Lapsisyöpäpotilasperheiden kerho Sykerö järjestää monipuolista toimintaa syöpään sairastuneille lapsille ja heidän vanhemmilleen. Sykerö järjestää muun muassa asiantuntijaluentoja, virkistystä ja vertaistukea. Sykerö-toiminnasta perheen vanhemmat ja lapset saavat tukea vertaisiltaan. Tilaisuudet ovat infektioriskittömiä.

Lapsisyöpäpotilasperheiden kerho Sykerö on Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen alainen osasto. Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen jäseneksi voi liittyä jokainen yhdistyksen toiminta-alueella asuva henkilö. Mikäli perheenne ei vielä ole Sykerön jäsen, ottakaa yhteyttä. Yhteystiedot löytyvät sivun lopusta.

» Tutustu Sykerön toimisääntöön

 

Print

 

Toimintaa koko perheelle

Sykerö järjestää monipuolista toimintaa jäsenperheilleen. Tapahtumien tarkempi ohjelma ja aikataulu ilmoitetaan aina lähempänä ajankohtaa ja ilmoittautumiset tapahtumiin lähetetään pyydettyyn päivään mennessä osoitteeseen sykero@lssy.fi. Muistathan, että Sykerön järjestämiin tapahtumiin voi osallistua vain täysin terveenä, kiitos!

 

Kesä 2018

 

Kesäkuu

Heinäkuu

Elokuu

Syyskuu 

 


Infektioriskittömät lastenhoitopäivät palaavat Sykerön ohjelmaan

Syksyn ensimmäinen lastenhoitopäivä järjestetään Meri-Karinassa lauantaina 25.8. klo 11–17. Mukaan ovat tervetulleita kaikenikäiset lapset ja nuoret. Sykerön lastenohjaajat vastaavat heistä päivän aikana. 

 

 

Päivä alkaa nyrkkeilijä Mia Salokanteleen ohjaamalla lasten kamppailukoulutunnilla, lastenohjaajat ovat mukana tunnilla avustamassa lapsia. Luvassa on myös ulkoilua, askartelua ja leikkejä. Päivän aikana järjestetään ruokailu ja välipala. 

Mukaan mahtuu parikymmentä lasta, etusijalla infektioriskissä olevat sisaruksineen sekä ne, jotka eivät ole osallistuneet lastenhoitopäiviin aikaisemmin. Ilmoitathan lastenhoitopäivään osallistuvien lasten tiedot 17.8. mennessä osoitteeseen sykero@lssy.fi. Ilmoita sähköpostissa lapsen/lasten:

 • nimi
 • ikä
 • arvioitu hoitoaika (tulo ja lähtöaika)
 • onko lapsella infektioriskiä
 • mahdolliset allergiat ja muut huomiot
 • vanhemman puhelinnumero

Lapsen osallistuminen vahvistetaan vanhemmalle 18.8. 

Muut syksyn lastenhoitopäivät järjestetään 13.10., 24.11. ja 15.12., joista on luvassa lisätietoa myöhemmin.

 


Syntymäpäiväkonsertti 26.8. Aurassa pienten syöpäpotilaiden hyväksi – ilmoittaudu 19.8. mennessä!

Kaarina Hannula täyttää 85 vuotta ja järjestää sen kunniaksi “Elämälle kiitos” -konsertin Auran yhtenäiskoululla (Urpontie 2, Aura) sunnuntaina 26.8. klo 14 alkaen. Tilaisuuden tuotto lahjoitetaan Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen lapsisyöpäpotilastoimintaan.

 

 

Ohjelma:

 • Puurotarjoilu
 • Gospelkuoro Juha-Pekka Kahkösen johdolla
 • Laulua
 • Puheenvuoro Pia Ilves, lapsiperhekoordinaattori, Lounais-Suomen Syöpäyhdistys
 • Katsaus menneeseen
 • Kahvitarjoilu
 • Musiikkia, yhteislaulu
 • Päivien kimallus, kuorolaulua
 • Juhlapoloneesi

Liput 10 euroa. Lippuja voi ostaa ennakkoon: Kukka Fuksia (Turuntie 2, Aura) tai Auranmaan Osuuspankki / Auran konttori (Turuntie 2, Aura).

Sukulaiset, ystävät, tuttavat ja kanssamatkustajat, lahjarahat ja muistamiset voi osoittaa Elämälle kiitos -tilille FI65 5014 0520 0659 08.

Ilmoittautuminen 19.8. mennessä:
Kaarina Hannula 050 343 4239 tai Päivi Hannula 050 360 5076

 


Syöpään sairastuneen lapsen läheisten kurssi 5.–6.10.2018

Meri-Karinan hyvinvointikeskuksessa (Seiskarinkatu 35, Turku)

Sopeutumisvalmennuskurssi on tarkoitettu syöpään sairastuneen lapsen läheisille, esim. isovanhemmille, kummeille, tädeille, enoille, sedille. Kurssin järjestävät Lounais-Suomen Syöpäyh­distys ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri.

 

 

Läheisten kurssilla jaetaan kokemuksia muiden lapsisyöpäpotilaiden läheisten kanssa. Kurssilla tavataan asiantuntijoita, jotka antavat ajankohtaista tietoa syövän hoidosta ja ajasta hoitojen päättymisen jälkeen.

Kurssin kautta läheisillä on mahdollisuus virkistäytyä sekä saada tietoa ja voimavaroja lapsen tukemiseen. Kurssiin sisältyy myös vapaata yhdessäoloa.

Hae mukaan täyttämällä lomake, jonka voit tulostaa verkkosivuilta tai noutaa kurssitoimistostamme.

 

Lue lisää:

 


Nuorten aikuisten kurssi 26.–28.10.2018 – kun vanhempi sairastaa

Meri-Karinan hyvinvointikeskuksessa (Seiskarinkatu 35, 20900 Turku)

Sopeutumisvalmennuskurssi on tarkoitettu itsenäistymisen kynnyksellä oleville, noin 17–25-vuotiaille nuorille aikuisille. Kurssin rahoittaa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA.

 

 

Kurssilla keskitytään tunteisiin, itsestä huolehtimiseen ja rentoutumiseen sekä tehdään käytännön harjoituksia hyvinvoinnin edistämiseksi.

Kurssin aikana käydään läpi osallistujien so­siaalisia tukiverkostoja ja roolia perheessä. Mahdollisuus jakaa kokemuksia ja tavata ver­taisia. Lisäksi ohjelma sisältää tulevaisuuden pohdin­taa sekä yksilöllisten selviytymiskeinojen kar­toittamista.

Hae mukaan täyttämällä lomake, jonka voit tulostaa verkkosivuilta tai noutaa kurssitoimistostamme.

Lue lisää:

 


Infektioriskittömät elokuvat Kinopalatsissa

Sykerö-kerho järjestää infektioriskittömiä elokuvanäytöksiä yhteistyössä Kinopalatsin kanssa. Tarkemmat ajankohdat tiedotetaan tällä sivulla ja sähköpostitse.

 

Ruokailut Meri-Karinan hyvinvointikeskuksessa

Lapsisyöpäpotilasperheillä on mahdollisuus ruokailla Meri-Karinassa jäsenhintaan. Juhlapyhinä pöytävarauksen voi tehdä etukäteen Meri-Karinan infosta, 02 2657 666.

 

Yöpyminen 

Lapsisyöpäpotilaan ollessa hoidettavana Tyksissä voivat hänen vanhempansa yöpyä Meri-Karinassa maksutta. Lue lisää!

 

Sykerö-kerhon tarjoamat harkinnanvaraiset tuet

Sykerö-kerho tarjoaa jäsenperheilleen erilaisia terapiamahdollisuuksia (katso alla). Lisäksi lapsisyöpäpotilasperheiden on mahdollista hakea siivousapua ja tukea peruukin omavastuuosuuteen. Näiden harkinnanvaraisten tukien haku tapahtuu alla olevalla lomakkeella. Lisätietoa antaa lapsiperhekoordinaattori (yhteystiedot alla).

Taideterapia

Sykerö-kerhoon kuuluvilla lapsisyöpäpotilailla ja heidän sisaruksillaan on mahdollisuus osallistua yksilölliseen taideterapiaan, jossa keskustelun ja luovan työskentelyn avulla käydään läpi lapsen sairauteen liittyviä vaikeita asioita ja tunteita. Terapiaa järjestetään Meri-Karinan hyvinvointikeskuksessa ja taideterapeuttina toimii Kaisa Haltia.

Musiikkiterapia

Sykerö-kerhoon kuuluvilla lapsisyöpäpotilailla ja heidän sisaruksillaan on mahdollisuus osallistua yksilölliseen musiikkiterapiaan, jossa keskustelun ja musiikkiterapiassa käytettävien menetelmien avulla käydään läpi lapsen sairauteen liittyviä vaikeita asioita ja tunteita. Terapiaa järjestetään Meri-Karinan hyvinvointikeskuksessa ja musiikkiterapeuttina toimii Virve Niemeläinen.

» Harkinnanvaraisen tuen anomuslomake

 

Taloudellista tukea

Alle 18-vuotiaan lapsen sairastuessa syöpään perheet voivat liittyä Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen perhejäseneksi, joka kattaa vanhemmat ja samassa taloudessa asuvat perheen muut lapset (perhejäsenyyden vuosimaksu on 32 euroa). Jäsenperheet saavat hoitopäiväkorvauksena 5 euroa lapsen sairaalahoitovuorokaudelta tai poliklinikkakäynniltä. Lisäksi lapsisyöpäpotilasperheille myönnetään avustuksena 600 euroa lapsen sairastuessa syöpään, taudin uusiutuessa tai lapsen menehtyessä.

Hakemuslomakkeet

» hoitopäiväkorvaus (doc)
» avustus (pdf)

 

Sopeutumisvalmennus

Sopeutumisvalmennuskurssit lisäävät perheen voimavaroja ja toimintakykyä muuttuneessa elämäntilanteessa. Lapsille tarjotaan onnistumisen kokemuksia ja leikkejä turvallisessa ympäristössä sekä lisätään heidän sosiaalisia taitojaan, itsetuntemustaan ja luovuuttaan. Kurssit auttavat myös sisaruksia ymmärtämään arjen tilanteita. Yksi merkittävimmistä kurssien hyödyistä on vanhemmuuden tukeminen ja tukiverkkojen löytäminen perheille.

Meri-Karinan hyvinvointikeskuksessa Turun Hirvensalossa järjestetään sopeutumisvalmennuskursseja syöpää sairastaville lapsille ja heidän perheilleen. Kurssit ovat osanottajille maksuttomia. Vuonna 2018 järjestetään seuraavat kurssit:

 • leukemia, yläkoululaisille, 11.–15.6.2018, KELA nro 72006
 • leukemia, alle kouluikäisille, koulunsa aloittaville ja alakoululaisille, 25.–29.6.2018, KELA nro 72005
 • syöpäsairaudet, alle kouluikäisille, koulunsa aloittaville ja alakoululaisille, 16.–20.7.2018, KELA nro 72004
 • syöpäsairaudet, alle kouluikäisille, koulunsa aloittaville ja alakoululaisille, 30.7.–3.8.2018, KELA nro 72003
 • syöpään sairastuneen lapsen läheisten kurssi 5.–6.10.2018. Kurssin järjestävät Lounais-Suomen Syöpäyh­distys ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri. Hae mukaan täyttämällä lomake, jonka voit tulostaa verkkosivuilta tai noutaa kurssitoimistostamme.
 • nuorten aikuisten kurssi 26.–28.10.2018 – kun vanhempi sairastaa. Itsenäistymisen kynnyksellä oleville, noin 17–25-vuotiaille nuorille aikuisille. Kurssin rahoittaa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA. Hae mukaan täyttämällä lomake, jonka voit tulostaa verkkosivuilta tai noutaa kurssitoimistostamme.
 
Hakeminen
 • Jos haet Kelan rahoittamalle kurssille, täytä Kelan hakemuslomake KU132. Lomakkeita saa myös Kelan toimistoista, syöpäyhdistyksen toimipisteistä sekä sairaaloiden sosiaalityöntekijöiltä, syöpähoitajilta ja kuntoutusohjaajilta. Liitä hakemukseen epikriisi eli sairauskertomus tai lääkärin B-lausunto. Edellä mainituista asiakirjoista on käytävä ilmi diagnoosi (sairaus) sekä tämänhetkinen tilanne, joten epikriisi tai lääkärin lausunto tulisi olla kirjoitettu hakemusta edeltäneen vuoden aikana. Palauta hakemuslomake liitteineen suoraan Kelalle.
 • Mikäli haet STEAn tukemalle kurssille, täytä Syöpäjärjestöjen hakulomake ja lähetä hakemuksesi Meri-Karinaan, Seiskarinkatu 35, 20900 Turku. Hakemuslomakkeita on saatavana Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen verkkosivulta sekä Meri-Karinan kurssitoimistosta.

 

Lisätiedot

 

 


Sykerö-kerhon tsemppistipendit

Sykerö-kerho jakaa tsemppistipendejä eri oppilaitoksista valmistuvien, syöpää sairastavien tai sairastaneiden nuorten muistamiseen. Peruskoulunsa päättävien stipendi on 40 €, ammattiin valmistuvien sekä ylioppilastutkinnon suorittaneiden 100 €.

Stipendiä voi hakea lähettämällä vapaamuotoisen hakemuksen Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen lapsiperhekoordinaattori Pia Ilvekselle, pia.ilves@lssy.fi

Kirjoita hakemukseen:

 • milloin ja mistä oppilaitoksesta nuori valmistuu
 • tilitiedot stipendin maksamiseksi
 • yhteystiedot paperisen tsemppistipendin lähettämiseksi

Hakuaika on jatkuvasti voimassa.

 

Haluaisitko tehdä Sykerölle lahjoituksen?

» Lue lisää!

 

Ota yhteyttä

lapsiperhekoordinaattori Pia Ilves
pia.ilves@lssy.fi, 044 451 5655 (ma ja ke)

Sykerö-toimikunnan puheenjohtaja
Taina Ylenius
sykero@lssy.fi

» Seuraa meitä Facebookissa

 
 
 

Lue lisää:

» Tutustu Sylvan oppaisiin ja julkaisuihin

» “Kun syöpä horjuttaa perheen tasapainoa, lapsen etu on tärkein”
(LOKI 1/2016, s. 8)

» “Virtuaalimaailma lapsisyöpäpotilaiden tueksi”
(LOKI 1/2016, s. 6)

» “Sykerö tuo palan arkea takaisin syöpää sairastaville lapsille” (Auran Aallot 17.2.2016)

» “Lapsena syövän sairastaneille tarjolla myöhäisvaikutuspoliklinikka”
(Lounais-Suomen Syöväntorjuntasanomat 2/2015, s. 10)

» “Lapsisyöpäpotilaiden tapaaminen sai Reijo Tammisen järjestämään hyväntekeväisyyskonsertteja”
(Lounais-Suomen Syöväntorjuntasanomat 2/2015, s. 5)

» “Lapsisyöpäpotilaille kyytiä jo 10 vuotta”
(Lounais-Suomen Syöväntorjuntasanomat 2/2015, s. 5)

» “Uudenlainen Pihasoittokonsertti soi lapsisyöpäpotilaiden hyväksi”
(Lounais-Suomen Syöväntorjuntasanomat 2/2015, s. 4)

» “Potilaskerho Sykerölle uusi logo”
(Lounais-Suomen Syöväntorjuntasanomat 2/2015, s. 4)

» “Sykeröltä lähes 18 000 euroa lastenohjaajan palkkaukseen”
(Lounais-Suomen Syöväntorjuntasanomat 2/2015, s. 4)

» “Sykerö perustettiin vanhempien tueksi”
(Lounais-Suomen Syöväntorjuntasanomat 1/2015, s. 8–9)

» “Kavlilta 12 000 euroa syöpäsairaille lapsille”
(Lounais-Suomen Syöväntorjuntasanomat 1/2015, s. 3)

» “Lapsisyöpäpotilaiden seuranta alkaa Tyksissä”
(Lounais-Suomen Syöväntorjuntasanomat 2/2014, s. 9)

» “Sykerö Beach keräsi ennätykselliset yli 200 pelaajaa”
(Lounais-Suomen Syöväntorjuntasanomat 2/2014, s. 3)

» “NHL-kiekkotaituri ilahdutti lapsisyöpäpotilaita” 
(Lounais-Suomen Syöväntorjuntasanomat 2/2013, s. 7)

» “Suun terveys on tärkeä osa lapsisyöpäpotilaiden arkea”
(Lounais-Suomen Syöväntorjuntasanomat 2/2013, s. 22)

» “Pieni potilas tarvitsee liikuntaa”
(Lounais-Suomen Syöväntorjuntasanomat 2/2013, s. 27)