Lapsisyöpäpotilasperheiden kerho Sykerö järjestää monipuolista toimintaa syöpään sairastuneille lapsille ja heidän vanhemmilleen. Sykerö järjestää muun muassa asiantuntijaluentoja, virkistystä ja vertaistukea. Sykerö-toiminnasta perheen vanhemmat ja lapset saavat tukea vertaisiltaan. Tilaisuudet ovat infektioriskittömiä.

Lapsisyöpäpotilasperheiden kerho Sykerö on Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen alainen osasto. Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen jäseneksi voi liittyä jokainen yhdistyksen toiminta-alueella asuva henkilö. Mikäli perheenne ei vielä ole Sykerön jäsen, ottakaa yhteyttä. Yhteystiedot löytyvät sivun lopusta.

» Tutustu Sykerön toimisääntöön

 

Print

 

Toimintapäiviä koko perheelle

Sykerö järjestää toimintapäiviä Turun Hirvensalossa sijaitsevassa Meri-Karinan hyvinvointikeskuksessa. Tapahtumien tarkempi ohjelma ja aikataulu ilmoitetaan aina lähempänä ajankohtaa, ja ilmoittautumiset tapahtumiin lähetetään pyydettyyn päivään mennessä osoitteeseen sykero@lssy.fi. Leikkihuoneet ovat sykeröläisten käytössä koko toimintapäivän ajan. Toimintapäivinä sisäänkäynti Meri-Karinaan infektioriskissä oleville ainoastaan Airisto-salin päätyovista. Muistathan saapua mukaan toimintapäivään vain täysin terveenä, kiitos!

 

Muita tapahtumia

Retki Herra Hakkaraisen taloon 18.6.2017 klo 10-12. Lue lisää!

 

Infektioriskitön uimakoulu ja vesipeuhu

Infektioriskitön uimakoulu ja vesipeuhu järjestetään kevään 2017 aikana seuraavasti:

 • 18.2.
 • 4.3. (Huom! Uimakoulu ja vesipeuhu poikkeuksellisesti klo 12.30–14.30, sillä aamulla on Sykerön infektioriskitön elokuvanäytös)
 • 18.3.
 • 1.4. HUOM! Uintivuoro on peruttu!
 • 22.4. HUOM! Uintivuoro on peruttu!
 • 6.5. HUOM! Uintivuoro on peruttu!
 • 20.5. 

Korvaavat uintivuorot pidetään seuraavasti: 29.4. (uinti, uimakoulu/vesipeuhu), 3.6. (uinti, uimakoulu/vesipeuhu) ja 10.6. (uinti).

Uimakoulu ja vesipeuhu pidetään Hirvensalossa sijaitsevassa Erityisosaamiskeskus Suvituulessa (Suvilinnantie 2, 20900 Turku). Uintivuoroihin ei tarvitse ilmoittautua. Uimaopettajana toimii Linda Saari. 

Uimakoulu alkaa klo 12 ja kestää puoli tuntia. Uimakoulun jälkeen on noin puolen tunnin mittainen ohjattu vesipeuhu. Uimakoulu toteutetaan mukana olevien lasten uimataitojen mukaan. Uima-allas ja saunatilat ovat sykeröläisten käytössä normaalisti sovittuina päivinä klo 11.30–14.

Uimakoulun aikana vanhemmat voivat olla mukana auttamassa altaalla tai seuraamassa harjoittelua altaan reunalla, jotta uimakouluun osallistuville taataan harjoittelurauha.

Uinnit ovat turvallisia infektioriskisssä oleville. Asiasta kannattaa kuitenkin keskustella etukäteen hoitavan vastuulääkärin kanssa. Uinteihin voivat osallistua myös infektioeristyksen ohittaneet perheet, kunhan muistetaan, että uinteihin osallistutaan vain täysin terveinä. Uima-allas ja pesutilat siivotaan lauantaiaamuisin sykeröläisiä varten. Uima-altaan veden lämpötila on noin 30–32 astetta.

Pidetäänhän huolta siitä, että sauna- ja allasosasto jäävät siistiin kuntoon uintien jälkeen.

 

Infektioriskittömät elokuvat Kinopalatsissa

Sykerö-kerho järjestää infektioriskittömiä elokuvanäytöksiä yhteistyössä Kinopalatsin kanssa. Tarkemmat ajankohdat tiedotetaan tällä sivulla ja sähköpostitse. Elokuvalippujen omavastuu on 5 €/lippu. Varaathan tasarahan mukaan.

 

Ruokailut Meri-Karinan hyvinvointikeskuksessa

Lapsisyöpäpotilasperheillä on mahdollisuus ruokailla Meri-Karinassa jäsenhintaan. Juhlapyhinä pöytävarauksen voi tehdä etukäteen Meri-Karinan infosta, 02 2657 666.

 

Yöpyminen 

Lapsisyöpäpotilaan ollessa hoidettavana Tyksissä voivat hänen vanhempansa yöpyä Meri-Karinassa maksutta. Lue lisää!

 

Psykososiaalista ja taloudellista tukea

Taideterapia

Lapsisyöpäpotilasperheiden jäsenillä on mahdollisuus osallistua yksilölliseen taideterapiaan, jossa keskustelun ja luovan työskentelyn avulla käydään läpi lapsen sairauteen liittyviä vaikeita asioita ja tunteita. Harkinnanvaraista 5–10 kerran terapiajaksoa edeltää arviointikäynti, jossa kartoitetaan terapian tavoitteet yhdessä taideterapeutin kanssa. Taideterapeuttina toimii Kaisa Haltia. Lisätietoa antaa lapsiperhekoordinaattori (yhteystiedot alla).

Musiikkiterapia

Lapsisyöpäpotilasperheiden jäsenillä on mahdollisuus osallistua yksilölliseen musiikkiterapiaan, jossa keskustelun ja musiikkiterapiassa käytettävien menetelmien avulla käydään läpi lapsen sairauteen liittyviä vaikeita asioita ja tunteita. Lapselta tai nuorelta ei edellytetä musiikillisia taitoja. Harkinnanvaraista 5–10 kerran terapiajaksoa edeltää arviointikäynti, jossa kartoitetaan terapian tavoitteet yhdessä musiikkiterapeutin kanssa. Musiikkiterapeuttina toimii Virve Niemeläinen. Lisätietoa antaa lapsiperhekoordinaattori (yhteystiedot alla).

Taloudellinen tuki

Alle 18-vuotiaan lapsen sairastuessa syöpään perheet voivat liittyä Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen perhejäseneksi, joka kattaa vanhemmat ja samassa taloudessa asuvat perheen muut lapset (perhejäsenyyden vuosimaksu on 32 euroa). Jäsenperheet saavat hoitopäiväkorvauksena 5 euroa lapsen sairaalahoitovuorokaudelta tai poliklinikkakäynniltä. Lisäksi lapsisyöpäpotilasperheille myönnetään avustuksena 600 euroa lapsen sairastuessa syöpään, taudin uusiutuessa tai lapsen menehtyessä.

Hakemuslomakkeet

» hoitopäiväkorvaus (doc)
» avustus (doc)

 

Sopeutumisvalmennus

Lapsille, nuorille sekä heidän perheilleen järjestetään sopeutumisvalmennuskursseja Meri-Karinan hyvinvointikeskuksessa Turun Hirvensalossa. Kurssit ovat osanottajille maksuttomia.
Vuonna 2017 järjestetään seuraavat kurssit:

Hyvänlaatuisia kasvaimia sairastavat lapset ja nuoret
Lasten perhekurssi, KELA nro 61586, 17.07.–21.07.2017

Lapsisyöpäpotilasperheet
Sopeutumisvalmennuskurssi, KELA nro 61584, 26.06.–30.06.2017
Sopeutumisvalmennuskurssi, KELA nro 61585, 24.07.–28.07.2017

Nuoret syöpäpotilaat
Kurssi on jouduttu perumaan

 

Hakeminen
 • Jos haet Kelan rahoittamalle kurssille, täytä Kelan hakemuslomake KU132. Lomakkeita saa myös Kelan toimistoista, syöpäyhdistyksen toimipisteistä sekä sairaaloiden sosiaalityöntekijöiltä, syöpähoitajilta ja kuntoutusohjaajilta. Liitä hakemukseen epikriisi eli sairauskertomus tai lääkärin B-lausunto. Edellä mainituista asiakirjoista on käytävä ilmi diagnoosi (sairaus) sekä tämänhetkinen tilanne, joten epikriisi tai lääkärin lausunto tulisi olla kirjoitettu hakemusta edeltäneen vuoden aikana. Palauta hakemuslomake liitteineen suoraan Kelalle.
 • Mikäli haet STEAn tukemalle kurssille, täytä Syöpäjärjestöjen hakulomake ja lähetä hakemuksesi Meri-Karinaan, Seiskarinkatu 35, 20900 Turku. Hakemuslomakkeita on saatavana Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen verkkosivulta sekä Meri-Karinan kurssitoimistosta.

Lue lisää muista sopeutumisvalmennuskursseista ja niihin hakeutumisesta. Lisätietoja kursseista ja niille hakemisesta saat myös Meri-Karinan kurssitoimistosta, 02 2657 610 ja kurssi@lssy.fi

 

Sykerö-kerhon tsemppistipendit

Sykerön tsemppistipendi-1

Sykerö-kerho jakaa tsemppistipendejä eri oppilaitoksista valmistuvien, syöpää sairastavien tai sairastaneiden nuorten muistamiseen. Peruskoulunsa päättävien stipendi on 40 €, ammattiin valmistuvien sekä ylioppilastutkinnon suorittaneiden 100 €.

Stipendiä voi hakea lähettämällä vapaamuotoisen hakemuksen Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen lapsiperhekoordinaattori Niina Ollikaiselle, niina.ollikainen@lssy.fi

Kirjoita hakemukseen:

 • milloin ja mistä oppilaitoksesta nuori valmistuu
 • tilitiedot stipendin maksamiseksi
 • yhteystiedot paperisen tsemppistipendin lähettämiseksi

Hakuaika on jatkuvasti voimassa.

 

Haluaisitko tehdä Sykerölle lahjoituksen?

» Lue lisää!

 

Ota yhteyttä

Niina Ollikainen
lapsiperhekoordinaattori
niina.ollikainen@lssy.fi, 02 2657 853

Sykerö-toimikunnan puheenjohtaja
Taina Ylenius
sykero@lssy.fi

Seuraa maitä Facebookissa

 

Lue lisää

» Tutustu Sylvan oppaisiin ja julkaisuihin

» ”Kun syöpä horjuttaa perheen tasapainoa, lapsen etu on tärkein”
(LOKI 1/2016, s. 8)

» ”Virtuaalimaailma lapsisyöpäpotilaiden tueksi”
(LOKI 1/2016, s. 6)

» ”Sykerö tuo palan arkea takaisin syöpää sairastaville lapsille” (Auran Aallot 17.2.2016)

» ”Lapsena syövän sairastaneille tarjolla myöhäisvaikutuspoliklinikka”
(Lounais-Suomen Syöväntorjuntasanomat 2/2015, s. 10)

» ”Lapsisyöpäpotilaiden tapaaminen sai Reijo Tammisen järjestämään hyväntekeväisyyskonsertteja”
(Lounais-Suomen Syöväntorjuntasanomat 2/2015, s. 5)

» ”Lapsisyöpäpotilaille kyytiä jo 10 vuotta”
(Lounais-Suomen Syöväntorjuntasanomat 2/2015, s. 5)

» ”Uudenlainen Pihasoittokonsertti soi lapsisyöpäpotilaiden hyväksi”
(Lounais-Suomen Syöväntorjuntasanomat 2/2015, s. 4)

» ”Potilaskerho Sykerölle uusi logo”
(Lounais-Suomen Syöväntorjuntasanomat 2/2015, s. 4)

» ”Sykeröltä lähes 18 000 euroa lastenohjaajan palkkaukseen”
(Lounais-Suomen Syöväntorjuntasanomat 2/2015, s. 4)

» ”Sykerö perustettiin vanhempien tueksi”
(Lounais-Suomen Syöväntorjuntasanomat 1/2015, s. 8–9)

» ”Kavlilta 12 000 euroa syöpäsairaille lapsille”
(Lounais-Suomen Syöväntorjuntasanomat 1/2015, s. 3)

» ”Lapsisyöpäpotilaiden seuranta alkaa Tyksissä”
(Lounais-Suomen Syöväntorjuntasanomat 2/2014, s. 9)

» ”Sykerö Beach keräsi ennätykselliset yli 200 pelaajaa”
(Lounais-Suomen Syöväntorjuntasanomat 2/2014, s. 3)

» ”NHL-kiekkotaituri ilahdutti lapsisyöpäpotilaita” 
(Lounais-Suomen Syöväntorjuntasanomat 2/2013, s. 7)

» ”Suun terveys on tärkeä osa lapsisyöpäpotilaiden arkea”
(Lounais-Suomen Syöväntorjuntasanomat 2/2013, s. 22)

» ”Pieni potilas tarvitsee liikuntaa”
(Lounais-Suomen Syöväntorjuntasanomat 2/2013, s. 27)