Syöpä muuttaa elämää. Et ole kuitenkaan yksin sairauden kanssa, sillä sinun on mahdollista saada monenlaista apua muuttuneessa elämäntilanteessa.

 

Syöpäneuvonta-asemat

Syöpäneuvonta-asemien maksuttomat* palvelut Turussa, Forssassa, Loimaalla, Salossa ja Uudessakaupungissa palvelevat oireetonta väestönosaa sekä syöpäpotilaita ja heidän läheisiään.

Neuvonta-asemat tarjoavat yleisen syöpäneuvonnan ohella muun muassa terveyskasvatusta ja elämäntapaneuvontaa. Lisäksi ne palvelevat syöpäpotilaita välittämällä apuvälineitä ja tukihenkilöitä sekä tarjoamalla keskusteluapua ja henkistä tukea.

* Luomitarkastukset 20 €:n toimistomaksulla, jäsenille maksuton.

» Lue lisää syöpäneuvonta-asemien palveluista

 


Syöpäpotilaille tukea ja neuvontaa

Askarruttaako sinua jokin syöpään liittyvä kysymys? Tai kaipaatko tukea selviytymiseen vaikeassa elämäntilanteessa, joka liittyy omaan tai läheisen sairastumiseen? Älä jää kysymysten kanssa yksin – voit ottaa yhteyttä Syöpäjärjestöjen neuvontapalveluun.

  • Puhelinneuvonta. Syöpäjärjestöjen valtakunnallista puhelinneuvontaa saa numerosta 0800 19 414 maanantaisin ja torstaisin klo 10–18 sekä tiistaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 10–15. Palvelut ovat luottamuksellisia ja maksuttomia. Kysymyksiisi vastaavat Syöpäjärjestöjen neuvontahoitajat, jotka ovat syöpään erikoistuneita terveyden- ja sairaanhoitajia.
  • Chat. Chat antaa mahdollisuuden keskustella syöpään liittyvistä kysymyksistä Syöpäjärjestöjen neuvontahoitajien kanssa. Palvelusta voi varata oman keskusteluajan hoitajalle tai paikan ryhmäkeskusteluun, johon on mahdollista osallistua nimettömänä.
  • Sähköpostineuvonta. Potilaille on myös tarjolla sähköpostineuvontaa. Hoitajalle voi lähettää kysymyksen tai soittopyynnön osoitteeseen neuvonta@cancer.fi. Hoitajat vastaavat viestiisi neuvontapalvelun aukioloaikana mahdollisimman pian.
  • Etuusneuvontapuhelin. Etuusneuvontapuhelin antaa maksutonta neuvontaa potilaan oikeuksiin ja taloudelliseen asemaan vaikuttavista tekijöistä sairauden kohdatessa. Neuvontapuhelin palvelee keskiviikkoisin klo 15–17 numerossa 0800 411 303.

Lue lisää valtakunnallisista neuvontapalveluista:

» www.kaikkisyovasta.fi/neuvontapalvelut
» www.neuvontahoitaja.fi

» Tutustu Suomen Syöpäpotilaiden potilasoppaisiin

 


Vertaistuki

Vertaistuki on vapaaehtoista ja vastavuoroista kokemusten vaihtoa sekä tukemista samassa elämäntilanteessa olevien tai samoja ongelmia käsittelevien kesken. Vertaistukihenkilöllä omakohtainen sairauden kokemus mahdollistaa yhteisen kielen ja kokemusmaailman jakamisen tuettavan kanssa. Toiminnan periaatteena on tasavertaisuus ja keskinäinen luottamus. Vertaistukihenkilö kuuntelee ja auttaa oman kokemuksensa kautta.

Vertaistukihenkilö voi olla merkittävä voimavara vastasairastuneelle. Vertaistuen myötä tämä näkee, miten sairauden kanssa voi selvitä ja omien tuntemusten kanssa elää. Vertaistukihenkilö on sairauden kokemisen ja siitä aiheutuneiden tunteiden ja arkielämän asiantuntija. Vertaistukihenkilö on Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen kurssin käynyt vapaaehtoinen, jonka kanssa voi jutella kahden kesken.

Lisätietoja
Neuvontahoitaja Pirkko-Liisa Santala
02 2657 619, vapaaehtoistoiminta@lssy.fi

 


Arjen ystävät

Arjen ystävät auttavat syöpäsairauden kanssa kamppailevia potilaita ja heidän perheitään sairauden ja hoitojen aikana tai kun he yrittävät sopeutua hoitojen jälkeiseen elämään.

Ystävä kulkee rinnalla ja on seurana silloin, kun hoidot heikentävät potilaan voimavaroja eikä hän yksin jaksa tai halua, vaikka tekisi mieli, käydä esimerkiksi kaupassa tai kävelyllä. Ystävä auttaa myös lapsiperheissä, joissa äiti tai isä sairastaa syöpää tai tarvitsee aikaa sairauteen liittyviin asioihin: hoidossa käymiseen ja lepoon. Ystävä antaa arvokasta apua huomioimalla lasten maailmaa ja olemalla heidän kanssaan.

Arjen ystävä auttaa potilasta ja perhettä jaksamaan muuttuneessa arjessa. Hän voi olla läsnä ja tukena arjen pienissä askareissa ja vapaa-ajan vietossa. Toiminnan tavoitteena on säilyttää perheen elämässä arjen tasapaino vanhemman sairaudesta huolimatta.

Lisätietoja
Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Minna Vaininen
02 2657 841, vapaaehtoistoiminta@lssy.fi

Voit myös jättää soittopyynnön Meri-Karinan infoon: 02 2657 666

 


Ensitietopäivät

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri ja Lounais-Suomen Syöpäyhdistys järjestävät Miten selvitä arjessa syöpähoitojen keskellä -ensitietopäiviä. Ensitietopäivät on tarkoitettu vasta sairastuneille ja syöpähoitojen alkuvaiheessa oleville aikuisille potilaille läheisineen. Tilaisuudessa saat ajankohtaista tietoa sairastumisen aiheuttamassa muuttuneessa elämäntilanteessa. Tilaisuuksissa ovat puhumassa eri alojen ammattilaiset. Tilaisuudet ovat maksuttomia, eikä niihin tarvitse ilmoittautua etukäteen.

Keväällä 2017: 1.3. klo 12–16 ja 31.5. klo 12–16
Syksyllä 2017: 30.8. klo 12–16 ja 29.11. klo 12–16

Tilaisuudet järjestetään Tyksin T-sairaalassa (Risto Lahesmaa -sali, Hämeentie 11, Turku). Lisätietoja saat Tyksin kuntoutusohjaajalta (Minna Mikola, 02 313 7295, minna.mikola@tyks.fi).

Selviytyminen arjessa syöpähoitojen keskellä -ensitietopäivä Tyks Salon sairaalan auditoriossa (Sairaalantie 9) ma 6.11.2017 klo 12–16. Ensitietopäivässä potilaat, perheet ja läheiset saavat luotettavaa tietoa syöpäsairaudesta, sen hoidosta ja kuntoutuksesta sekä eväitä henkiseen ja fyysiseen selviytymiseen. Tilaisuuteen voivat osallistua potilaat läheisineen. Ei ennakkoilmoittautumista. Seuraa ilmoittelua paikallislehdestä!

 


Tyksin neuvontapiste

Tyksin neuvontapisteestä saat tietoa muun muassa Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen järjestämästä kurssitoiminnasta ja vertaistuen saatavuudesta sekä terveydenhuollon ammattilaisen tukea.

Neuvontapiste sijaitsee T-sairaalan ensimmäisessä kerroksessa, syöpäpoliklinikan ja sädehoitopoliklinikan välisessä aulassa. Tule vaihtamaan kuulumisia tai kysymään syöpäyhdistyksen toiminnasta!

Olemme tavattavissa keskiviikkoisin klo 9–12.

Tavoitat meidät myös puhelimitse: Meri-Karinan info 02 2657 666.