Lounais-Suomen Syöpäyhdistys järjestää monenlaisia sopeutumisvalmennuskursseja syöpäpotilaille ja heidän läheisilleen. Tavoitteena on, että jokainen syöpää sairastava saisi omaan elämäntilanteeseensa ja tarpeeseensa sopivaa kuntoutusta sekä helpotusta sairauden aiheuttamaan muutostilanteeseen.

Sopeutumisvalmennuskursseja toteutetaan moniammatillisena yhteistyönä. Työryhmään kuuluvat muun muassa sairaanhoitajat ja fysioterapeutti. Lisäksi käytettävissä on monialainen joukko erityistyöntekijöitä, muun muassa taide- ja musiikkiterapeutit, sosionomi, ravitsemusterapeutti, seksuaaliterapeutti, psykologi sekä eri alojen erikoislääkärit. Kursseja järjestetään sairaus- ja ikäryhmittäin kohdennettuina yksilö-, pari- ja perhekursseina.

Työmuotoina käytetään yksilö- ja ryhmäkeskusteluja, asiantuntijaluentoja, kyselytunteja sekä liikuntaa ja toiminnallisia menetelmiä, osalla kursseista myös fysikaalista kuntoutusta. Kurssiohjelmaan sisältyy muun muassa syöpäsairauteen ja sen hoidon vaikutuksiin liittyvän tiedon syventämistä, henkistä tukea, terveysneuvontaa sekä arjessa selviytymisen tukemista. Lisäksi kursseilla on virkistys- ja vapaa-ajan ohjelmaa. Osanottajia kannustetaan itsenäiseen työskentelyyn oman elämänhallinnan ylläpitämiseksi. Kuntoutuksen yleisten tavoitteiden ohella kurssiohjelmat toteutetaan huomioiden kuntoutujien yksilölliset tarpeet ja tavoitteet.

Kurssit ovat pääsääntöisesti viiden vuorokauden (maanantaista perjantaihin) pituisia ja osanottajille maksuttomia. Joihinkin kursseihin liittyy noin puolen vuoden kuluttua järjestettävä kolmepäiväinen jatkokurssi.

 

Kurssiaikataulu

 

Kurssiesitteessä on esitelty kaikki sopeutumisvalmennuskurssimme. Tarjoamme kursseja muun muassa rintasyöpäpotilaille, eturauhassyöpäpotilaille, suun- ja nielunalueen syöpäpotilaille, suolistosyöpäpotilaille sekä kaikille potilaille syöpäsairaudesta riippumatta. Pidätämme oikeuden mahdollisiin muutoksiin. Nyt nähtävillä myös Kelan vuoden 2018 sopeutumisvalmennuskurssit! Tutustu kurssiesitteeseen.

 

Lisätietoja kursseista

  • Meri-Karinan hyvinvointikeskuksessa järjestetään taideterapeuttinen avokurssi syöpää sairastavien lasten vanhemmille kuutena peräkkäisenä maanantaina 2.10., 9.10., 16.10., 23.10., 30.10., ja 6.11.2017 kello 17.30–20.00. Hae kurssille 2.9.2017 mennessä. Lue lisää kurssista.
  • Meri-Karinan hyvinvointikeskuksessa järjestetään Surusta tie eteenpäin – nuorten leskien perhekurssi 20.–22.10.2017. Avaa ja tulosta hakemus.
  • Lounais-Suomen Syöpäyhdistys ja Colores toteuttavat yhteistyössä kaksi sopeutumisvalmennuskurssia suolistosyöpäpotilaille Meri-Karinan hyvinvointikeskuksessa. Lue lisää kursseista.
  • Meri-Karinan hyvinvointikeskuksessa järjestetään sopeutumisvalmennuskursseja syöpää sairastaville lapsille ja heidän perheilleen. Vuonna 2017 järjestetään seuraavat kurssit:

                  26.–30.6. kurssi lapsisyöpäpotilasperheille (perhekurssi, KELA, nro 61584)
                  24.–28.7. kurssi lapsisyöpäpotilasperheille (perhekurssi, KELA, nro 61585)
                  17.–21.7. kurssi hyvänlaatuisia kasvaimia sairastaville lapsille (perhekurssi, KELA, nro 61586)

 

Hakeminen

Kursseja rahoittavat Kansaneläkelaitos (Kela), Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA), Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiirin kuntayhtymä (Tyks) sekä Lounais-Suomen Syöpäyhdistys ry (LSSY). Kurssit ovat osanottajille maksuttomia. Haku tehdään kurssinumerolla tai ajankohdan mukaan. Hakuaika kursseille päättyy kuukautta ennen kurssia, mutta mahdollisia peruutuspaikkoja voi kysyä tämän jälkeenkin. Katso Kelan sivuilta, onko kursseilla vielä tilaa. Mahdollisia peruutuspaikkoja on mahdollista tiedustella myös kurssitoimistosta. 

  • Kelan ja Tyksin rahoittamille kursseille haetaan Kelan lomakkeella (kuntoutus/harkinnanvarainen kuntoutus) KU132, joita saa myös Kelan toimistoista, syöpäyhdistyksen toimipisteistä sekä sairaaloiden sosiaalityöntekijöiltä, syöpähoitajilta ja kuntoutusohjaajilta. Liitä hakemukseen epikriisi eli sairauskertomus tai lääkärin B-lausunto. Edellä mainituista asiakirjoista on käytävä ilmi diagnoosi (sairaus) sekä tämänhetkinen tilanne, joten epikriisi tai lääkärin lausunto tulisi olla kirjoitettu hakemusta edeltäneen vuoden aikana. Palauta hakemuslomake liitteineen suoraan Kelalle
  • STEA:n tukemille kursseille haetaan Syöpäjärjestöjen kurssihakemuksella. Hakemuslomakkeita on saatavana myös Meri-Karinan kurssitoimistosta. Lähetä hakemuksesi Meri-Karinaan, Seiskarinkatu 35, 20900 Turku.

 

Lisätietoja

Meri-Karinan kurssi- ja neuvontapalvelut
02 2657 610
kurssi@lssy.fi