Lapsisyöpäpotilasperheiden kerho Sykerö järjestää monipuolista toimintaa syöpään sairastuneille lapsille ja heidän vanhemmilleen. Sykerö järjestää muun muassa asiantuntijaluentoja, virkistystä ja vertaistukea. Sykerö-toiminnasta perheen vanhemmat ja lapset saavat tukea vertaisiltaan. Tilaisuudet ovat infektioriskittömiä.

Lapsisyöpäpotilasperheiden kerho Sykerö on Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen alainen osasto. Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen jäseneksi voi liittyä jokainen yhdistyksen toiminta-alueella asuva henkilö. Mikäli perheenne ei vielä ole Sykerön jäsen, ottakaa yhteyttä. Yhteystiedot löytyvät sivun lopusta.

» Tutustu Sykerön toimisääntöön

 

Print

 

Toimintaa koko perheelle

Sykerö järjestää monipuolista toimintaa jäsenperheilleen. Tapahtumien tarkempi ohjelma ja aikataulu ilmoitetaan aina lähempänä ajankohtaa ja ilmoittautumiset tapahtumiin lähetetään pyydettyyn päivään mennessä osoitteeseen sykero@lssy.fi. Muistathan, että Sykerön järjestämiin tapahtumiin voi osallistua vain täysin terveenä, kiitos!

 

Kevät 2018

 

Tammikuu

Helmikuu

Maaliskuu

Huhtikuu

Toukokuu

 • 2.5. Liikuntakerho klo 17–18 ja 18–19
 • 5.5. Äitien virkistyspäivä
 • 6.5. Teatterikerho klo 14–15
 • 11.5.  Tivoli Sariola
 • 12.5. Lastenhoitopäivä Meri-Karinassa klo 12–18
 • 12.5.  Zumbathon Puolalanpuistossa klo 14–15
 • 16.5. Liikuntakerho klo 17–18 ja 18–19
 • 18.–20.5. Isien virkistyspäivä Salossa
 • 26.–27.5. Sylva ry:n kevätpäivä
 • 27.5. Uinti klo 11–14
 • 27.5. Teatterikerho klo 14–15

Kesäkuu

Heinäkuu

 • 20.–22.7. Virkistysleiri Sykerölle, Syöpyköille ja Eppuleille Meri-Karinassa

 


Vertaistukea syöpää sairastavien lasten sisaruksille

Lounais-Suomen Syöpäyhdistys ja Tyks järjestävät maksuttoman päiväleirin syöpää sairastavien lasten sisaruksille lauantaina 14.4. klo 10–16 Meri-Karinan hyvinvointikeskuksessa (Seiskarinkatu 35, Turku). 

Leirin keskipisteessä on lapsen näkökulma ja tunteet sisaruksen sairastumisesta sekä niiden läpikäyminen yhdessä vertaistukiryhmässä. Päivän tavoitteena on tarjota lapselle turvallinen paikka jakaa omia kokemuksiaan ja tukea häntä avoimeen keskusteluun omista tunteistaan toiminnallisten menetelmien keinoin, leikkimistä unohtamatta. Leiriltä koko perhe saa eväitä sairauden käsittelyyn.

Päiväleiri sisältää ohjelman lisäksi ruokailun. Paikan päällä toiminnassa ovat LSSY:n lapsiperhekoordinaattori Pia Ilves sekä Tyks Lasten ja nuorten hematologisen osaston sairaanhoitaja Mari Holmberg.

Ilmoittaudu leirille lähettämällä viesti osoitteeseen sykero@lssy.fi keskiviikkoon 4.4. mennessä. Kirjoita viestin aiheeksi ”sisarusleiri” ja ilmoita viestissä seuraavat tiedot:

 • lapsen nimi / lasten nimet
 • lapsen ikä / lasten iät
 • asuinpaikkakunta
 • milloin sisaruksen syöpä on diagnosoitu
 • mahdolliset lisätiedot, kuten allergiat

Toteutettavan ryhmän kokoonpano ilmoitetaan perheille 6.4. mennessä. Valinta perustuu kiinnostuneiden määrään ja sopivaan ikähaarukkaan.

Lisätietoja: 

 


Nuorten tapaamiset käynnistyvät Meri-Karinassa 1.3.

Kevään tapaamisten tarkoituksena on kerätä yhteen Sykerö-nuoria, tutustua, vaihtaa kokemuksia ja suunnitella mukavaa yhteistä toimintaa. Kokoontumiset ovat pääsääntöisesti Meri-Karinan ”pommarissa” arki-iltana klo 18–20 joka toinen viikko.

Vetäjinä toimivat syksyn mediakurssilta tuttu Ville Havukainen ja Maare Nordlund. Molemmat nuoret aikuiset ovat käyneet läpi rankat syöpähoidot ja olleet aiemmin mukana mm. Sylvan toiminnassa. Nyt Meri-Karinassa alkavaa nuorten toimintaa on ollut suunnittelemassa myös Sykerön toimikunnan jäsen Hanna Ronumäki. Ohjaajat kuulevat mielellään myös nuorten ajatuksia yhteisten kokoontumisten sisällöiksi.

Ensimmäisellä kokoontumiskerralla sovitaan seuraavista tapaamisista. Vanhemmat, varaattehan ensimmäisen kerran alusta aikaa vartin verran käytännön asioista sopimiseen. Viimeinen tapaaminen on viikolla 21, juuri ennen kuin koulut päättyvät ja kesäloma alkaa.

Ilmoittautumiset 27.2. mennessä osoitteeseen sykerö@lssy.fi. Pyydämme ystävällisesti huomioimaan, että  Meri-Karinassa on arki-iltaisin myös muita käyttäjiä.

Kaikki yli 10-vuotiaat, tervetuloa mukaan!

 


Sykerön kevään uintivuorot alkavat 7.1.

Sykerö-perheiden vuoden 2018 ensimmäinen uintivuoro on 7.1. klo 11–14 Meri-Karinan hyvinvointikeskuksessa (Seiskarinkatu 35, Turku). Uinteja on joka toinen sunnuntai 27.5. saakka.

 

 

Myös uimaopetus alkaa tammikuussa, opetuskertoja on kuusi kevään aikana. Opettajana toimii aiemmista kerroista tuttu Linda Saari. Ei ennakkoilmoittautumista.

Uinti- ja uimaopetusajat vuonna 2018:

 • 7.1. uinti klo 11–14
 • 21.1. uinti klo 11–14 sekä uimaopetus klo 11–12
 • 4.2. uintia ei ole, ainoastaan uimaopetus klo 11–12
 • 18.2. uinti klo 11–14 sekä uimaopetus klo 11–12
 • 4.3. uinti klo 11–14 sekä uimaopetus klo 11–12 (HUOM! Ei sovellu infektioriskissä oleville.)
 • 18.3. uinti klo 11–14 sekä uimaopetus klo 11–12
 • 1.4. uinti klo 11–14 sekä uimaopetus klo 11–12
 • 15.4. uinti klo 11–14
 • 29.4. uinti klo 11–14
 • 27.5. uinti klo 11–14

Uinteihin osallistutaan vain täysin terveinä. Uinnit sopivat infektioriskissä oleville lapsille, mutta varmistathan silti luvan lääkäriltä. Uimaan voivat tulla myös infektioriskin ohittaneet perheet. Kaverit jätetään kotiin.  

Pidäthän huolta siitä, että uimalelut korjataan pois ja roskat viedään roskikseen. Jos et osallistu uimaopetukseen, tule uimaan vasta klo 12, jotta opetus ei häiriinny. Uintipäivinä leikkihuoneet ovat avoinna.

 


Turussa zumbataan syöpään sairastuneiden lasten hyväksi 12.5.

Toukokuussa Turun Puolalanpuiston valtaa Zumbathon-tapahtuma, joka kutsuu tekemään hyvää pienten syöpäpotilaiden puolesta. Tapahtuman koko tuotto suunnataan Sykerö-kerhon toimintaan. Sykerö on Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen alainen potilaskerho, joka toimii syöpään sairastuneiden lasten ja heidän perheidensä hyväksi.

Hyväntekeväisyystapahtuma pidetään lauantaina 12.5. klo 14–15. Idea tapahtuman järjestämisestä tuli Zumba-ohjaaja ja -yrittäjä Mia Kuusistolta, joka kannustaa lähtemään mukaan kokemaan tanssiliikunnan iloa.

– Minulle on henkilökohtaisesti tärkeää saada auttaa syöpäsairaita lapsia ja nuoria Zumban avulla. Mikään ei ole koskettanut minua niin syvästi kuin ohjata iloista liikuntaa näille rohkeille lapsille muutamana kesänä Meri-Karinan sopeutumisvalmennuskursseilla. Kenenkään lapsen tai nuoren ei pitäisi joutua kokemaan syöpäsairauden kaltaisia isoja ja vakavia asioita elämässään, Kuusisto sanoo.

– Olen toiminut Zumba-ohjaajana viisi vuotta ja haluan järjestää tapahtuman sen kunniaksi. Matka ohjaajana on ollut huikea, ja siihen on mahtunut kaikenlaista ihanaa vuosien varrella.

Tapahtumaan vauhtia tuovat Kuusiston ohjaamien FaceVizion ryhmien lisäksi muun muassa Turun Yrittäjänaisten zumbaajat.

Voit osallistua tapahtumaan lahjoittamalla valitsemasi summan Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen tilille FI96 5713 4520 0005 05. Suositushinta lipulle on 20 euroa. Huomaathan kirjoittaa viestikenttään “Sykerö/Zumba” ja halutessasi oman nimesi. Kuitti toimii sisäänpääsylippuna. Tilisiirtoja voi tehdä ajalla 1.3.–12.5.

Tule mukaan tekemään hyvää ja nauttimaan liikunnan ilosta!
» Tapahtuma Facebookissa

 


Infektioriskittömät elokuvat Kinopalatsissa

Sykerö-kerho järjestää infektioriskittömiä elokuvanäytöksiä yhteistyössä Kinopalatsin kanssa. Tarkemmat ajankohdat tiedotetaan tällä sivulla ja sähköpostitse.

 

Ruokailut Meri-Karinan hyvinvointikeskuksessa

Lapsisyöpäpotilasperheillä on mahdollisuus ruokailla Meri-Karinassa jäsenhintaan. Juhlapyhinä pöytävarauksen voi tehdä etukäteen Meri-Karinan infosta, 02 2657 666.

 

Yöpyminen 

Lapsisyöpäpotilaan ollessa hoidettavana Tyksissä voivat hänen vanhempansa yöpyä Meri-Karinassa maksutta. Lue lisää!

 

Sykerö-kerhon tarjoamat harkinnanvaraiset tuet

Sykerö-kerho tarjoaa jäsenperheilleen erilaisia terapiamahdollisuuksia (katso alla). Lisäksi lapsisyöpäpotilasperheiden on mahdollista hakea siivousapua ja tukea peruukin omavastuuosuuteen. Näiden harkinnanvaraisten tukien haku tapahtuu alla olevalla lomakkeella. Lisätietoa antaa lapsiperhekoordinaattori (yhteystiedot alla).

Taideterapia

Sykerö-kerhoon kuuluvilla lapsisyöpäpotilailla ja heidän sisaruksillaan on mahdollisuus osallistua yksilölliseen taideterapiaan, jossa keskustelun ja luovan työskentelyn avulla käydään läpi lapsen sairauteen liittyviä vaikeita asioita ja tunteita. Terapiaa järjestetään Meri-Karinan hyvinvointikeskuksessa ja taideterapeuttina toimii Kaisa Haltia.

Musiikkiterapia

Sykerö-kerhoon kuuluvilla lapsisyöpäpotilailla ja heidän sisaruksillaan on mahdollisuus osallistua yksilölliseen musiikkiterapiaan, jossa keskustelun ja musiikkiterapiassa käytettävien menetelmien avulla käydään läpi lapsen sairauteen liittyviä vaikeita asioita ja tunteita. Terapiaa järjestetään Meri-Karinan hyvinvointikeskuksessa ja musiikkiterapeuttina toimii Virve Niemeläinen.

» Harkinnanvaraisen tuen anomuslomake

 

Taloudellista tukea

Alle 18-vuotiaan lapsen sairastuessa syöpään perheet voivat liittyä Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen perhejäseneksi, joka kattaa vanhemmat ja samassa taloudessa asuvat perheen muut lapset (perhejäsenyyden vuosimaksu on 32 euroa). Jäsenperheet saavat hoitopäiväkorvauksena 5 euroa lapsen sairaalahoitovuorokaudelta tai poliklinikkakäynniltä. Lisäksi lapsisyöpäpotilasperheille myönnetään avustuksena 600 euroa lapsen sairastuessa syöpään, taudin uusiutuessa tai lapsen menehtyessä.

Hakemuslomakkeet

» hoitopäiväkorvaus (doc)
» avustus (pdf)

 

Sopeutumisvalmennus

Sopeutumisvalmennuskurssit lisäävät perheen voimavaroja ja toimintakykyä muuttuneessa elämäntilanteessa. Lapsille tarjotaan onnistumisen kokemuksia ja leikkejä turvallisessa ympäristössä sekä lisätään heidän sosiaalisia taitojaan, itsetuntemustaan ja luovuuttaan. Kurssit auttavat myös sisaruksia ymmärtämään arjen tilanteita. Yksi merkittävimmistä kurssien hyödyistä on vanhemmuuden tukeminen ja tukiverkkojen löytäminen perheille.

Lapsille, nuorille sekä heidän perheilleen järjestetään sopeutumisvalmennuskursseja Meri-Karinan hyvinvointikeskuksessa Turun Hirvensalossa. Kurssit ovat osanottajille maksuttomia.
Vuonna 2018 järjestetään seuraavat kurssit:

Meri-Karinan hyvinvointikeskuksessa järjestetään sopeutumisvalmennuskursseja syöpää sairastaville lapsille ja heidän perheilleen. Vuonna 2018 järjestetään seuraavat kurssit:

 • leukemia, yläkoululaisille, 11.–15.6.2018, KELA nro 72006
 • leukemia, alle kouluikäisille, koulunsa aloittaville ja alakoululaisille, 25.–29.6.2018, KELA nro 72005
 • syöpäsairaudet, alle kouluikäisille, koulunsa aloittaville ja alakoululaisille, 16.–20.7.2018, KELA nro 72004
 • syöpäsairaudet, alle kouluikäisille, koulunsa aloittaville ja alakoululaisille, 30.7.–3.8.2018, KELA nro 72003

 

Hakeminen
 • Jos haet Kelan rahoittamalle kurssille, täytä Kelan hakemuslomake KU132. Lomakkeita saa myös Kelan toimistoista, syöpäyhdistyksen toimipisteistä sekä sairaaloiden sosiaalityöntekijöiltä, syöpähoitajilta ja kuntoutusohjaajilta. Liitä hakemukseen epikriisi eli sairauskertomus tai lääkärin B-lausunto. Edellä mainituista asiakirjoista on käytävä ilmi diagnoosi (sairaus) sekä tämänhetkinen tilanne, joten epikriisi tai lääkärin lausunto tulisi olla kirjoitettu hakemusta edeltäneen vuoden aikana. Palauta hakemuslomake liitteineen suoraan Kelalle.
 • Mikäli haet STEAn tukemalle kurssille, täytä Syöpäjärjestöjen hakulomake ja lähetä hakemuksesi Meri-Karinaan, Seiskarinkatu 35, 20900 Turku. Hakemuslomakkeita on saatavana Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen verkkosivulta sekä Meri-Karinan kurssitoimistosta.

 

Lisätiedot

 

 


Sykerö-kerhon tsemppistipendit

Sykerö-kerho jakaa tsemppistipendejä eri oppilaitoksista valmistuvien, syöpää sairastavien tai sairastaneiden nuorten muistamiseen. Peruskoulunsa päättävien stipendi on 40 €, ammattiin valmistuvien sekä ylioppilastutkinnon suorittaneiden 100 €.

Stipendiä voi hakea lähettämällä vapaamuotoisen hakemuksen Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen lapsiperhekoordinaattori Pia Ilvekselle, pia.ilves@lssy.fi

Kirjoita hakemukseen:

 • milloin ja mistä oppilaitoksesta nuori valmistuu
 • tilitiedot stipendin maksamiseksi
 • yhteystiedot paperisen tsemppistipendin lähettämiseksi

Hakuaika on jatkuvasti voimassa.

 

Haluaisitko tehdä Sykerölle lahjoituksen?

» Lue lisää!

 

Ota yhteyttä

lapsiperhekoordinaattori Pia Ilves
pia.ilves@lssy.fi, 044 451 5655 (ma ja ke)

Sykerö-toimikunnan puheenjohtaja
Taina Ylenius
sykero@lssy.fi

» Seuraa meitä Facebookissa

 
 
 

Lue lisää:

» Tutustu Sylvan oppaisiin ja julkaisuihin

» “Kun syöpä horjuttaa perheen tasapainoa, lapsen etu on tärkein”
(LOKI 1/2016, s. 8)

» “Virtuaalimaailma lapsisyöpäpotilaiden tueksi”
(LOKI 1/2016, s. 6)

» “Sykerö tuo palan arkea takaisin syöpää sairastaville lapsille” (Auran Aallot 17.2.2016)

» “Lapsena syövän sairastaneille tarjolla myöhäisvaikutuspoliklinikka”
(Lounais-Suomen Syöväntorjuntasanomat 2/2015, s. 10)

» “Lapsisyöpäpotilaiden tapaaminen sai Reijo Tammisen järjestämään hyväntekeväisyyskonsertteja”
(Lounais-Suomen Syöväntorjuntasanomat 2/2015, s. 5)

» “Lapsisyöpäpotilaille kyytiä jo 10 vuotta”
(Lounais-Suomen Syöväntorjuntasanomat 2/2015, s. 5)

» “Uudenlainen Pihasoittokonsertti soi lapsisyöpäpotilaiden hyväksi”
(Lounais-Suomen Syöväntorjuntasanomat 2/2015, s. 4)

» “Potilaskerho Sykerölle uusi logo”
(Lounais-Suomen Syöväntorjuntasanomat 2/2015, s. 4)

» “Sykeröltä lähes 18 000 euroa lastenohjaajan palkkaukseen”
(Lounais-Suomen Syöväntorjuntasanomat 2/2015, s. 4)

» “Sykerö perustettiin vanhempien tueksi”
(Lounais-Suomen Syöväntorjuntasanomat 1/2015, s. 8–9)

» “Kavlilta 12 000 euroa syöpäsairaille lapsille”
(Lounais-Suomen Syöväntorjuntasanomat 1/2015, s. 3)

» “Lapsisyöpäpotilaiden seuranta alkaa Tyksissä”
(Lounais-Suomen Syöväntorjuntasanomat 2/2014, s. 9)

» “Sykerö Beach keräsi ennätykselliset yli 200 pelaajaa”
(Lounais-Suomen Syöväntorjuntasanomat 2/2014, s. 3)

» “NHL-kiekkotaituri ilahdutti lapsisyöpäpotilaita” 
(Lounais-Suomen Syöväntorjuntasanomat 2/2013, s. 7)

» “Suun terveys on tärkeä osa lapsisyöpäpotilaiden arkea”
(Lounais-Suomen Syöväntorjuntasanomat 2/2013, s. 22)

» “Pieni potilas tarvitsee liikuntaa”
(Lounais-Suomen Syöväntorjuntasanomat 2/2013, s. 27)