiaa luonnosta! – villivihannekset tutuiksi toukokuun yksilökurssilla

(22.3.2018)

Vielä ehdit hakea villivihanneskurssille, joka pidetään Turussa Meri-Karinan hyvinvointikeskuksessa 14.–18.5. Hakuaika päättyy 13.4.

 

 

Kurssi sisältää kasvien keräämistä luonnossa ja valmistusta opetuskeittiössämme. Lisäksi tutustumme luonnonkosmetiikkaan ja sen valmistamiseen. Tarjolla on myös erilaisia rentoutusharjoituksia.

Kurssille haetaan Syöpäjärjestöjen hakulomakkeella, joka palautetaan Meri-Karinaan, Seiskarinkatu 35, 20900 Turku.

Lisätiedot:

 


Nuorten päihteidenkäyttö puhutti NIKO-projektin ja Linkki-toiminnan yhteistyötilaisuuksissa 20.3. 

(21.3.2018)

Nuoret, nikotiini ja terveys -koulutustilaisuudet tarjosivat tositietoa ja työkaluja ammattilaisille sekä eväitä arkeen vanhemmille.

Koulutusiltapäivässä projektipäällikkö, terveydenedistämisen asiantuntija Minna Salakari kertoi nikotiinituotteiden vaikutuksista nuorten terveyteen ja sairaanhoitaja (YAMK), kouluttaja Jan Holmberg motivoivasta työtavasta ja nuoren kohtaamisesta. Iltatilaisuudessa puolestaan kysyttiin, mitä jokaisen vanhemman tulisi tietää nuorten terveydestä ja päihteiden käytöstä.

NIKO on Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen maaliskuussa 2017 alkanut kaksivuotinen projekti, joka pyrkii edistämään nuorten terveellisiä elämäntapoja ja vähentämään nikotiinituotteiden käyttöä.

» Lisää kuvia tapahtumasta Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen Facebook-sivulla

 

Nuuska aiheuttaa parantumattomia vaurioita suun limakalvoille.

 

Mitä on motivoiva työtapa ja mitä se tarkoittaa nuoren kohtaamisessa? Luennoimassa mielenterveys- ja päihdetyön asiantuntija Jan Holmberg.

 

Nuuskasta on tunnistettu 28 syöpää aiheuttavaa ainetta, muistutti terveydenedistämisen asiantuntija Minna Salakari.

 


Vertaistukea syöpää sairastavien lasten sisaruksille

(5.3.2018, päivitetty 21.3.2018)

Lounais-Suomen Syöpäyhdistys ja Tyks järjestävät maksuttoman päiväleirin syöpää sairastavien lasten sisaruksille lauantaina 14.4. klo 10–16 Meri-Karinan hyvinvointikeskuksessa (Seiskarinkatu 35, Turku). 

Leirin keskipisteessä on lapsen näkökulma ja tunteet sisaruksen sairastumisesta sekä niiden läpikäyminen yhdessä vertaistukiryhmässä. Päivän tavoitteena on tarjota lapselle turvallinen paikka jakaa omia kokemuksiaan ja tukea häntä avoimeen keskusteluun omista tunteistaan toiminnallisten menetelmien keinoin, leikkimistä unohtamatta. Leiriltä koko perhe saa eväitä sairauden käsittelyyn.

Päiväleiri sisältää ohjelman lisäksi ruokailun. Paikan päällä toiminnassa ovat LSSY:n lapsiperhekoordinaattori Pia Ilves sekä Tyks Lasten ja nuorten hematologisen osaston sairaanhoitaja Mari Holmberg.

Ilmoittaudu leirille lähettämällä viesti osoitteeseen sykero@lssy.fi keskiviikkoon 4.4. mennessä. Kirjoita viestin aiheeksi ”sisarusleiri” ja ilmoita viestissä seuraavat tiedot:

 • lapsen nimi / lasten nimet
 • lapsen ikä / lasten iät
 • asuinpaikkakunta
 • milloin sisaruksen syöpä on diagnosoitu
 • mahdolliset lisätiedot, kuten allergiat

Toteutettavan ryhmän kokoonpano ilmoitetaan perheille 6.4. mennessä. Valinta perustuu kiinnostuneiden määrään ja sopivaan ikähaarukkaan.

Lisätietoja: 

 


Hyvinvointiviikonloppu liikuttaa huhtikuussa – ilmoittaudu nyt!

(13.2.2018, päivitetty 19.3.2018)

Meri-Karina tarjoaa naisille suunnattuja omarahoitteisia Wellness Weekend for Ladies –hemmottelulomia. Viikonloppuna 21.–22.4. on tarjolla liikuntaa ja rentoutusta moneen makuun. Tutustu lajikuvaukseen alla ja tule kokeilemaan uusia liikuntamuotoja!

Viikonlopun hinta on 100 €/hlö (sis. majoituksen, ohjelman ja ruokailut). Lauantain ohjelma ja ruokailut 60 €/hlö. Osallistumismaksu maksetaan Meri-Karinan infoon majoittumisen yhteydessä (käteinen tai pankkikortti). Tutustu tarkemmin lajiesittelyihin.

Lauantai 21.4.2018

8–9.30    aamupala ja majoittuminen      
10–11   Mian treeni mix / Mia Kuusisto
11.30–12.30  lounas
13–14  Lady Dance  / Marko Carlson 
15 välipala 
15.30–16.30  Äänimaljarentoutus / Teija Kemppainen 
17.30–18.30 päivällinen
19–20 sauna ja uinti

Sunnuntai 22.4.2018

8–9.30 aamupala                                                              
10–11  Mindful Body / Mia Kuusisto
11.30–12.30 lounas  
13–14  Pilates

Sauna lämpimänä klo 8–15.

Hakeminen:

Jos käytät perinteistä lomaketta, tulosta, täytä ja palauta lomake Meri-Karinaan (Meri-Karinan hyvinvointikeskus/Kurssitoimisto, Seiskarinkatu 35, 20900 Turku). Hakulomake on saatavilla myös Meri-Karinan kurssitoimistosta.

Lisätiedot:

 

 


Tiesitkö, että yhdessä nuuskapussissa on yhtä paljon nikotiinia kuin askillisessa tupakkaa?

NIKO-projekti ja Linkki-toiminta järjestävät yhteistyössä koulutusta nuorten hyvinvoinnin turvaamiseksi

(12.3.2018)

Tule kuulemaan ja keskustelemaan nuorten terveydenedistämisen aiheista Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen NIKO-projektin sekä Linkki-toiminnan maksuttomiin yhteistyötilaisuuksiin tiistaina 20.3. Päivän aikana järjestetään koulutus nuorten parissa toimiville ammattilaisille sekä iltatilaisuus, josta nuorten vanhemmat ja huoltajat saavat eväitä vanhemmuuteen.

 

 

Nuoret, nikotiini ja terveys -koulutusiltapäivässä projektipäällikkö, terveydenedistämisen asiantuntija Minna Salakari kertoo nikotiinituotteiden vaikutuksista nuorten terveyteen ja sairaanhoitaja (YAMK), kouluttaja Jan Holmberg motivoivasta työtavasta ja nuoren kohtaamisesta. 

Koulutus pidetään kello 13–15 nuorten taide- ja toimintatalo Vimmassa (Aurakatu 16, Turku), ja se on suunnattu nuorten parissa toimiville ammattilaisille. Tilaisuuteen on ilmoittautuminen

Koulutustilaisuuden jälkeen kello 17.30 alkaen on tarjolla eväitä vanhemmuuteen. Mitä jokaisen vanhemman tulisi tietää nikotiinista ja nuoren terveydestä? Mitkä ovat vanhempien yleisimmät kysymykset nuorten päihteiden käytöstä? Aiheiden ääreen johdattelevat terveydenedistämisen asiantuntija Minna Salakari ja mielenterveys- ja päihdetyön asiantuntija Jan Holmberg.

Perhetalo Heidekenissa (Sepänkatu 3, Turku) pidettävä iltatilaisuus on tarkoitettu nuorten vanhemmille ja huoltajille. Ilmoittaudu mukaan: Marianne Ylinen, 044 7355130 tai marianne.ylinen@vslapset.fi

 

Nikotiinituotteiden käyttö lisääntynyt ja monipuolistunut

NIKO on Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen maaliskuussa 2017 alkanut kaksivuotinen projekti, joka pyrkii edistämään nuorten terveellisiä elämäntapoja ja vähentämään nikotiinituotteiden käyttöä.

– Nuuskaaminen on lisääntynyt huolestuttavasti. Nuorten nikotiinin käyttö monipuolistuu ja eri nikotiinituotteita käytetään yhä enemmän myös rinnakkain, projektin päällikkö Minna Salakari kertoo.

Nikotiini on voimakkaasti riippuvuutta aiheuttava myrkky, joka vaikuttaa haitallisesti muun muassa nuorten vielä kehittymättömään aivotoimintaan sekä suun, sydämen ja keuhkojen terveyteen. Kaikki nikotiinituotteet aiheuttavat tutkitusti myös syöpäsairauksia.

– Hyvinvoinnin turvaamiseksi on tärkeää, että nuorten nikotiinituotteiden käytön ennaltaehkäisyyn panostetaan yhä enemmän, Salakari painottaa.

 

Lisätiedot:

 


Muutoksia hoitopäiväkorvausten hakumenettelyihin

(7.3.2018)

Jatkossa hakemuksia vastaanotetaan Meri-Karinan hyvinvointikeskuksen lisäksi Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen jäsentoimistossa. Jäsentoimisto sijaitsee osoitteessa Itäinen Pitkäkatu 30, Turku ja on avoinna arkisin klo 9–15.30.

Hoitopäiväkorvausta maksetaan syövän hoidosta 5 euroa sairaalan hoitopäivältä sekä solunsalpaaja- ja sädehoitokäynti­kerralta (sarjahoito). Korvausta suoritetaan enintään 90 vuorokaudelta kalenterivuodessa. Korvauksia maksetaan kaksi kertaa kuukaudessa. Katso korvauslajit ja tutustu huolellisesti hakuohjeisiin.

 


Tutustu kevään LOKI-lehden digitaaliseen näköisversioon

(6.3.2018)

LOKI jaetaan koko Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen toimialueelle viikon 11 loppuun mennessä. Julkaisua on mahdollista lukea myös netissä.

Lehdessä kerromme Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen tuoreimmat kuulumiset sekä esittelemme vahvaa varsinaissuomalaista syöpätutkimusta ja -hoitoa. Samalla tuomme esille erikoissairaanhoidon, järjestösektorin ja muiden toimijoiden yhteistyön potilaan ja omaisten parhaaksi.

LOKI on Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen tiedotuslehti, joka ilmestyy kaksi kertaa vuodessa. Laajalevikkinen (n. 220 000 kpl) lehti jaetaan Lounais-Suomen alueelle ilmaisjakeluna. Lisäksi se tavoittaa yhdistyksen yhteistyökumppanit ja sidosryhmät valtakunnallisesti.

» Tutustu kevään numeroon nettilehden muodossa
» Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen julkaisut

 

 


Sykerö tarjoaa lastenhoitoapua keväällä 2018

(3.1.2018, päivitetty 3.3.2018)

Sykerö-kerho järjestää jäsenilleen infektioriskittömiä lastenhoitopäiviä Meri-Karinassa kuukausittain.

Seuraava lastenhoitopäivä on lauantaina 31.3. klo 11–17. Päivään voivat osallistua kaikenikäiset lapset ja nuoret, toimintaa toteutetaan osallistujien ikätaso ja toiveet huomioiden. Päivän aikana järjestetään ruokailu ja välipala. Lastenhoitopäivän lasten- ja nuortenohjaajat ovat tuttuja kesän kursseilta.

Meri-Karinan Airisto-salissa on samanaikaisesti aikuisten viikonloppukurssi, joten sali eikä leikkihuoneet ole käytössä. Kurssin aikuiset käyttävät vain Airisto-salia, joten käytössämme on koko talon toinen puoli, jonne viemme leikkitavarat. Luvassa on mm. askartelua, leikkiä, ulkoilua ja muuta yhteistä puuhaa.

Lapsia voi tulla päivän aikana hoitoon noin 20, etusijalla ovat infektioriskissä olevat lapset sisaruksineen sekä ne, jotka eivät ole osallistuneet lastenhoitopäiviin aiemmin. Loput osallistujat valitaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Lopullinen ryhmäkoko ja lapsen osallistuminen vahvistetaan vanhemmalle 27.3.  

Ilmoitathan lastenhoitopäivään osallistuvien lasten tiedot osoitteeseen sykero@lssy.fi viimeistään 26.3.

Ilmoita sähköpostissa lapsen/lapsien:

 • nimi
 • ikä
 • arvioitu hoitoaika (tulo- ja lähtöaika)
 • onko lapsella infektioriskiä
 • mahdolliset allergiat ja muut huomiot

Loput kevään lastenhoitopäivät järjestetään

 • la 28.4. klo 12–18
 • la 12.5. klo 12–18

Tarkemmat ilmoittautumisohjeet näihin päiviin lähetetään myöhemmin. 

Lisätiedot: lapsiperhekoordinaattori Pia Ilves, pia.ilves@lssy.fi, 044 451 5655 (ma ja ke). 

 


Asiantuntija- ja kokemustietoa keuhkosyövästä – ilmoittaudu luennolle 16.3. mennessä

(24.1.2018, päivitetty 28.2.2018)

Kaikille avoin yleisöluento keuhkosyövästä pidetään Meri-Karinan hyvinvointikeskuksen Airisto-salissa 22.3. klo 17.30–19.30.

 

 

Aiheeseen pureudutaan potilaan, lääkärin sekä terveydenedistämisen ammattilaisen näkökulmista. Tilaisuus on tarkoitettu keuhkosyöpään sairastuneille sekä heidän läheisilleen, ammattihenkilöille, opiskelijoille ja muille aiheesta kiinnostuneille. Kahvitarjoilu.

Ohjelma:

 • klo 17.30 Tervetuloa! Kahvitarjoilu
 • klo 17.45–18 Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen puheenvuoro
 • klo 18–19.15 Ajankohtaista keuhkosyövästä, keuhkosairauksien erikoislääkäri Maria Silvoniemi. Aikaa avoimille kysymyksille.
 • klo 19.15–19.30 Potilaan puheenvuoro
 • klo 19.30 Tilaisuuden päätös

Ilmoittautuminen 16.3. mennessä: www.lssy.fi/ilmoittautuminen tai 02 2657 666. Tervetuloa!

» Tapahtuma Facebookissa 
» Meri-Karinan sijainti ja ajo-ohjeet

 


Hyvinvoinnin Helmiä 3.–4.3.2018 – viikonloppu täynnä rentouttavia palveluja

(19.2.2018, päivitetty 26.2.2018)

SPR Hirvensalo järjestää Meri-Karinan hyvinvointikeskuksessa (Seiskarinkatu 35, Turku) kaikille avoimet hyvinvointimessut la–su 3.–4.3. klo 10–16. 

Tervetuloa tutustumaan ihaniin hoitoihin, rentouttaviin palveluihin ja maan parhaisiin hyvinvointituotteisiin. Tuote-esittelyjä, hemmotteluhoitoja, smoothiebaari, lasten leikkimaa, vaate-esittelijöitä, luentoja. Ilmainen sisäänpääsy!

Huom! Meri-Karinan keittiö on auki molempina päivinä klo 11–13.30. Tervetuloa lounaalle! Aikuiset 9 €, Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen jäsenet 8 €, lapset (6–12-vuotiaat) 5 €.

» Meri-Karinan sijainti ja ajo-ohjeet

 

 


Testikelcancer – svår att undvika, lätt att behandla

(23.2.2018)

Testikelcancer är den vanligaste cancerformen hos unga män med drygt 160 fall per år i Finland. Till all lycka är det också en cancer med mycket god prognos.

Testikelcancer börjar dyka upp i tonåren och den vanligaste åldern att drabbas är omkring 30 år. Sedan minskar förekomsten kraftigt.

– Det är en ovanlig sjukdom hos medelålders män och äldre, säger Peter Boström, överläkare vid urologiska kliniken på ÅUCS och docent i urologi.

 

Överläkare Peter Boström ger lugnande besked om testikelcancer.

 

Hur upptäcker man testikelcancer?

– Det typiska är en knöl på testikeln. En klump som inte var där tidigare. Ibland kan det värka lite eller dyka upp något akut symptom men det är mera ovanligt.

Man kan också märka att den ena testikeln har blivit större.

– En förändring i storlek skall undersökas. Det är ovanligt att testiklarna förändras annars, också om det finns sådana tillstånd, säger Boström och nämner som exempel bråck, vattenbråck och cysta på bitestikeln.

Om cancern metastaserat kan man få symptom från olika delar av kroppen, till exempel hosta. Det är inte ovanligt att testikelcancer sprider sig snabbt.

 

Läs hela intervjun från tidningen LOKI som publiceras i mitten av mars. 
Lue koko haastattelu kevään LOKI-lehdestä, joka julkaistaan maaliskuun puolivälissä.

Text och foto: Mathias Luther

 

» Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen julkaisut

 


Eppulit kutsuvat Sykerö-perheet huhtikuiselle retkelle Ähtäriin

(21.2.2018)

Matkaan pe-su 13.–15.4. sisältyy majoitus Hotelli Mesikämmenessä, lauantai-illan illanvietto laavuretkellä, vierailu Ähtärin eläintarhassa ja sunnuntaina osallistuminen Eppuleiden järjestämään hyväntekeväisyyskonserttiin. Retki ei sovi infektioeristyksissä oleville.

 

 

Sykerö tukee perheitä maksamalla puolet matkan hinnasta (ohjelma, majoitus, 1 x lounas, 1 x päivällinen, eläintarha ja konsertti). Matkalle varataan yhteiskuljetus, jos lähtijöitä on vähintään 15 henkilöä. Oman auton kuluja ei korvata. 

Hinnoittelu:

 • Majoitus Mesikämmenessä 92 €/2hh/yö, sisältää yhden lisävuoteen. Muut lisävuoteet 20 €:n lisämaksusta. Mikäli majoittujia on yli 4 henkilöä, huoneita tarvitaan kaksi. Majoitushintaan sisältyy kylpylän käyttö ja aamupala.
 • Lounas seisovasta pöydästä sunnuntaina: aikuiset 13,90 €, 8–14-vuotiaat 7 €, 3–7-vuotiaat 4 €. Päivällinen seisovasta pöydästä lauantaina 23/10/5 €.
 • Eläinpuiston alennetut hinnat syöpäperheille: aikuiset 32 €/hlö (sis. pandatalon, eläinpuiston jakotieläintilan), 3–12-vuotiaat 18 €/hlö (sis. pandatalon, eläinpuiston jakotieläintilan). Pandatalossa käynti on kertakäynti, eläinpuiston ja kotieläintilan lippu on voimassa 2 vrk.
 • Sunnuntain hyväntekeväisyyskonserttilippu on erikseen, hintaan 27,50 €. Eppulit tarjoavat lipun syöpälapselle, muut perheenjäsenet omakustanteisesti. Kirjeitä kuolemalle -teatteriesitys järjestetään sunnuntaina ennen konserttia klo 10.

Ilmoittautuminen retkelle viimeistään 12.3. osoitteeseen sykero@lssy.fi. Kerro ilmoittautumisen yhteydessä:

 • osallistujien nimet ja iät
 • osallistuuko perhe yhteiskuljetukseen
 • osallistuuko perhe konserttiin

Huom! Sykerö tukee perheitä joko Ähtärin-matkan kuluissa tai Sylvan kevätpäivien osallistumiskuluissa.  Sylvan kevätpäivät järjestetään 26.–27.5. Helsingissä. Perheiden on mahdollista osallistua molempiin halutessaan, mutta taloudellisen tuen Sykeröltä saa ainoastaan toiseen.

 

Lue lisää:

 


Lähde Matkarin matkalle – varaa paikkasi ajoissa!

(20.2.2018)

Ole nopea ja varaa pikaisesti paikkasi tämän vuoden matkoille. Teatterireissut Poriin (21.4.) ja Helsinkiin (11.5.) sekä ruskamatka (17.–23.9.) ovat jo täynnä.

 

 

Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen matkatoimisto Matkari Oy järjestää tänä vuonna lähes 30 matkaa, jotka suuntautuvat niin kotimaahan kuin ulkomaillekin. Matkarin mukana pääset mm. Normandian kiertomatkalle sekä risteilylle Pietariin ja Riikaan. Lisäksi suunnataan Viroon kukkamarkkinoille, juhannuksenviettoon Saarenmaalle ja hyvinvointilomalle Pärnuun.

Kestosuosikkeja kotimaan matkoista ovat monipuoliset teatteri- ja musikaaliretket, sykähdyttävät oopperaesitykset, lossikierros Turun ainutlaatuisessa saaristossa, Örön saari sekä ruskamatka Lapin väriloiston keskelle.

Tutustu Matkarin monipuoliseen matkatarjontaan osoitteessa www.lssy.fi/matkari. Voit ilmoittautua matkalle nyt myös täyttämällä sähköisen lomakkeen verkkosivuillamme.

 

Osallistu arvontaan ja voita matkalahjakortti

Tervetuloa tutustumaan upeaan Tonavan risteilymatkaan ja muuhun tämän vuoden matkatarjontaan. Osallistu matkalahjakortin arvontaan 28.2.2018 saakka Matkarin toimistossa (Itäinen Pitkäkatu 30, Turku).

 


Kurssi syövän sairastaneille keliaakikoille 3.–6.4.2018

(28.12.2017, päivitetty 20.2.2018)

Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen ja Keliakialiiton yhteistyökurssilla käsitellään keliakian hoitoa syövän sairastaneilla keliaakikoilla.  

Sopeutumisvalmennuskurssi syövän sairastaneille keliaakikoille pidetään Meri-Karinan hyvinvointikeskuksessa (Seiskarinkatu 35, Turku) 3.–6.4.2018. Kurssia rahoittaa STEA, joten osallistuminen on maksutonta ilman omavastuuosuutta. Kurssille valitaan 20 osallistujaa.

Kurssilla saa tietoa syövästä toipumisesta ja keliakiasta sekä mm. lisätään gluteenittomien tuotteiden tuntemusta ja harjaannutaan gluteenittomassa leivonnassa. Kurssilla myös lisätään voimavaroja syövästä toipumisessa ja elinikäisen sairauden kanssa elämisessä sekä jaetaan kokemuksia toisten syövän sairastaneiden keliaakikkojen kanssa.

Sopeutumisvalmennuskurssille haetaan täyttämällä ja lähettämällä sähköinen hakemus 28.2.2018 mennessä. Hakemuksen voi halutessaan myös tulostaa ja lähettää kirjepostilla Keliakialiittoon osoitteella Keliakialiitto/Kurssit, Hammareninkatu 7, 33100 Tampere.

» Katso tarkemmat ehdot ja hakuohjeet
» Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen kurssitoiminta

 


Taideterapiaryhmä syöpään sairastuneille Vakka-Suomen alueella asuville

(17.2.2018)

Uudessakaupungissa toteutetaan keväällä 2018 taideterapiaryhmä, joka on suunnattu syöpään sairastuneille Vakka-Suomen alueella asuville Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen jäsenille. Terapian kesto on kymmenen kertaa, kokoontumiset ovat kerran viikossa kolme tuntia kerrallaan.

 

 

Terapiaryhmä antaa kokemuksen nähdyksi ja kuulluksi tulemisesta sekä ajatusten ja tunteiden jakamisesta turvallisessa vertaisryhmässä. Terapian kautta voit löytää tasapainoa haasteelliseen elämäntilanteeseen. Terapia antaa tilaa rehellisille tunteille ja ajatuksille, myös pelolle ja surulle sekä toivolle ja uusille näkökulmille.

Terapian tavoitteena on antaa eheyttäviä ja rikastuttavia kokemuksia sekä kannatella vaikeassa elämänvaiheessa. Ekspressiivinen taideterapia korostaa luovuuden sekä taiteen merkitystä ja sopii kaikille. Aikaisempi kokemus kuvien tekemisestä ei ole tarpeen, eikä kuvia arvostella.

Terapian ajankohta on 15.3.–24.5.2018, torstaisin klo 10–13. Tapaamispaikkana on Ystävän Tupa Uudessakaupungissa osoitteessa Alinenkatu 26.

Kymmenen kerran terapiajakso maksaa osallistujalle 100 €, materiaalit sisältyvät hintaan. Terapeuttina toimii ekspressiivinen taideterapeutti Auli Sormunen.

Tiedustelut ja ilmoittautumiset: Auli Sormunen, 050 353 1765 tai aulimaarit@gmail.com

 


Nuorten tapaamiset käynnistyvät Meri-Karinassa 1.3.

(13.2.2018)

Kevään tapaamisten tarkoituksena on kerätä yhteen Sykerö-nuoria, tutustua, vaihtaa kokemuksia ja suunnitella mukavaa yhteistä toimintaa. Kokoontumiset ovat pääsääntöisesti Meri-Karinan ”pommarissa” arki-iltana klo 18–20 joka toinen viikko.

Vetäjinä toimivat syksyn mediakurssilta tuttu Ville Havukainen ja Maare Nordlund. Molemmat nuoret aikuiset ovat käyneet läpi rankat syöpähoidot ja olleet aiemmin mukana mm. Sylvan toiminnassa. Nyt Meri-Karinassa alkavaa nuorten toimintaa on ollut suunnittelemassa myös Sykerön toimikunnan jäsen Hanna Ronumäki. Ohjaajat kuulevat mielellään myös nuorten ajatuksia yhteisten kokoontumisten sisällöiksi.

Ensimmäisellä kokoontumiskerralla sovitaan seuraavista tapaamisista. Vanhemmat, varaattehan ensimmäisen kerran alusta aikaa vartin verran käytännön asioista sopimiseen. Viimeinen tapaaminen on viikolla 21, juuri ennen kuin koulut päättyvät ja kesäloma alkaa.

Ilmoittautumiset 27.2. mennessä osoitteeseen sykerö@lssy.fi. Pyydämme ystävällisesti huomioimaan, että  Meri-Karinassa on arki-iltaisin myös muita käyttäjiä.

Kaikki yli 10-vuotiaat, tervetuloa mukaan!

 


Salo-Karinasta vapautumassa kaksi vuokra-asuntoa

(13.2.2018)

Salon keskustassa sijaitsevasta kiinteistöstä on vapautumassa kaksi asuntoa 1.3.2018 alkaen. Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen omistama Salo-Karinan pienkerrostalo sijaitsee osoitteessa Helsingintie 52.

 

 

Salo-Karinan vuokratalo on rakennettu vuonna 2001 ja käsittää 12 huoneistoa. Maaliskuun alusta vapaina ovat seuraavat asunnot:

 • 1h + tk 35 m2 (475 €/kk)
 • 2h + kk 36,5 m2 (495 €/kk)

Vuokraan sisältyy sähkö ja vesi. Vuokrahintojen tarkistus tehdään 1.4.2018.

Täytä sähköinen asuntohakemus.

 

Lisätiedot:
Camilla Carpelan, asuntosihteeri
050 591 4974, camilla.carpelan@lssy.fi

 


Sykerö-vanhemmat, tervetuloa ratsastamaan Jaakkolan Islanninhevostallille

(13.2.2018)

Sykerö-kerho tarjoaa isille ja äideille mahdollisuuden päästä ratsastamaan Jaakkolan Islanninhevostallille, joka sijaitsee Mynämäen Kalelassa (Unholantie 48).

Sykerö on varannut Elämysratsastuksen lauantaille 31.3. klo 12–14. Mukaan mahtuu seitsemän ensimmäiseksi ilmoittautunutta. Jos halukkaita on enemmän, heille varataan toinen päivä.

Elämysratsastus sopii normaalikuntoiselle reippaalle aikuiselle ilman ratsastuskokemusta tai pitkän tauon jälkeen palauttamaan ratsastustaitoa. Ratsastus aloitetaan kentältä (edetään käynnissä ja mahdollisesti kokeillaan ravia/tölttiä), saadaan tuntumaa hevosen selässä olemiseen ja sitten suunnataan loppuajaksi maastoon. Aikuisen painoraja on 90 kiloa.

Tallilta saa kypärän lainaksi, muuten päälle säänmukainen vaatetus ja kengät, joissa vähän korkoa. Osallistujilla tulee olla oma tapaturmavakuutus.

Ilmoittautumiset 11.3. mennessä osoitteeseen sykero@lssy.fi. Ilmoitathan heti, jos et pääsekään mukaan, jotta voimme antaa paikkasi mahdolliselle jonossa olevalle.

 

Lisätiedot:

 


Kansainvälistä lasten syövän päivää vietettiin näyttävästi Myllyssä

(12.2.2018)

Kauppakeskus Myllyssä muistettiin pieniä syöpäpotilaita ja jaettiin tietoa lasten syöpäsairauksista lauantaina 10.2.

Kansainvälisen lasten syövän päivän teeman mukaiset tapahtumat jatkuvat TPS–Lukko-matsilla, joka pelataan Gatorade Centerissä lauantaina 17.2. klo 17. Aloituskiekon pudottaa Sykerö-kerhon lapsi tai nuori. Tule mukaan!

 

Esillä oli tuoleja, jotka kuvastivat kaikkia Tyksin hoitoalueella vuoden 2017 aikana syöpään sairastuneita lapsia.

 

Lavalla nähtiin vauhdikkaita tanssiesityksiä, joissa jokaisessa oli mukana syövän sairastaneita lapsia joko yksin tai ryhmässä.

 

Tapahtumassa esittäytyivät Sykerö-kerho, Team Rynkeby Turku ja Aamu Suomen Lasten Syöpäsäätiö.

 

Kultanauha on kansainvälinen lasten syöpien tunnus, jolla osoitat tukesi syöpään sairastuneille lapsille, nuorille ja heidän läheisilleen.

 

Kiitos järjestäjille, osallistujille, lahjoittajille sekä kaikille tukensa muuten osoittaneille!

 

» Lisää kuvia tapahtumasta Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen Facebook-sivulla

 


Ensitietopäivistä eväitä henkiseen ja fyysiseen selviytymiseen

(7.2.2018)

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri ja Lounais-Suomen Syöpäyhdistys järjestävät ensitietopäiviä, jotka on tarkoitettu hiljattain sairastuneille ja syöpähoitojen alkuvaiheessa oleville aikuisille potilaille läheisineen.

 

 

Ensitietopäivät tarjoavat ajankohtaista tietoa sekä uusia näkökulmia sairastumisen aiheuttamassa muuttuneessa elämäntilanteessa. Tilaisuuksissa on puhumassa eri alojen ammattilaisia. Myös potilaan läheiset ovat tervetulleita.

 
TURUSSA

Keskiviikkona 7.3. klo 12–16 Tyksin T-sairaalan Risto Lahesmaa -salissa (Hämeentie 11, Turku)

Vapaa pääsy, ei ennakkoilmoittautumista. Lisätietoja antaa Tyksin kuntoutusohjaaja Minna Mikola, 02 313 7295, minna.mikola@tyks.fi. Tutustu ohjelmaan: Miten selvitä arjessa syöpähoitojen keskellä -ensitietopäivät 2018

 
UUDESSAKAUPUNGISSA

Maanantaina 12.3. klo 12–16 Novida ammattiopiston auditoriossa (Liljalaaksonkatu 23, Uusikaupunki)

Tervetuloa Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen ja Tyks Vakka-Suomen sairaalan ”Syöpäpotilasta ja hänen läheisiään tukemassa” -ensitietopäivään. Ilmoittautumiset 26.2.–5.3. numeroon 050 520 3697 (arkisin klo 9–15).

Ohjelma:

 • Klo 12.00–12.10 Tilaisuuden avaus (Esko Tähtinen, Lounaissuomen Syöpäyhdistys, Uudenkaupungin paikallisosasto)
 • Klo 12.10–12.40 Syövän hoitokäytännöt (erikoislääkäri Johanna Ruohola, Tyks)
 • Klo 12.40–13.00 Mistä löytäisin luotettavaa tietoa (sh Sirpa Keskinen, Tyks Vakka-Suomen sairaala)
 • Klo 13.00–13.45 Syöpäpotilaan hoitoa tukeva ravitsemus (ravitsemisterapeutti Katja Mäkelä, Uudenkaupungin terveyskeskus)
 • Klo 13.45–14.00 Syövän kanssa voi selvitä (kokemusasiantuntijat Ritva Heinistö ja Kari Ahde, VSSHP)

Klo 14.00–14.30 Kahvitauko

 • Klo 14.30–15.00 Sairastuneen sosiaaliturva (sosiaalityöntekijä Laila Kiven, Tyks, luennon esitys taltioituna)
 • Klo 15.00–15.30 Jaksamisen tukeminen, kuntoutuminen (toimintaterapeutti Minna Mikola, Tyks)
 • Klo 15.30–16.00 Seksuaalineuvoja syöpäpotilaan tukena (seksuaalineuvoja, sh Sari Tukiainen, Tyks)
 • Klo 16.00 Tilaisuuden päätös (Esko Tähtinen)

 


Syöpäseulontaan osallistumisessa merkittäviä alueellisia eroja

(Syöpäjärjestöt 6.2.2018)

Syöpäseulontoihin osallistutaan hyvin eri tavoin eri puolilla Suomea. Tämä selviää Suomen Syöpärekisterin julkaisemista rintasyövän sekä kohdunkaulasyövän seulontaohjelmien vuosikatsauksista.

Syöpärekisterin seulontajohtaja Tytti Sarkealan mukaan joissain kunnissa vain 61 prosenttia naisista osallistuu kohdunkaulan syövän seulontaan. Parhaimmillaan osallistumisprosentti on 79.

– ­­­Osallistumisaktiivisuutta voidaan tutkitusti lisätä parantamalla kutsukäytäntöjä. Kaikkien kuntien pitäisi tarjota kutsussa valmiiksi varattua aikaa ja paikkaa, sekä lähettää uusintakutsu seulontaan osallistumattomille, Sarkeala painottaa.

Osallistumisaktiivisuus vaikuttaa siihen, kuinka hyvin seulontaohjelma pystyy vähentämään syöpäkuolemia. Rintasyövän seulontoihin osallistutaan ahkerasti: osallistumisaste vaihteli Uudenmaan sairaanhoitopiirin 78 prosentista Satakunnan ja Ahvenanmaan 88 prosenttiin.

Alueellisia eroja havaittiin myös löydösmäärissä. Erot voivat johtua esimerkiksi syöpäilmaantuvuuden ja seulonnan toimintatapojen vaihtelusta. Jatkossa Syöpärekisteri aikookin paneutua tarkemmin seulonnassa ilmeneviin alueellisiin eroihin ja niiden syihin sekä laajemmin seulontoihin liittyvään eriarvoisuuteen.

 

Lue lisää:

 


Tuolitapahtumalla muistetaan pieniä syöpäsairaita

(5.2.2018) 

Kansainvälistä lasten syövän päivää vietetään näyttävästi kauppakeskus Myllyssä lauantaina 10.2. klo 11–14.

 

Kultanauha on kansainvälinen lasten syöpien tunnus, jolla osoitat tukesi syöpään sairastuneille lapsille, nuorille ja heidän läheisilleen.

Tapahtumassa jaetaan tietoa lasten syövistä Suomessa, niiden hoidosta ja hoitojen tutkimuksesta sekä rahoituksesta. Esillä on tuoleja, jotka kuvastavat kaikkia viime vuoden aikana Turun yliopistollisen keskussairaalan hoitoalueella syöpään sairastuneita lapsia. 

Lavalla nähdään vauhdikkaita tanssiesityksiä, joissa jokaisessa on mukana syövän sairastaneita lapsia joko yksin tai ryhmässä. Lisäksi luvassa on tietoiskuja sekä Sykerö-kerhon, Team Rynkeby Turun ja Aamu Suomen Lasten Syöpäsäätiön toiminnan esittelyä. Myynnissä on rintanappeja, pipoja ja nalleja. Lipaskeräystä.

Kansainvälistä lasten syövän päivää vietetään nyt jo 17. kertaa yli 60 maassa. Suomessa päivää vietetään 8. kertaa yli kymmenellä paikkakunnalla Sylva ry:n ja muiden valtakunnallisten sekä paikallisten yhdistysten ja kerhojen järjestämänä. Kansainvälisen lasten syövän päivän virallinen ajankohta on 15.2.

 

Sykerö, Aamu Säätiö ja TPS lasten syövän asialla 

Lauantaina 17.2. Sykerö-kerho on Aamu Säätiön kanssa TPS-Lukko-matsissa, joka pelataan Gatorade Centerissä klo 17 alkaen. Aloituskiekon pudottaa Sykerön lapsi tai nuori. Infektioriskissä oleville on järjestetty paikat omasta aitiosta.

Pelissä jaetaan tietoa lasten syövistä ja niiden hoidosta sekä kerätään varoja hyvään tarkoitukseen syöpää sairastavien lasten ja heidän perheidensä hyväksi.

Paikalle kaivataan reippaita sykeröläisiä lipaskerääjiksi, myyjiksi ja flyereiden jakajiksi. Ilmoitathan halukkuudestasi osoitteeseen sykero@lssy.fi sunnuntaihin 11.2. mennessä.

 

Tapahtumat Facebookissa:

 


Vuoden 2018 jäsenkortti ja -lasku lähetetään Jäsentiedotteen mukana 

– tutustu lehteen digitaalisesti jo nyt!

(16.1.2018, päivitetty 5.2.2018)

Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen julkaisema Jäsentiedote-lehti jaetaan yhdistyksen jäsenille helmikuun puolivälissä. Vuoden 2018 jäsenkortin ja -maksulaskun löydät lehden lisäkannesta.

Voit tutustua ennakkoon Jäsentiedotteen digitaaliseen näköislehteen.

Jäsentiedotteessa kerrotaan mm. yhdistyksen tarjoamista palveluista, paikallisosastojen ja potilaskerhojen tuki- ja virkistystoiminnasta sekä matkatoimisto Matkarin tämän vuoden monipuolisista matkavaihtoehdoista. Lehdessä on myös paljon muuta hyödyllistä tietoa jäsenille.

 

Syöpäyhdistyksen jäsenyys takaa monia etuja

Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen jäsenet saavat rahanarvoisia etuja mm. Meri-Karinan majoitus-, ravintola- ja liikuntapalveluistaMatkarin matkoista sekä kymmenistä jäsenalennusliikkeistä.

Lisäksi yksityiset lääkäripalveluasemat myöntävät tuntuvia alennuksia. Edut ovat vuosikohtaisia.

Liity jäseneksi ja lunasta edut itsellesi! Yhdistyksen jäsenenä tuet samalla tärkeää työtämme.

 

 

 

 


Maailman syöpäpäivä kannustaa terveellisiin valintoihin

(31.1.2018)

Maailman syöpäpäivää vietetään tulevana sunnuntaina 4.2. Teemalla #mevoimme #minävoin, #wecan #ican kannustetaan aktiivisesti liikkeelle, jotta syöpä voidaan voittaa.

 

 

 

Syöpäpäivänä oma terveys on hyvä syy tehdä henkilökohtaisia terveyspäätöksiä ja esimerkiksi lähteä liikkumaan, aloittaa tipaton viikonloppu tai savuton, nikotiiniton loppuelämä. Lounais-Suomen Syöpäyhdistys jalkautuu silloin kauppakeskus Hansaan kertomaan toiminnastaan ja keräämään varoja syövän vastaiseen työhön.

Jaa oma terveyspäätöksesi sosiaalisessa mediassa ja olet mukana levittämässä Maailman syöpäpäivän teemaa eteenpäin.

 

Lue lisää:

 


Syövästä selviydytään yhä paremmin – maiden väliset erot edelleen suuria

(Syöpäjärjestöt 31.1.2018)

Yhä useampi selviytyy syövästä, jopa kaikkein tappavimmista, arvioidaan juuri julkaistussa maailman suurimmassa väestöpohjaisessa tutkimuksessa, CONCORD-3:ssa. Tutkimus analysoi tietoja 322 syöpärekisteristä eri puolilta maailmaa ja vertaili potilaiden viiden vuoden suhteellisia elossaololukuja.

Lancetissa 31.1.2018 julkaistu tutkimus kattaa maat, joissa asuu kaksi kolmasosaa maailman väestöstä. Syövästä selviytyminen vaihtelee valtavasti eri maissa, erityisesti tietyissä lasten syövissä. Suomi kuuluu kahdeksan parhaan selviytyjämaan joukkoon.

Vaikka lasten aivokasvaimista selviytyminen on parantunut monissa maissa, viiden vuoden elossaololuvut ovat kaksi kertaa suurempia Tanskassa ja Ruotsissa (noin 80 %) kun Meksikossa ja Brasiliassa (alle 40 %) vuonna 2010–2014 diagnoosin saaneilla lapsilla. Tässä näkynevät erot syövän toteamisen ja syöpähoitojen saatavuudessa ja laadussa.

CONCORD-3-tutkimus perustuu väestöpohjaisiin syöpärekistereihin, joiden avulla voidaan arvioida sekä syövän ehkäisystrategoiden onnistumista että terveydenhoitojärjestelmän onnistumista syövän hoitamisessa.

– Voimme iloita Suomen elossaololuvuista, jotka ovat maailman parhaimmistoa. Arvioinnin kannalta tärkeä merkitys on kansallisella syöpärekisterillä, jonka avulla saadaan tietoa potilaiden selviytymisestä koko Suomessa, muistuttaa Syöpäjärjestöjen tutkimuslaitoksen, Suomen Syöpärekisterin johtaja Nea Malila.

 

Syövästä selvitään parhaiten pienessä ryhmässä maita

Parhaiten syövistä on selviydytty viimeisten 15 vuoden aikana Suomessa, Norjassa, Islannissa, Ruotsissa, Yhdysvalloissa, Kanadassa, Australiassa ja Uudessa Seelannissa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Australiassa vuosien 2010–2014 välillä rintasyöpään sairastuneiden naisten viiden vuoden suhteellinen elossaololuku on 90 prosenttia, verrattuna 66 prosenttiin rintasyöpään sairastuneiden intialaisten vastaavasta.

Suomessa rintasyöpään sairastuneiden naisten viiden vuoden suhteellinen elossaololuku oli 89 prosenttia, joka on Islannin ja Norjan ohella Euroopan suurin. Yleisimmistä syöpätaudeista Suomessa selvittiin hyvin myös eturauhasen syövästä (93 %) ja paksusuolen syövästä (65 %).

Suomessa 2000-luvulla elossaololuvut ovat kasvaneet etenkin suolisto-, eturauhas-, maksa- ja haimasyöpään sekä ihomelanoomaan ja lymfoomiin sairastuneilla potilailla. Näissä syöpätaudeissa kasvua on ollut yli 3 prosenttiyksikköä.

Vaikka haima-, maksa- ja keuhkosyöpä ovat edelleen tappavimpia syöpiä, ovat viimeisen 20 vuoden aikana elossaololuvut kasvaneet merkittävästi monissa maissa. Tappavimpien syöpien elossaololuvut ovat kasvaneet Suomessa enemmän, jos rajaudutaan potilaisiin, joiden syöpädiagnoosi on mikroskooppisesti varmennettu. Varmentamatta jääneiden syöpien suurempi määrä Suomen aineistossa voi selittää elossaololukujen hitaampaa kasvua. Suomessakin maksasyövän suhteellinen elossaololuku kasvoi 7 prosentista 10 prosenttiin kaikkien tapausten joukossa ja 10 prosentista 15 prosenttiin jos diagnoosi oli varmennettu kudosnäytteen avulla.

 

Lue lisää:

 


Oletko jo hankkinut uima-asun käyttöoikeusrannekkeen?

(29.1.2018)

Ranneke oikeuttaa käyttämään uimapukua uimahallin sauna- ja pesutiloissa, vaikka säännöt velvoittaisivatkin toimimaan toisin.

 

 

Nähdessäsi rannekkeen tai uima-asuun kiinnitetyn sinisen merkin voit luottaa siihen, että uimapuvun käyttöön on perusteltu syy, esimerkiksi syöpäsairaus tai avanne. Käyttöoikeusrannekkeen voit ostaa Meri-Karinan hyvinvointikeskuksen infosta (Seiskarinkatu 35, Turku) hintaan 3,50 €.

 


Tänä vuonna tapahtuu – tule mukaan!

(26.1.2018)

Tutustu alkuvuoden tapahtumatarjontaamme. Tiedot tarkentuvat verkkosivuillemme kevään kuluessa.

 

 

Sykerön tuolitapahtuma Myllyssä 10.2. Sykerö-kerho jalkautuu kauppakeskus Myllyyn yhdessä Team Rynkeby Turun sekä Aamusäätiön kanssa klo 11–14. Tapahtumassa jaetaan tietoa lasten syövistä Suomessa, niiden hoidosta ja hoitojen tutkimuksesta sekä rahoituksesta. Myllyn keskustorilla on esillä tuoleja, jotka kuvastavat sairastuneita lapsia. Lavalla on ohjelmaa ja tietoiskuja. Tempaus on osa 15.2. vietettävää kansainvälistä lasten syövän päivää. Sykerö, Aamusäätiö ja TPS ovat yhdessä lasten syövän asialla myös TPS-Lukko-pelissä 17.2.

LSSY:n NIKO-projektin sekä Linkki-toiminnan maksuttomat yhteistyötilaisuudet 20.3. Tule kuulemaan ja keskustelemaan nuorten terveydenedistämisen aiheista! Taide- ja toimintatalo Vimmassa (Aurakatu 16, Turku) järjestetään koulutus klo 13–15 nuorten parissa toimiville ammattilaisille. Iltatilaisuus on suunnattu nuorten vanhemmille ja huoltajille. Se pidetään Perhetalo Heidekenissa (Sepänkatu 3, Turku) klo 17.30 alkaen. Tutustu ohjelmaan ja ilmoittautumistietoihin.

Asiantuntijatietoa keuhkosyövästä Meri-Karinassa 22.3. Kaikille avoin yleisöluento pidetään Meri-Karinan hyvinvointikeskuksen (Seiskarinkatu 35, Turku) Airisto-salissa klo 17.30–19.30. Aiheeseen pureudutaan potilaan, lääkärin sekä terveydenedistämisen ammattilaisen näkökulmista. Tilaisuus on tarkoitettu keuhkosyöpään sairastuneille sekä heidän läheisilleen, ammattihenkilöille, opiskelijoille ja muille aiheesta kiinnostuneille. Kahvitarjoilu. Ohjelma tarkentuu myöhemmin. Ilmoittautumiset 16.3. mennessä: www.lssy.fi/ilmoittautuminen tai 02 2657 666

Pääsiäisherkkumyyjäiset Meri-Karinassa 28.3. Meri-Karinan keittiön loihtimia herkkuja voi ostaa kotiin viemisiksi Meri-Karinassa pidettävistä myyjäisistä klo 11–14. Tervetuloa! Meri-Karinan keittiö on kiinni pääsiäispyhät.

Sote-tilaisuus 11.4. Meri-Karinassa klo 17. Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen ja Turun Seudun Vammaisjärjestöjen yhteistyötilaisuudessa kuullaan sote-uudistuksen ajankohtaisimmat uutiset. Puhumassa HUS:n toimitusjohtaja Aki Lindén, muutosjohtaja Antti Parpo ja JärjestöSoteHanke 113:n asiantuntija Marjut Aalto. Ilmoittautumiset 6.4. mennessä: kati.tilli@lssy.fi tai 040 715 0004 (Päivi Kukkonen)

Virkistys- ja teemalomilta hyvää oloa arkeen. Meri-Karina tarjoaa mieltä ja kehoa virkistäviä lomia. Virkistyslomien ajankohdat ovat vuonna 2018 seuraavat: 7.–11.5., 27.–31.8. ja 17.–21.12. Naisia hemmotellaan Well­ness Weekend for Ladies -teemalomilla 21.–22.4. ja 17.–18.11. Äijät saavat oman päivänsä 12.4. Lue lisää omarahoitteisista lomistamme.

 


Keväisen kaunis Tonava kutsuu rentoutumaan

(29.12.2017, päivitetty 26.1.2018)

Varaa nyt paikkasi matkatoimisto Matkarin järjestämälle Tonavan risteilylle. Viikon mittaiselle jokilaivaristeilylle lähdemme 30.4.2018. Kannattaa toimia nopeasti, sillä paikkoja on rajoitetusti.

Matkalla näemme upeita pääkaupunkeja, niiden hie­noja historiallisia nähtävyyksiä ja joenvarren levollisia maisemia. Tutustumme ensin Buda­pestiin, ihastuttavaan kylpyläkaupunkiin. Kul­jemme kävelykadun kaupoissa ja kahviloissa ja poikkeamme kauppahalliin ja linnakukkulan vanhoille kujille. Bratislavassa ihailemme pas­tellinsävyistä vanhaakaupunkia, joka hurmaa autottomine katuineen ja komeine aukioineen. Wienin hienostunut ilmapiiri on aivan omaa luokkaansa.

Katselemme mahtavaa arkkitehtuuria ja ais­timme klassikkokahviloiden tunnelmaa. Jokea reunustaa jyrkät rinteet, viinitarhat ja rau­niolinnat, joiden lomassa on pieni, idyllinen Dürnstein ja Melkin maineikas barokkiluostari. Viimeisenä iltana matka jatkuu kohti Saksaa Passaun pittoreskiin kaupunkiin, joka kolmen joen yhtymäkohdassa on oiva päätepiste hie­nolle risteilylle.

 

Lisätiedot ja varaukset:

Matkari Oy
Itäinen Pitkäkatu 30, Turku
02 2657 913, matkari@lssy.fi
www.lssy.fi/matkari

 

 


Hyödynnä yksityisten lääkäriasemien myöntämät jäsenedut jäsenkorttia vilauttamalla 

(24.1.2018)

Terveystalo ja Mehiläinen tarjoavat Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen jäsenille vuosikohtaisia etuja. Mukana on tänä vuonna myös Mehiläinen NEO.

Vuoden 2018 jäsenkortti toimitetaan jäsenille Jäsentiedote-postituksen yhteydessä helmikuun puolivälissä. Pidäthän jäsenkortin mukana asioidessasi jäsenalennusta myöntävissä liikkeissä ja esitä se ennen maksutapahtumaa.

Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen jäsenenä olet oikeutettu seuraaviin etuihin, jotka ovat voimassa vuoden 2018 (alennuksia ei voi yhdistellä):

 

Terveystalon toimipisteet

Terveystalo Turku Pulssi, Humalistonkatu 9–11
Terveystalo Turku Aninkainen, Aninkaistenkatu 13 (sisäänkäynti Tuureporinkatu 7)
Terveystalo Salo, Turuntie 12 B (2. krs)
Terveystalo Forssa, Kutomonkuja 2 A 2

 • Kuvantamis- ja laboratoriopalvelut –20 % (alennus voimassa olevasta hinnaston mukaisesta hinnasta, voimassa Turun, Salon ja Forssan toimipisteissä)
 • 10 euron etuseteli Terveystalon palveluihin kaikissa Terveystalon toimipisteissä (toimitetaan Jäsentiedotteen yhteydessä helmikuussa)
 • Hammaslääkärin tekemä kattava hammastarkastus etuasiakashintaan 38,50 €*. Palvelu sisältää kirjallisen hoitosuunnitelman ja vuosittaiset muistutukset tarkastuksista. (*Hinta mahdollisen Kela-korvauksen jälkeen. Kela korvaa hammastarkastuksen joka toinen vuosi. Ilman Kela-korvausta hinta on 54 €).

 

Mehiläisen toimipisteet

Mehiläinen lääkäriasema Turku, Kauppiaskatu 8
Mehiläinen lääkäriasema Salo, Vilhonkatu 8
Mehiläinen NEO, Joukahaisenkatu 6, Turku

 • Ei poliklinikkamaksua lääkärikäynneistä
 • Kuvantamis- ja laboratoriotutkimukset –10 %
 • Patologiset tutkimukset –15 %
 • Rintojen alueen kuvantamistutkimukset ja näytteenotot –15 %

 

Lisätiedot:

 


Syöpälapsiperheille virkistystä ja vertaistukea  

Sykerö-kerhon alkuvuoden kalenteri on täyttynyt monipuolisella ja mukavalla toiminnalla. Monien infektioriskittömien tilaisuuksien järjestäminen mahdollistuu yhteistyökumppaneiden tuella.

(23.1.2018)

 

 

Lapsisyöpäpotilasperheille suunnattuun ohjelmaan voi tutustua tarkemmin Sykerön verkkosivuilla ja avoimilla Facebook-sivuilla. Tässä poimintoja tulevasta:

Leo’s leikkimaa leikittää 31.1. Leikkimaa avaa ovensa Porissa ja haluaa kutsua Sykerö- ja Syöpykkä-perheet tutustumaan jättimäiseen maahansa 31.1. klo 15–18, ennen ovien avautumista muille. Tilaisuus on maksuton. Ilmoittaudu mukaan 25.1. mennessä osoitteeseen minna.sookari@gmail.com. 

Infektioriskitön aamupäivä HopLopissa 6.2. Turun HopLop (Viilarinkatu 3) on auki vain sykeröläisille klo 9–12. Ilmainen sisäänpääsy. Ilmoitathan osallistumisestanne 5.2. mennessä osoitteeseen sykero@lssy.fi.

Tule mukaan teatterikerhoon! Näyttelijä Alisa Salonen on aloittanut Sykerön yli 6-vuotiaille lapsille suunnatun teatterikerhon tammikuussa. Kerhoa pidetään pääsääntöisesti parittomien viikkojen sunnuntaisin klo 14–15 Meri-Karinassa. Vaikka ensimmäinen kerta on jo ollut, voi kerhoon tulla rohkeasti mukaan ilman erillistä ilmoittautumista. Kerho sopii infektioriskissä oleville, joten flunssaisena ei voi osallistua. Lisätiedot: Alisa Salonen, asalonen87@gmail.com tai 050 346 9885.

Liikuntakerhossa temppuillaan ja palloillaan. Sykerön infektioriskitön liikuntakerho alkaa 7.2. Liikuntakerhoa järjestetään parillisten viikkojen keskiviikkoisin klo 17–18 (alle kouluikäiset) ja klo 18–19 (kouluikäiset) Fight Back Empowering -salissa (Linnankatu 49, Turku. Katso ilmoittautumistiedot Sykerön nettisivuilta. Lisätiedot: Tekla Mirala, tekla.mirala@gmail.com tai Pia Ilves, pia.ilves@lssy.fi, 044 451 5655.

Lastenhoitoapua vailla? Keväällä 2018 Sykerö järjestää jäsenperheilleen infektioriskittömiä lastenhoitopäiviä Meri-Karinassa kuukausittain. Sykerö haluaa tukea perheitä antamalla aikuisille hengähdystauon ja lapsille vertaistensa seuraa. Tarkemmat tiedot ajankohdista sekä ilmoittautumisohjeet lähetetään aina lähempänä lastenhoitopäivää. Lisätiedot: lapsiperhekoordinaattori Pia Ilves, pia.ilves@lssy.fi tai 045 451 5655 (ma ja ke).

Lapsensa menettäneiden ryhmätapaamiset. Lapsensa menettäneille sykeröläisille järjestetään kuusi ryhmätapaamista 8.3. alkaen. Tapaamisissa on tarkoitus jakaa omia lapsen menettämiseen liittyviä kokemuksia ja tunteita vertaisten kanssa keskustelemalla ja pienimuotoisen luovan työskentelyn kautta. Tapaamiset pidetään Meri-Karinassa, ja ohjaajana toimii taideterapeutti Kaisa Haltia. Ilmoittaudu 31.1. mennessä osoitteeseen sykero@lssy.fi.

 

Sykerö toimii syöpälapsiperheiden tukena

Sykerö järjestää lapsille ja nuorille infektiosuojatusti erilaisia harrastusmahdollisuuksia, teatteria, liikuntaa ja uintia – eli toimintaa, johon ei infektioeristyksessä olisi muuten mahdollisuutta osallistua. Muun muassa kaikki tämä on mahdollista lahjoittajien ansiosta.

Mustat suomenhevoset tekevät hyvää -kalenterikampanjan tuotto, 5 500 euroa, lahjoitettiin Sykerölle 13.1. Lions club Archipelago muisti joulujuhlassa kerhoa 8 000 euron lahjoituksella. Vapaaottelija Minna Grusanderilla on käynnissä huutokauppa, jonka tuotto suunnataan Sykerön toimintaan. Huutokauppa on auki perjantaihin 26.1.2018 klo 16.00 asti. Osallistu ja tue pieniä syöpäpotilaita!

 


Tervetuloa Turun paikallisosaston virkistyslauantaihin 

(23.1.2018)

Turun paikallisosaston ja LSSY:n kurssitoiminnan virkistyslauantaita vietetään Meri-Karinan hyvinvointikeskuksessa 17.3. klo 9–16. Paikat täyttyvät hurjaa vauhtia, joten kannattaa olla nopea, jos haluaa mukaan!

 

 

Luvassa on Turun ammattikorkeakoulun fysioterapeuttiopiskelijoiden järjestämää ohjelmaa. Allit-ryhmä tarjoilee elämänmakuisia runoja, tekstejä ja lauluja esityksessään ”Kesäksi rantakuntoon”. Lisäksi pelataan bingoa sekä nautitaan lempeistä löylyistä ja maittavasta lounaasta.

Hinta ohjelmineen ja aterioineen on 15 €. Tutustu ohjelmaan ja ilmoittautumisohjeisiin.

 


Äijäpäivässä hiki virtaa ja arkihuolet saavat kyytiä

(16.1.2018)

Meri-Karinassa Turussa järjestetään sopeutumisvalmennuskurssien ohella hyvää oloa huokuvia lomia. Äijät saavat ikioman päivänsä torstaina 12.4.2018. Ohjelmassa on mm. jumppaa, äänimaljarentoutusta sekä uintia kunnon löylyjen kera.

 

Ohjelma:

 • 8.00 Aamiainen
 • 9.00 Kuntopiiri, fysioterapeutti Esko Hirvinen
 • 10.00 Hikijumppa, fysioterapeutti Esko Hirvinen
 • 11.00 Tuhti äijälounas
 • 13.00 “Miehet on luotu kulkemaan”, Allit esiintyy
 • 14.00 Nepalilainen äänimaljarentoutus, Teija Kemppainen
 • 15.00 Kahvi ja pulla

Sauna on lämpimänä klo 8.00–16.00.

“NIKO-näyttely” on esillä Heikin Pihalla klo 11.00–13.00.

Eturauhassyöpään sairastuneiden ja läheisten ETUSET-ryhmän edustaja on paikalla klo 11.00–13.00.

Päivän hinta on ainoastaan 20 €/hlö, sisältäen ohjelman ja ruokailut (maksetaan 12.4.).

 

Äijäpäivään voi hakea:

Jos käytät perinteistä lomaketta, tulosta, täytä ja palauta lomake Meri-Karinaan (Meri-Karinan hyvinvointikeskus/Kurssitoimisto, Seiskarinkatu 35, 20900 Turku). Hakulomake on saatavilla myös Meri-Karinan kurssitoimistosta.

 

Lisätiedot:

 

 


Perhekurssit tukevat vanhemmuutta ja lisäävät koko perheen voimavaroja

(12.12.2017, päivitetty 16.1.2018)

Perhekurssit on tarkoitettu perheille, joissa on syöpää sairastava alle kouluikäinen, alakoululainen tai yläkouluikäinen lapsi. Sopeutumisvalmennuskurssit järjestetään Meri-Karinan hyvinvointikeskuksessa Kelan rahoittamina.

 

 

Perhekurssien tavoitteena on mm. antaa ajankohtaista tietoa lapsen syöpäsairauksista ja niiden hoidoista, löytää keinoja arjessa selviytymiseen ja antaa mahdollisuus koko perheelle tunteiden käsittelyyn. Lapsille tarjotaan onnistumisen kokemuksia ja leikkejä turvallisessa ympäristössä sekä lisätään heidän sosiaalisia taitojaan, itsetuntemustaan ja luovuuttaan. Kurssit auttavat myös sisaruksia ymmärtämään arjen tilanteita.

Kurssiohjelmaan kuuluu esim. asiantuntijoiden ohjaamaa ryhmätoimintaa ja keskusteluryhmiä aikuisille, ohjattua toimintaa lapsille ikätaso huomioiden ja koko perheen mukavaa yhdessä tekemistä. Yksi merkittävimmistä perhekurssien hyödyistä on vanhemmuuden tukeminen ja tukiverkkojen löytäminen perheille.

Perhekurssit vuonna 2018:

 • leukemia, yläkoululaisille, 11.–15.6., KELA nro 72006
 • leukemia, alle kouluikäisille, koulunsa aloittaville ja alakoululaisille, 25.–29.6., KELA nro 72005
 • syöpäsairaudet, alle kouluikäisille, koulunsa aloittaville ja alakoululaisille, 16.–20.7., KELA nro 72004
 • syöpäsairaudet, alle kouluikäisille, koulunsa aloittaville ja alakoululaisille, 30.7.–3.8., KELA nro 72003

Kelan rahoittamille kursseille haetaan Kelan lomakkeella KU132, joita saa myös Kelan toimistoista, syöpäyhdistyksen toimipisteistä sekä sairaaloiden sosiaalityöntekijöiltä, syöpähoitajilta ja kuntoutusohjaajilta. Liitä hakemukseen sairauskertomus tai lääkärin B-lausunto ja lähetä hakemuslomake liitteineen suoraan Kelaan. 

Lisätiedot:

 

 


Koko perheen virkistysleiri valtaa Meri-Karinan 2.–4.2.

(16.1.2018)

Sykeröt, Syöpykät ja Eppulit, tervetuloa koko perheen infektioriskittömälle virkistysleirille Meri-Karinaan helmikuun ensimmäisenä viikonloppuna. Leiri alkaa päivällisellä pe 2.2. klo 17 (saapuminen aikaisintaan klo 16) ja päättyy su 4.2. iltapäiväkahviin. Leiri on osallistujille maksuton Brother Christmasin lahjoituksen ansiosta.

 

 

Kesän sopeutumisvalmennuskursseilta tutut lastenhoitajat järjestävät mukavaa ja mielekästä puuhaa lasten ja nuorten ikä huomioiden. Vanhemmille on osin järjestettyä ohjelmaa, osin vapaata olemista yhdessä tai erikseen, omien mieltymysten mukaan. Luvassa on vertaistukea ja viihtymistä ilman stressiä kotitöistä. 

Lauantai-iltapäivänä vaativan erityistason psykoterapeutti Florence Schmitt pitää aikuisille luennon ja keskustelutilaisuuden aiheesta “Elämä lapsen syöpähoitojen jälkeen”. Lauantaina on myös perheiden yhteinen illanvietto. Uintimahdollisuus molempina päivinä. Osallistuminen viikonlopun ohjelmaan on valinnaista ja vapaaehtoista.

Ilmoittautuminen 24.1. mennessä osoitteeseen sykero@lssy.fi. Ilmoittautuminen vahvistetaan ilmoittautumisajan päätyttyä.

Kerro ilmoittautuessasi:

 • keitä leirille osallistuu
 • lasten iät
 • onko lapsi infektioeristyksessä
 • erityistoiveet viikonlopulle
 • erityisruokavaliot
 • jos osallistut vain osaan päivistä / vain luennolle tms.

Koko Meri-Karina on leiriläisten käytössä viikonlopun ajan. Jos tulijoita on enemmän kuin huoneita, ovat ensisijalla infektioeristyksessä olevat sekä he, jotka eivät aiemmin ole päässeet osallistumaan virkistysleirille.

Lisätiedot: Taina Ylenius, Sykerö-kerhon puheenjohtaja, 040 745 0855

 


Matkarin vuoden 2018 matkaohjelmat julkaistu

(9.1.2018)

Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen matkatoimisto järjestää tänä vuonna 30 matkaa, jotka suuntautuvat niin kotimaahan kuin ulkomaillekin.

 

 

Matkarin mukana pääset muun muassa Normandian kiertomatkalle sekä risteilylle Pietariin, Riikaan ja Tonavan jokivartta pitkin. Lisäksi suunnataan Viroon kukkamarkkinoille, juhannuksenviettoon ja hyvinvointilomalle sekä moniin kotimaan kohteisiin. Kestosuosikkeja ovat kesäiset teatterireissut, sykähdyttävät oopperaesitykset, lossikierros Turun ainutlaatuisessa saaristossa sekä ruskamatka Lapin väriloiston keskelle.

Palveluksessasi on asiantunteva matkanjohtaja koko matkan ajan. Monet Matkarin asiakkaista lähtevät mukaan uudelleen joka vuosi, ja uudet matkailijat ovat aina lämpimästi tervetulleita! Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen jäsenet saavat alennusta matkoista.

Lähde viihtymään ja kokemaan ikimuistoisia matkaelämyksiä! Tutustu matkaohjelmiin ja matkojen ajankohtiin Matkarin nettisivulla ja varaa paikkasi.

 

Laatumatkoja yli 30 vuoden kokemuksella

Matkari Oy on yli kolmenkymmenen vuoden ajan vienyt Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen jäseniä ja muita matkustajia moniin mielenkiintoisiin kotimaan ja ulkomaan matkakohteisiin. Lähdetpä lähelle tai kauas, Matkarin matkalla voit luottaa siihen, että matkasi on huolellisesti suunniteltu ja sinusta pidetään hyvää huolta kotiportilta maailmalle ja takaisin.

Matkojen vastuullinen matkanjärjestäjä on Matkari Oy, ellei toisin ole mainittu. Matkari Oy on rekisteröitynyt Kilpailu- ja kuluttajaviraston matkanjärjestäjä- ja matkanvälittäjärekisteriin ja asettanut sille järjestämistään matkoista valmismatkaliikkeistä annetun lain edellyttämän vakuuden.

Matkari noudattaa yleisiä valmismatkaehtoja sekä Matkarin lisä- ja erityisehtoja. Noudatamme näitä ehtoja viimeistään 30.6.2018 tehtyihin matkavarauksiin. 1.7.2018 ja sen jälkeen tehtyihin matkasopimuksiin sovelletaan uusia matkaehtoja, jotka perustuvat lakiin matkapalveluyhdistelmistä.

 


Temppuilua, palloilua, sirkustelua ja musiikkiliikuntaa – Sykerön liikuntakerho alkaa helmikuussa

(9.1.2018)

Sykerö-kerho aloittaa infektioriskittömän liikuntakerhon sykerölapsille helmikuussa. Kerho sopii kaikille halukkaille, lasten erityistarpeet huomioiden.

Liikuntakerhoa pidetään kahdeksana keskiviikkona (7.2., 21.2., 7.3., 21.3., 4.4., 18.4., 2.5. ja 16.5.) Fight Back Empowering -salilla osoitteessa Linnankatu 49a, Turku. Kerhoa ohjaavat LSSY:n lastenohjaajat Tekla Mirala ja Oskar Hirvinen.

Liikuntakerho jakautuu kahteen ryhmään:

 • klo 17–18 alle kouluikäiset (3–6-vuotiaat)
 • klo 18–19 kouluikäiset (yli 7-vuotiaat)
 • jos tarvetta, niin taaperoille pidetään oma kerho klo 16.30–17 (0–3-vuotiaat)

Liikuntakerho on tarkoitettu kaikille liikunnasta pitäville, mitään ei tarvitse osata etukäteen. Mukaan tarvitaan juomapullo ja mukavat vaatteet.

Ilmoittautumiset 4.2. mennessä osoitteeseen sykero@lssy.fi. Ilmoita viestissä:

 • keitä osallistuu (nimi ja ikä)
 • onko lapsella jotain erityistarpeita
 • toiveet liikuntakerholle
 • vanhemman puhelinnumero, josta vanhemman saa kiinni tunnin aikana, jos tarvetta

Ilmoittautuminen ei ole sitova, ja lapsi voi osallistua mukaan esimerkiksi vain kerran tai kaikkina kahdeksana kertana. Mukaan voi tulla myös myöhemmin, ilmoitathan silloin tulostasi.

Lisätietoa kerhosta saat ohjaaja Tekla Miralalta osoitteesta tekla.mirala@gmail.com tai lapsiperhekoordinaattori Pia Ilvekseltä pia.ilves@lssy.fi tai 044 451 5655 (ma ja ke).

 


Mainosta laajalevikkisissä julkaisuissamme

(13.11.2017, päivitetty 9.1.2018)

Haluaisitko hankkia ilmoitustilaa Lounais-Suomen alueelle jaettavista lehdistämme ja saada kattavaa näkyvyyttä liiketoiminnallesi? Tutustu vuoden 2018 mediakorttitietoihin!

 

 

Lounais-Suomen Syöpäyhdistys julkaisee kahta lehteä:

 • LOKI, joka ilmestyy kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä. Laajalevikkinen (n. 230 000 kpl) lehti jaetaan Lounais-Suomen alueelle ilmaisjakeluna. Lisäksi se tavoittaa yhdistyksen yhteistyökumppanit ja sidosryhmät valtakunnallisesti.
 • Jäsentiedote kerran vuodessa osoitteellisena yhdistyksen tuhansille jäsenille (n. 28 000). Vuoden 2018 Jäsentiedote postitetaan jäsenistölle helmikuun puolivälissä.

Halutessasi voit myös ryhtyä jäsenalennusta myöntäväksi yhteistyökumppaniksemme ja tukea syövän vastaista työtä! Jäsenalennusta myöntävät liikkeet saavat tarran, jonka voi kiinnittää esimerkiksi ulko-oveen merkiksi jäsenalennusliikestatuksesta. Päivitämme jäsenalennusliikelistaa nettisivuillemme ja lisäämme listan julkaisuihimme.

Toivomme, että jäsenalennusliike ilmoittaa itse mahdollisista esim. alennuksiin tai yhteystietoihin tulevista muutoksista osoitteeseen viestinta@lssy.fi. Samaan osoitteeseen voi lähettää yhteystietonsa sekä kertoa, millä alennusprosentilla haluaisi olla mukana.

Lisätiedot:

 
 
Uusi palsta alkaa seuraavassa LOKI-lehdessä

Askarruttaako sinua jokin syöpään liittyvä kysymys? Esitä se meille, etsimme siihen vastauksen. Kysymyksiä voi lähettää osoitteeseen viestinta@lssy.fi.

Kysymykset julkaistaan nimettöminä tai halutessasi nimimerkillä. Jos haluat, että kysymys ja vastaus esitetään kevään 2018 LOKI-lehdessä, lähetä kysymys tammikuun loppuun mennessä.

 

 


Lapsensa menettäneiden ryhmätapaamiset keväällä 2018 – ilmoittaudu 31.1. mennessä!

(11.12.2017, päivitetty 8.1.2018)

Lapsensa menettäneille sykeröläisille järjestetään kuusi ryhmätapaamista tänä keväänä. Tapaamisissa on tarkoitus jakaa omia lapsen menettämiseen liittyviä kokemuksia ja tunteita vertaisten kanssa keskustelemalla ja pienimuotoisen luovan työskentelyn kautta.

 

 

Tapaamiset pidetään Meri-Karina hyvinvointikeskuksessa (Seiskarinkatu 35, Turku). Ohjaajana toimii taideterapeutti Kaisa Haltia

Ryhmä kokoontuu:

 • to 8.3. klo 18–20
 • ti 20.3. klo 18–20
 • ti 10.4. klo 18–20
 • ti 24.4. klo 18–20
 • ti 8.5. klo 18–20
 • ti 22.5. klo 18–20

Ilmoittautuminen sähköpostitse osoitteeseen sykero@lssy.fi 31.1. mennessä (ilmoittautumisaikaa jatkettu).

 


Tiesitkö, että yhdessä nuuskapussissa on yhtä paljon nikotiinia kuin askillisessa tupakkaa?

Hymyä huuleen ja kouluttautumaan!

(10.1.2018)

Tule kuulemaan ja keskustelemaan nuorten terveydenedistämisen aiheista Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen NIKO-projektin sekä Linkki-toiminnan maksuttomiin yhteistyötilaisuuksiin tiistaina 20.3.2018. Päivän aikana järjestetään koulutus nuorten parissa toimiville ammattilaisille sekä iltatilaisuus, josta nuorten vanhemmat ja huoltajat saavat eväitä vanhemmuuteen.

 

 

Nuoret, nikotiini ja terveys -koulutusiltapäivä on suunnattu nuorten parissa toimiville ammattilaisille. Koulutus pidetään klo 13–15 nuorten taide- ja toimintatalo Vimmassa (Aurakatu 16, Turku). Ilmoittaudu mukaan: http://bit.ly/2zHCQEi

Ohjelma:

 • 13.00–13.30 Kahvitarjoilu ja nuuskanäyttely
 • 13.30–14.00 Nuori ja nikotiini – nikotiinituotteiden vaikutukset nuorten terveyteen / Minna Salakari, projektipäällikkö, terveydenedistämisen asiantuntija, opettaja.
 • 14.00–15.00 Motivoiva työtapa ja nuoren kohtaaminen / Jan Holmberg, sairaanhoitaja (YAMK), kouluttaja ja tietokirjailija  

Nikotiini on voimakkaasti riippuvuutta aiheuttava myrkky, joka on haitallista muun muassa nuorten vielä kehittymättömille aivoille sekä sydän-, suu- ja keuhkoterveydelle. Kaikki nikotiinituotteet aiheuttavat tutkitusti syöpäsairauksia. Nuorten nikotiinin käyttö monipuolistuu ja eri nikotiinituotteita käytetään runsaasti myös rinnakkain. Hyvinvoinnin turvaamiseksi on merkittävää, että nuorten nikotiinituotteiden käytön ennaltaehkäisyyn panostetaan yhä enemmän.

Eväsreppu tyhjillään? Hukassa oman nuoren kanssa?

Tarjoamme eväitä vanhemmuuteen 20.3. klo 17.30 alkaen teemalla “nuori, nikotiini ja terveys”. Perhetalo Heidekenissa (Sepänkatu 3, Turku) pidettävä tilaisuus on tarkoitettu nuorten vanhemmille ja huoltajille. Ilmoittaudu mukaan: Marianne Ylinen, 044 7355130 tai marianne.ylinen@vslapset.fi

Ohjelma:

 • 17.30–18.00 Nuuskanäyttely ja kahvitarjoilu
 • 18.00–18.30 Nuori ja nikotiini – mitä jokaisen vanhemman tulisi tietää nikotiinista ja nuoren terveydestä? / Minna Salakari, projektipäällikkö, terveydenedistämisen asiantuntija, opettaja
 • 18.30–19.30 Vähän noloo! – 6 vanhempien yleistä kysymystä nuorten päihteiden käytöstä / Jan Holmberg, sairaanhoitaja (YAMK), mielenterveys- ja päihdetyön asiantuntija, kouluttaja ja tietokirjailija

Nuorten nikotiinin käyttö monipuolistuu ja eri nikotiinituotteita käytetään yhä enemmän myös rinnakkain. Nuuskan käyttö on lisääntynyt huolestuttavasti. Nikotiinituotteiden käytön ennaltaehkäisy on merkittävää nuorten keskuudessa – nikotiini on voimakasta riippuvuutta aiheuttava myrkky, päihde, joka vaikuttaa haitallisesti muun muassa nuorten vielä kehittymättömään aivotoimintaan sekä suun, sydämen ja keuhkojen terveyteen. Kaikki nikotiinituotteet aiheuttavat tutkitusti myös syöpäsairauksia.

 

 

Tilaisuudet ovat maksuttomia ja sisältävät kahvitarjoilun.

Lisätiedot:

 


Roosa nauhalla kerättiin kaksi miljoonaa euroa syöpätutkimukselle

(Syöpäjärjestöt 8.1.2018)

Syöpäsäätiön Roosa nauha -keräys 2017 pääsi ennätykselliseen kahden miljoonan euron tulokseen. Keräystuloksen vuosittainen kasvu on erittäin tärkeää, sillä syöpätapaukset lisääntyvät ja yksityisen rahoituksen merkitys maamme syöpätutkijoille kasvaa julkisen rahoituksen vähennyttyä.

 

 

Roosa nauhalla kerätyt varat siirtyvät nopeasti eteenpäin kotimaiselle syöpätutkimukselle, kun Syöpäsäätiö jakaa joka syksy apurahat tarkoin valituille tutkijaryhmille.

– Lahjoittajamme ovat aivan keskeisessä roolissa siinä, että nämä tutkijat voivat tehdä huippututkimusta syöpäpotilaiden ja heidän läheistensä hyväksi, Syöpäjärjestöjen viestintä- ja varainhankintajohtaja Helena Hulkko painottaa. 

Roosa nauha -rahastosta on myönnetty apurahoja vuodesta 2004 alkaen. Sinä aikana Suomessa rintasyöpien hoidossa on tapahtunut isoja kehitysaskeleita.  

 

Duudsonien Roosa nauhoja ostettiin yli 370 000 kappaletta

Suomalaiset osallistuivat Roosa nauha -keräykseen jälleen ostamalla Roosa nauhoja, Roosa nauha -kampanjatuotteita sekä lahjoittamalla rahaa.  

– Vuoden 2017 Roosa nauhan suunnittelijat, Duudsonit lähtivät täysin sydämin mukaan kannustamaan kaikkia kynnelle kykeneviä nauhan ostoon. Suomalaiset ostivat Roosa nauhoja rintapieliinsä ennätyksellisesti 370 000 kappaletta, eli lähes miljoonan euron edestä. Kiitämme lämpimimmin jokaista nauhan tai kampanjatuotteita ostanutta ja jokaista keräykseen lahjoittanutta yksityishenkilöä ja yritystä, Helena Hulkko kiittää.

» Lue koko uutinen

 


Ajankohtaista tietoa sairastumisen aiheuttamassa muuttuneessa elämäntilanteessa

(5.1.2018)

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri ja Lounais-Suomen Syöpäyhdistys järjestävät Miten selvitä arjessa syöpähoitojen keskellä -ensitietopäiviä. Ensitietopäivät on tarkoitettu hiljattain sairastuneille ja syöpähoitojen alkuvaiheessa oleville aikuisille potilaille läheisineen.

Ensitietopäivät tarjoavat ajankohtaista tietoa sekä uusia näkökulmia sairastumisen aiheuttamassa muuttuneessa elämäntilanteessa. Tilaisuuksissa ovat puhumassa eri alojen ammattilaiset. 

 • keväällä 2018: 7.3. klo 12–16 ja 6.6. klo 12–16
 • syksyllä 2018: 5.9. klo 12–16 ja 21.11. klo 12–16

Ensitietopäivät pidetään tuttuun tapaan Tyksin T-sairaalan Risto Lahesmaa -salissa. Vapaa pääsy, ei ennakkoilmoittautumista.

Lisätiedot:

 


Lounais-Suomen Syöpäyhdistys tukee syöpäpotilaita taloudellisesti

(4.1.2018)

Lounais-Suomen Syöpäyhdistys myöntää hoitopäiväkorvauksia syöpätaudin hoidosta aiheutuneisiin kustannuksiin. Vapaaehtoisuuteen perustuvat taloudelliset avustukset on tarkoitettu yhdistyksen toimialueella kirjoilla oleville jäsenille.

Hoitopäiväkorvausta maksetaan syövän hoidosta 5 euroa sairaalan hoitopäivältä sekä solunsalpaaja- ja sädehoitokäynti­kerralta (sarjahoito). Korvausta suoritetaan enintään 90 vuorokaudelta kalenterivuodessa. Katso korvauslajit ja tutustu huolellisesti hakuohjeisiin.

Voit liittyä Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen jäseneksi täyttämällä sähköisen lomakkeen verkkosivuillamme.

 

Maksuton etuusneuvontapuhelin palvelee keskiviikkoisin

Valtakunnallinen etuusneuvontapuhelin antaa maksutonta neuvontaa potilaan oikeuksiin ja taloudelliseen asemaan vaikuttavista tekijöistä sairauden kohdatessa.

Syöpäpotilaan toimeentulosta, sosiaalietuuksista ja oikeuksista on mahdollista kysyä Syöpäjärjestöjen etuusneuvonnasta, joka palvelee keskiviikkoisin klo 15–17 numerossa 0800 411 303. Etuusneuvontapuhelimeen vastaavat sosiaalietuuksiin perehtyneet asiantuntijat, jotka ohjaavat soittajan tarvittaessa eteenpäin.

 


Huolehdi itsestäsi vesiliikunnalla – Loimaan vesivoimisteluryhmät alkavat 12.1.

(3.1.2018)

Fysioterapeutin ohjaamaan vesivoimisteluun voivat osallistua Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen jäsenet, jotka sairastavat tai ovat sairastaneet syöpää.

 

 

Loimaan syöpäneuvonta-aseman järjestämät Pidä huolta itsestäsi -vesivoimisteluryhmät alkavat Vesihovissa (Kuusitie 1, Loimaa) perjantaina 12.1.2018:

 • ROOSA-ryhmä (rintasyöpään sairastuneet) klo 11–11.30
 • AURINKOISET-ryhmä (muut syöpään sairastuneet) klo 11.40–12.10

Lounais-Suomen Syöpäyhdistys kustantaa vesivoimistelun kulut, osallistuja maksaa uimalipun. Jäseneksi voi liittyä vesivoimisteluun tullessa. Tervetuloa!

 


Sykerö tarjoaa lastenhoitoapua myös keväällä 2018

(3.1.2018)

Sykerö-kerho järjestää jäsenilleen infektioriskittömiä lastenhoitopäiviä Meri-Karinassa kuukausittain.

Seuraava lastenhoitopäivä on lauantaina 20.1. klo 12–18. Päivään voivat osallistua kaikenikäiset lapset ja nuoret, toimintaa toteutetaan osallistujien ikätaso ja toiveet huomioiden. Päivän aikana järjestetään ruokailu ja välipala. Lastenhoitopäivän lasten- ja nuortenohjaajat ovat tuttuja kesän kursseilta.

Lapsia voi tulla päivän aikana hoitoon noin 20, etusijalla ovat infektioriskissä olevat lapset sisaruksineen sekä ne, jotka eivät ole osallistuneet lastenhoitopäiviin aiemmin. Loput osallistujat valitaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Lopullinen ryhmäkoko ja lapsen osallistuminen vahvistetaan vanhemmalle 15.1.  

Ilmoitathan lastenhoitopäivään osallistuvien lasten tiedot osoitteeseen sykero@lssy.fi viimeistään 14.1. Ilmoita sähköpostissa lapsen/lapsien:

 • nimi
 • ikä
 • arvioitu hoitoaika (tulo- ja lähtöaika)
 • onko lapsella infektioriskiä
 • mahdolliset allergiat ja muut huomiot

Lisätietoja päivästä antaa lapsiperhekoordinaattori Pia Ilves, pia.ilves@lssy.fi, 044 451 5655 (ma ja ke).

 


Sykerön kevään uintivuorot alkavat 

(28.12.2017, päivitetty 3.1.2018)

Sykerö-perheiden vuoden 2018 ensimmäinen uintivuoro on 7.1. klo 11–14 Meri-Karinan hyvinvointikeskuksessa (Seiskarinkatu 35, Turku). Uinteja on joka toinen sunnuntai 27.5. saakka.

 

 

Myös uimaopetus alkaa tammikuussa, opetuskertoja on kuusi kevään aikana. Opettajana toimii aiemmista kerroista tuttu Linda Saari. Ei ennakkoilmoittautumista.

Uinti- ja uimaopetusajat vuonna 2018:

 • 7.1. uinti klo 11–14
 • 21.1. uinti klo 11–14 sekä uimaopetus klo 11–12
 • 4.2. uintia ei ole, ainoastaan uimaopetus klo 11–12
 • 18.2. uinti klo 11–14 sekä uimaopetus klo 11–12
 • 4.3. uinti klo 11–14 sekä uimaopetus klo 11–12 (Huom! Ei sovellu infektioriskissä oleville.)
 • 18.3. uinti klo 11–14 sekä uimaopetus klo 11–12
 • 1.4. uinti klo 11–14 sekä uimaopetus klo 11–12
 • 15.4. uinti klo 11–14
 • 29.4. uinti klo 11–14
 • 27.5. uinti klo 11–14

Uinteihin osallistutaan vain täysin terveinä. Uinnit sopivat infektioriskissä oleville lapsille, mutta varmistathan silti luvan lääkäriltä. Uimaan voivat tulla myös infektioriskin ohittaneet perheet. Kaverit jätetään kotiin.  

Pidäthän huolta siitä, että uimalelut korjataan pois ja roskat viedään roskikseen. Jos et osallistu uimaopetukseen, tule uimaan vasta klo 12, jotta opetus ei häiriinny. Uintipäivinä leikkihuoneet ovat avoinna.

 


» Lue lisää: vuosi 2017